Ilustracija
 DAMIEN MEYER
NOVI SPORTSKI SKANDAL

Šest plivačica tuži trenere: ‘Zlostavljao me, zatrudnjela sam, patila zbog depresije i napadaja panike‘

Tuže i Plivački savez SAD-a zato što nisu spriječile njihove trenere u inkriminiranim radnjama
Piše: Dean Bauer, HinaObjavljeno: 11. lipanj 2020. 23:07

Šest sada već sredovječnih Amerikanki, od kojih su tri anonimne odnosno ne žele javno otkrivanje identiteta, odlučile su tužiti Američki plivački savez zbog nepoduzimanja ikakvih mjera koje bi suzbile spolno uznemiravanje kojem su bile izložene kao djevojčice i djevojke trenirajući plivanje.

Šest žena tuži Plivački savez SAD-a zato što nisu spriječile njihove trenere u inkriminiranim radnjama. Među tuženim osobama su Mitch Iwey, bivši izbornik američke olimpijske plivačke reprezentacije, Everett Uchiyama, bivši direktor američke plivačke reprezentacije, i ozloglašeni bivši trener Andrew King. Posljednji spomenuti već služi 40-godišnju zatvorsku kaznu od 2010. godine za utvrđeno spolno uznemiravanja čak 20 djece, plivačica.

U najnovijem, tek podnesenom slučaju, King je osumnjičen da je spolno uznemiravao i napastovao jednu od djevojčica punih pet godina, od njezine 11. do 16. godine. Bilo je to u Kaliforniji, početkom 80-ih godina prošlog stoljeća.

Druga žena za Kinga tvrdi da ju je od njezine 12. do 17. godine primoravao na seks koji je potom rezultirao i trudnoćom koju je ona, na nagovor ogavnog trenera Kinga, nasilno prekinula mjesec dana prije OI u Los Angelesu 1984. gdje je trebala nastupati. Ostale žene su također napastovane u istoj dobi, od 11, 12 do 17 godina.

"Moje seksualno zlostavljanje je 100 posto bilo moguće spriječiti" - rekla je Grodensky kazavši kako ju je King zlostavljao u dobi od 11 do 16 godina kad je bila plivačica u Kaliforniji početkom 1980-ih.

Imala je 16 godina kada ju je King, tada 37-godišnjak, tražio da se vjenčaju. Uznemirena i prestrašena, napustila je sport. Sada ima 51 godinu, živi u New Yorku i godinama boluje od depresije kao posljedice zlostavljanja.

"Želim da ova tužba probudi američko plivanje" - dodala je.

Moran je izjavila kako ju je King trenirao kada je imala 12 godina, što je iskoristio Ivey i počeo ju zlostavljati. Sa 17 godina je zatrudnjela zbog čega je nekoliko mjeseci prije OI 1984. morala obaviti abortus.

"Zbog toga sam godina patila od depresije, niskog samopoštovanja i napadaja panike. Još patim od traume koja će ostati uz mene ostatak mog života" - rekla je Moran.

Linker
26. travanj 2024 12:03