Slavlje Hrvatske
 LUKA STANZL/PIXSELL Pixsell
ODBOJKA

Razigrana Hrvatska nadomak drugom krugu Europskog prvenstva, preskočena još jedna prepreka u Zadru

U drugom nastupu na Europskom prvenstvu, hrvatske odbojkašice svladale su u tri seta Bjelorusiju
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 21. kolovoz 2021. 18:40

HRVATSKA - BJELORUSIJA 3:0 (25:19, 25:23, 25:15)

ZADAR - Dvorana Krešimir Ćosić. Bez gledatelja. Suci: Jokelainen (Finska) i Fuentes (Španjolska).

HRVATSKA: Sain (L), Strunjak, Butigan 9, Božičević (L), Perić 3, Mlinar, Ikić 13, Dumančić 5, Fabris 15, Šamadan, Miloš 14, Deak, Klarić, Kulić. IZBORNIK: Daniele Santarelli.

BJELORUSIJA: Panasenka (L), Stoliar 6, Kananovič, Harelik 8, Fedarinčik (L), Sakolčik 3, Vladika 1, Klimec 3, Markevič 2, Kascjučik 8, Lapato 2, Daviskiba 3, Valadzko, Lazjuk 1. IZBORNIK: Stanislav Salikov.


I druga prepreka u Zadru uspješno je preskočena. Nakon pobjede protiv Švicarske na startu Europskog prvenstva, hrvatske su odbojkašice u tri seta nadigrale i Bjelorusiju i tako napravile ogroman korak prema plasmanu u osminu finala i putu u Beograd na drugi krug natjecanja.

Dvaput su ove godine hrvatske odbojkašice igrale protiv Bjelorusije u Europskoj zlatnoj ligi, jednom su pobijedile u tri, jednom u pet setova. No, puno se toga otada promijenilo, naše su se djevojke u tim utakmicama tek počinjale ugrijavati za glavni dio godine, a Bjeloruskinje su u sastav dodale nekoliko novih igračica, tako da je uoči zadarskog ispita bilo dosta opreza u hrvatskim redovima.

Još kad tome dodamo da su posljednja dva međusobna okršaja ovih reprezentacija na europskim prvenstvima završila na strani Bjelorusije, jasno je da je bilo malo nervoze i kod izbornika Danielea Santarellija i kod djevojaka. Prije četiri godine u Gruziji naše su odbojkašice uvjerljivo osvojile prva dva seta, da bi se nakon toga raspale i izgubile, a Bjelorusija je otišla sve do četvrtfinala, svog najboljeg rezultata na kontinentalnim smotrama. Dvije godine prije toga u Nizozemskoj Bjelorusija nas je nadigrala u tri seta.

Danas je, ipak, scenarij bio drugačiji. Bjeloruskinje su dan ranije uvjerljivo poražene od Italije, a ni protiv Hrvatske nisu imale puno bolja rješenja iako su solidno otvorile utakmicu i velikim dijelom prvog seta opasno prijetile. Naš je izbornik na teren poslao istu postavu koja je iznijela pobjedu protiv Švicarske: tehničarku Klaru Perić, srednje blokerice Božanu Butigan i Betu Dumančić, primačice-pucačice Lauru Miloš i Mateu Ikić i dijagonalu Samantu Fabris, dok je kao libero ulazila Rene Sain.

Bjeloruskinje su se na startu dobro branile, teško su prolazili hrvatski napadi, dosta se i griješilo. Dugo su naše djevojke slamale otpor suparnica, a onda je u završnici stvari u svoje ruke uzela kapetanica Samanta Fabris, nanizala nekoliko poena, a u samom finišu namučila Bjeloruskinje i svojim servisima i Hrvatske je zaključila prvi set s četiri poena u nizu.

U drugom se setu vodila još žešća borba. Bjelorusija ga je otvorila na sličan način, povela s 9:7, ali Hrvatska je serijom 6:1 preokrenula vodu na svoj mlin. Nije to bilo dovoljno za slamanje suparnica, vratile su se Bjeloruskinje na 13:13, ali uslijedila su nova hrvatska četiri poena u nizu. Ni to nije bilo dovoljno, pa smo ušli u neizvjesnu završnicu. Ključnim se pokazao vrlo dugačak poena kod 23:23, Hrvatska se nekoliko puta sjajno obranila, a onda je Miloš u kontranapadu donijela našoj reprezentaciji set-loptu. Samanti Fabris je nakon toga dosuđen prijestup na servisu, ali "challenge" je pokazao da su pogriješili suci, a kapetanica je u ponovljenom pokušaju opalila as i zaključila set.

Treći je set briljantnim servisima, od kojih su tri bila izravni poeni, otvorila Laura Miloš koja je potpuno uništila nesretne Bjeloruskinje. Sjajan je bio i naš blok i Hrvatska je ekspresno imala prednost 8:0! Suparnice se od toga više nisu uspjele, Miloš ih je nastavila "terorizirati" u napadu i priči je bio kraj. Najučinkovitije u hrvatskim redovima bile su Fabris s 15, Miloš s 14 i Ikić s 13 poena.

Treću utakmicu u skupini C Hrvatska igra već danas, ponovno od 17 sati, a suparnik je Slovačka koja je u jedinom dosadašnjem nastupu u četiri seta poražena od Mađarske.

Linker
18. travanj 2024 11:50