Mathieu van der Poel

 -/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
NEVJEROJATNO

Skandal uoči utrke Svjetskog prvenstva: Jedan od favorita za zlato uhićen zbog sukoba s tinejdžericama

‘Bio je jako razočaran. Cijelu noć nije spavao i doživio je psihički slom‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 25. rujan 2022. 15:13

Nevjerojatan skandal dogodio se svega nekoliko sati uoči početka muške utrke na Svjetskom prvenstvu u cestovnom biciklizmu u australskom Wollongongu. Jedan od favorita, 27-godišnji Nizozemac Mathieu van der Poel, uhićen je i optužen zbog navodnog fizičkog napada na dvije tinejdžerice u hotelu u kojem je bila smještena njegova momčad.

Prema izvještajima lokalnih medija, Van der Poel je izgubio živce nakon što su dvije djevojčice subotu kasno navečer kucale na vrata njegove hotelske sobe. Ušao je u sukob s njima, a pritom je jednoj navodno ozlijeđena ruka zbog čega je pozvana policija, a Van der Poel uhićen.

Nizozemac je odveden u lokalnu policijsku postaju i optužen pio dvije točke optužnice za napad, a odobrena mu je jamčevina uz uvjet da se pojavi na sudu 27. rujna. Van der Poel je i sam potvrdio incident neposredno uoči starta nedjeljne utrke.

- Da, istina je. Došlo je do malog spora. Radilo se o bučnim susjedima, a ovdje su dosta strogi. Otišao sam rano spavati, ali neka djeca su odlučila kucati na vrata moje sobe. Nakon što se to nekoliko puta ponovilo, prekipjelo mi je i nisam ih ljubazno tražio da prestanu. Tada je pozvana policija - rekao je Van der Poel za belgijsku Sporzu.

image

Mathieu Van Der Poel

SIMON WILKINSON/SWPIX.COM/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Odbacio je, međutim, tvrdnje da je ozlijedio ikoga.

- Nisam se vratio u svoju sobu do 4 sata što sigurno nije idealno. To je katastrofa, ali ne mogu više ništa promijeniti. Vozit ću s malo sna iza sebe, ali nadam se da će me pogurati adrenalin - rekao je Van der Poel, ali očekivanja mu se nisu ispunila.

Nije uspio pratiti vodeću skupinu i odustao je prije 40. kilometra.

Kasnije u nedjelju policija Novog Južnog Walesa potvrdila je da je 27-godišnjak uhićen i optužen nakon što je navodno bio uključen u svađu s dvije tinejdžerice u dobi od 13 i 14 godina u hotelu u Sydneyju. Policija je navela kako je muškarac gurnuo dvije djevojke, pri čemu je jedna pala, a druga udarila u zid, zadobivši manju ogrebotinu na laktu.

O incidentu se oglasio i Cristoph Roodhost, direktor Van der Poelove momčadi Alpecin-Fenix, odbacivši optužbe o fizičkom napadu.

- Mathieu nije fizički nasrnuo na djevojčice. Bio je jako razočaran. Cijelu noć nije spavao i doživio je psihički slom. Vrijedno je radio posljednja dva mjeseca i veselio se dobroj utrci - rekao je Roodhost, potvrdivši da je nizozemskom biciklistu oduzeta putovnica.

Evenepoel svjetski prvak u cestovnom biciklizmu

Belgijanac Remco Evenepoel osvojio je naslov svjetskog prvaka u biciklizmu u nedjelju u Wollongongu nakon solo vožnje duge više od trideset kilometara, ispred Francuza Christophea Laportea i Australca Michaela Matthewsa.

Dva tjedna nakon što je Belgiji donio prvog prvaka Grand Toura u 44 godine na Vuelti, 22-godišnji Evenepoel donio je svojoj zemlji i prvi naslov svjetskog prvaka u cestovnoj utrci u zadnjih deset godina.

Evenepoel je zadnjih 25 km od 266,9 km utrke vozio sam, pobijedivši s vremenom od šest sati, 16 minuta i osam sekundi.

Nizozemski vozač Mathieu van der Poel, jedan od favorita, odustao je 30 km od utrke nakon što je uhićen u Sydneyu i optužen za napad u subotu navečer.

Belgijancu, juniorskom svjetskom prvaku iz Innsbrucka prije četiri godine, ovo je 37. pobjeda i jedna od najvećih u karijeri. Nakon 1989. postao je prvi biciklist koji je iste godine postao svjetski prvak poslije pobjede na jednoj od trotjednih utrka (Vuelta). Posljednji je to uspio Amerikanac Greg Lemond.

Sljedeće svjetsko prvenstvo u cestovnom biciklizmu održat će se sljedeće godine u Glasgowu u Škotskoj. (Hina)

Linker
25. travanj 2024 08:33