ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
ŽIVOT PIŠE ROMANE

Senzacija kakva se ne pamti! Kinez kroji povijest u susjedstvu: ‘Bit će totalna ludnica kada se vratim kući‘

Osvajač prve zlatne medalje na ZOI za susjednu nam državu nije ‘uvozni proizvod‘
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 14. veljača 2022. 18:59

Što biste vi pomislili na vijest da je u najdinamičnijoj i vrlo nepredvidljivoj sprinterskoj utrci na 500 metara u brzom klizanju olimpijsko zlato u Pekingu osvojio Mađar Shaoang Liu, a da pritom znate da je Kina u toj disciplini svjetska velesila?

Prva asocijacija bi vjerojatno bila da je Mađarska uspješno "uvezla" budućeg olimpijskog pobjednika, koji je u zgusnutoj konkurenciji izabrao lakši put do Olimpijskih igara nego da se hrva s brojnim sunarodnjacima u Kini. I pogriješili biste, jer Shaoang Liu i njegov stariji brat, također brzi klizač, Shaolin Sandor Liu, rođeni su u Budimpešti, iz ljubavi tate Kineza i majke Mađarice.

Život često piše romane, tako je i u ovom slučaju, a Shaoang Liu je u domovini svoga oca ispisao povijest mađarskog sporta donijevši mu prvu zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji na Zimskim OI. Prije četiri godine, pak, na Igrama u Pjongčangu, dva brata Liu, te Viktor Knoch i Csaba Burjan, Mađarskoj su donijeli zlato u štafeti, ujedno prvu medalju za Mađarsku od Igara u Lake Placidu 1980. godine. Ukupno, Mađarska ima tek deset medalja sa ZOI, a četiri od njih vezane su za Shaoang Liua, jer je još dvije osvojio u Pekingu. Dvije bronce, na 1000 metara pojedinačno i u mješovitoj štafeti na 5000 metara.

image
WANG ZHAO Afp

- Ovo je apsolutno senzacionalno i još uvijek pokušavam pronaći riječi kojima bih opisao kako se osjećam - rekao je aktualni svjetski prvak iz nizozemskog Dordrechta prošle godine, koji je brzo klizanje počeo trenirati sa samo osam godina i vrlo često je odlazio u Kinu učiti od najboljih da bi postao najbolji.

- Kad sam prošao kroz cilj nisam pokazao nikakve emocije, jer mi je trebalo vremena da shvatim što se dogodilo. Mislim da će se moj život promijeniti kad se vratim kući, bit će ludo. Mi smo ovdje ispisali povijest.

Shaoangu se sve poklopilo u nedjelju…

- Kad sam se probudio, imao sam osjećaj da ću postati olimpijski pobjednik.

U sprintu na 500 metara puno je padova i sudara, no sve su utrke prošle bez problema, pa je time još teže objasniti kako je moćna kineska postava ostala bez plasmana u finale. U četvrtfinalu su otpali Ren Ziwen i Sun Long, dok je branitelj naslova i svjetski rekorder Wu Dajing zapeo u polufinalu. Time je put prema zlatu postao otvoren za Shaoanga Liua.

- Konkurenciji nisam htio ostaviti nadu, krenuo sam snažno od početka, htio sam voditi od početka do kraja.

Srebrni Rus Konstantin Ivlijev i brončani Kanađanin Steven Dubois nisu imali izgleda.

- Pobijedio me u četvrtfinalu, u polufinalu i u finalu - rekao je Rus.

Majka je, inače, sašila posebnu mađarsko-kinesku zastavu da se s njom maše ako Shaoang osvoji zlato. On je, pak, prošao svoj ritual prilikom izlaska na start - dodirivanje obrva i namigivanje prema kameri.

- To mi je davno predložio trener, svidjelo mi se. Mislim da mi donosi sreću, u puno sam utrka pobijedio otkako sam krenuo s tim.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Znao je da će gledatelji biti na njegovoj strani u finalu kad već nema niti jednog kineskog predstavnika.

- Brat i ja u Kinu dolazimo svake godine, nama to nije ništa novo. Volimo hranu, volimo kulturu, pričamo mandarinski jezik i ništa nas u Kini ne može iznenaditi.

Njegov trener Akos Banhidi vjeruje da zlato neće promijeniti Shaoanga, te da će i za četiri godine biti u prilici osvajati medalje.

- On je jaka ličnost. Onaj tko dođe do vrha u ovoj disciplini, taj zna koliko je tanka crta između raja i pakla. Ne mogu zamisliti da bi se on promijenio zbog ove zlatne medalje.

Kad se vratio u Olimpijsko selo nakon ceremonije i svih drugih obaveza, Shaoang je morao sačekati drugo jutro da bi popričao s bratom Shaolinom.

- Ovo je naš zajednički uspjeh, Shaolin je najponosniji na mene. Jedino ljepše što mogu zamisliti jest da smo zajedno završili na pobjedničkom postolju. Bila je prilika na tisuću metara, ali on je bio diskvalificiran. Zato ćemo učiniti sve da se to dogodi za četiri godine.

Linker
13. svibanj 2024 15:27