Jan Ullrich

 Fabrice Coffrini/afp/profimedia
ŠOKIRAO IZJAVOM

Skandalozne tvrdnje bivšeg sportaša: ‘Brzo sam shvatio koliko je doping raširen. Ako želiš biti u vrhu...‘

‘Ako voziš bez pomoći to ti je isto kao da s nožem ideš u dvoboj gdje se koristi vatreno oružje‘
Piše: HinaObjavljeno: 21. studeni 2023. 10:21

Vrlo brzo sam shvatio koliko je doping raširen u biciklizmu, ali i mojoj momčadi Team Telekom, rekao je 49-godišnji nekadašnji njemački biciklist Jan Ullrich.

Rekao je to Ullrich u razgovoru za njemački magazin Stern kada je ujedno prvi puta javno progovorio o temi dopinga u svom sportu. Ullirch je i dalje jedini njemački biciklist pobjednik prestižnog Tour de Francea, slavio je na toj utrci 1997. godine.

Sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća Team Telekom bio je najjača biciklistička momčad pa je godinu dana prije Ullricha na Tour de Franceu slavio njegov timski kolega, Danac Bjarne Riis.

"U mojoj momčadi su mi ovako rekli, stvarno si dobar, iznimno talentiran, potpuno si posvećen radu i treningu, imaš baš sve vještine koje mora imati vrhunski biciklist. No, ako želiš biti na vrhu moraš biti osoba za momčad. To je u tom trenutku značilo i prihvatiti sve što momčad traži od tebe", rekao je Ullrich ne želeći direktno naglasiti kako je trebao između ostaloga prihvatiti i doping premda se iz konteksta takvo što moglo zaključiti.

"U biciklizmu je tada bilo sasvim prihvatljivo, ako ne učiniš taj korak, kako ćeš preživjeti utrku. Ako voziš bez pomoći to ti je isto kao da s nožem ideš u dvoboj gdje se koristi vatreno oružje", rekao je Ullrich kojeg je prvo suspendirala njegova momčad zbog povezanosti sa španjolskim liječnikom Fuentesom, koji je bio u epicentru doping skandala, a kasnije je Nijemca suspendirao i Međunarodni sud za sportsku arbitražu.

Linker
21. studeni 2023 10:24