IVO RAVLIC/CROPIX Cropix
DOSAD NAJVEĆE NATJECANJE

‘Reprezentativci uzimaju godišnje odmore da bi igrali za Hrvatsku, i to bez ikakve naknade‘

Makarska će od petka do nedjelje (7. do 9. lipnja) biti domaćinom Europskog prvenstva (Ragbi 7)
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 06. lipanj 2024. 15:34

U Makarskoj će se od petka do nedjelje (7.-9. lipnja) održati Europsko prvenstvo u ragbiju 7 najviše divizije Championship, dosad najveće natjecanje u ragbiju održano u Hrvatskoj. O onome što taj događaj donosi hrvatskom ragbiju i sportu uopće, razgovarali smo s Dragutinom Kamenskim, predsjednikom Hrvatskog ragbijaškog saveza, inače, osnivačem Kamgrada, najveće hrvatske tvrtke specijalizirane za visokogradnju, jedne od najvećih hrvatskih građevinskih tvrtki uopće.

Sinergija sporta i turizma

Gospodin Kamenski iznimno je ponosan na organizaciju EP-a, koje je u Hrvatsku dovelo najjače europske nacije u ovoj olimpijskoj inačici ragbija.

- Ovo je izuzetno važan sportski događaj, iznimno važan za promociju ragbija i hrvatskog sporta uopće. Dobili smo organizaciju ovog turnira pored najjačih europskih ragbijaških nacija. Možemo biti ponosni na to. Kad se tome doda da smo EP dodijelili Makarskoj, da je ostvarena sinergija sporta i turizma, savršena promocija Hrvatske, nitko nije sretniji od nas. Da nam je netko prije samo nekoliko godina rekao da ćemo uspjeti u tome, ne bismo mu vjerovali. To smo sanjali i sada smo ostvarili.

image

Dragutin Kamenski

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

U kojem je smislu rezultat, koji će ostvariti naši ragbijaši-amateri, uopće važan?

- Vrlo je važan. Primjereno rastu koji smo ostvarili kad smo ušli u najvišu diviziju, mi želimo i neki rezultat. Nisu naši igrači do ovdje došli bez veze. Naravno, igramo protiv elite, protiv najjačih, neće biti lako, no sportski se je i ljudski uvijek nadati. Voljeli bismo ostati u ovoj najjačoj konkurenciji. Nije uvijek važno samo sudjelovati.

Kao bivši član Vijeća HOO-a u dva mandata od 2004.-2012. g. Kamenski je u potpunosti involviran u sportska pitanja.

- Bio sam uključen u rad HOO-a kad je predsjednik Zlatko Mateša rekao da je najvažnije u sport uključiti ljude iz privrede, iz realnog sektora, ljude koji mogu pomoći znanjem, organizacijskim sposobnostima, financijama. Trebao bi to biti model za sve naše sportove, idemo lagano u tom pravcu...

image
IVO RAVLIC/CROPIX Cropix

Koliko su država, “institucije”, odnosno lokalne zajednice pomogle u organizaciji SP-a u Makarskoj:

- U našem smo društvu stalno, nažalost, u nekoj negativi i ističemo one najgore stvari. Tako je i s financiranjem sporta. No, aktualna Vlada RH i resorno ministarstvo učinili su u svojem mandatu puno posljednjih godina. Nije mala stvar, ključna je činjenica da su izdvajanja za sport učetverostručena sa 28 na 120 milijuna eura. Ide se lagano, korak po korak. Uvijek se može bolje, no treba biti realan. U svakom slučaju, HRS bez države i ministarstva ne bi mogao organizirati ovako veliki sportski događaj.

Ragbi kao ljubav

Čovjek koji je zatrpan poslovnim obavezama ipak nalazi vremena za uključivanje u sport, te je predsjednikom ragbijaškog saveza već gotovo puna dva desetljeća.

- Riječ je valjda u ljubavi, baš kao što tu ljubav imaju naši igrači koji su čisti amateri. Oni uzimaju godišnje odmore da bi igrali za reprezentaciju bez ikakvih naknada. Želja nam je da u nekom sljedećem periodu učinimo nešto po tom pitanju, treba “napumpati” budžet da ti dečki na neki način dobiju i neku materijalnu “satisfakciju” za ono što daju. Pritom je još važnije da nekako hrvatski ragbi dobije svoj “dom”, da nije “podstanar” na stadionu Hrvatskog dragovoljca, u Kranjčevićevoj, u Lučkom ili bilo gdje drugdje. Radimo na tome, vjerujem da ćemo i to uskoro nekako ostvariti, to bi nam dalo novi zalet.

Savez koji ima zapravo samo dva zaposlena, napravio je veliki posao u organizaciji iznimno velikog događaja.

- Veliku je stvar u operativi napravio naš glavni tajnik Većeslav Holjevac s gospođom Ivanom Maras. U vrijeme mojeg predsjedanja Savezom uvijek je bilo tako. Bivši tajnik Velimir Juričko uspješno je prenio posao na Holjevca, koji je i sam bio ragbijaš, a sad je član European Rugby Boarda. Vrlo je ugledan u tim krugovima i napravio je puno za Savez, za dobivanje i organizaciju EP-a. S njima smo dobili novu dimenziju operative. Bez njih ništa ne bi išlo, baš kao i bez svih onih “anonimnih” zaljubljenika u ragbi kojih je veliki broj. Zahvaljujem se i gradu Makarskoj čiji su čelni ljudi također učinili sve za uspješnu organizaciju EP-a.

Želja i san

Plasman ragbijaša na OI, to je san hrvatskih zaljubljenika u ovaj sport. Koliko je realno očekivati da će se to jednog dana i ostvariti?

- To nam je svima skupa želja i san. No, kad stvorimo uvjete, kad dobijemo taj svoj teren, stadion, neke prostore koji su nam već i obećani, siguran sam da će se i to ostvariti. I tu idemo korak po korak, ništa se ne postiže preko noći.

image
IVO RAVLIC/CROPIX Cropix

Ime gospodina Kamenskog često se u posljednje vrijeme spominje u kontekstu ponovnog angažmana u GNK Dinamo.

- Stavio sam se na raspolaganje novoj Upravi i novom predsjedniku Zajecu i sad sam predsjednik Odbora za financijska i organizacijska pitanja, te potpredsjednik Odbora za stadion. Radimo punom parom, cilj “organizacijskog odbora” je ustrojiti klub kao ozbiljnu kompaniju. Moramo se kadrovski ojačati, formirati Upravu na moralnim i stručnim kriterijima i poslovati u skladu sa svim stručnim i zakonskim kriterijima.

Što se novog stadiona tiče...

- Iskustvom i znanjem i tu mogu pomoći. Ključno je odabrati “model” budućeg stadiona, trebamo “staviti glave skupa”, trebamo osigurati političku volju i konačno riješiti to goruće pitanje...

Linker
07. rujan 2024 22:22