KAZUHIRO NOGI Afp
ZARAZA U TOKIJU

Situacija s koronavirusom se jako pogoršala, Paraolimpijske igre u problemu zbog pritiska na bolnice

‘Tokio je treći dan zaredom imao više od 5.000 slučajeva, a 5.405 je prijavljeno u zadnja 24 sata‘
Piše: HinaObjavljeno: 22. kolovoz 2021. 10:33

Paraolimpijske igre u Tokiju bit će održane pod "vrlo teškim" okolnostima, rekli su organizatori, a bolnice u gradu domaćinu su preopterećene dok se Japan bori s najgorim valom infekcije COVID -19.

Manje od tjedan dana prije početka Paraolimpijskih igara, novine Asahi su izvijestile da je jedna tokijska bolnica odbila zahtjev organizatora da preuzmu hitne slučajeve s POI, dajući prioritet domaćim pacijentima s COVID-19.

"Organizacijski odbor uputio je zahtjev neposredno prije početka Paraolimpijskih igara. To pokazuje da ne misli da se igre mogu sigurno održavati," kazao je Yuichi Hamabe, koji vodi Tercijarni centar za hitnu medicinu tokijske bolnice Bokutoh.

Hidemasa Nakamura, jedna od čelnica Organizacijskog odbora, je istaknula kako se gradska borba protiv koronavirusa "pogoršala" od početka Olimpijskih igara.

Uoči svečanog otvaranja Olimpijskih igara 23. srpnja, Tokio je imao dnevno 2.000 infekcija COVID-19. Gotovo mjesec dana kasnije, Tokio je treći dan zaredom imao više od 5.000 slučajeva, od čega je 5.405 prijavljeno u posljednja 24 sata.

Japan je jučer po prvi put u 24 sata premašio 25.000 novih slučajeva koronavirusa unatoč tome što je veći dio zemlje, uključujući Tokio, u izvanrednom stanju.

Nakon sastanka sa stručnjacima, Nakamura je naglasila kako je potrebno učiniti više kako bi se sportaši zaštitili od zaraze virusom.

"Parasportaši u usporedbi s olimpijskim sportašima imaju veći rizik od dobivanja ozbiljnih simptoma, stoga moramo biti još oprezniji", rekla je Nakamura.

"Stanje zaraze je drugačije od onog na Olimpijskim igrama. Pogoršalo se, a lokalna medicinska situacija je teška. Olimpijske mjere protiv COVID-19 nastavit će se pratiti, ali bit će potrebne dodatne mjere," dodala je.

Česta testiranja i druga ograničenja, poput ograničavanja kretanja sportaša i službenih osoba, pokazala su se učinkovitima u smanjenju rizika od infekcije, dodali su.

Linker
27. travanj 2024 03:20