Seno Čusto

 ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix
BILI SU ZAJEDNO 20 GODINA

Slavna HR sportašica šokirana smrću trenera: ‘Ovo nije istina. Posebno me pogodio način kako je otišao‘

Čusto je bio i gimnastičar i odbojkaš i rukometaš, a svojim sportašima više roditelj nego trener.
Piše: Predrag Žukina/Jutarnji listObjavljeno: 08. studeni 2021. 13:00

Nakon kratke i teške bolesti, koja ga je zatekla "na radnom mjestu", na OI u Tokiju, u subotu je u Rijeci u 67. godini preminuo legendarni hrvatski trener streljaštva Seno Čusto, trofejni stručnjak, koji je, osim sa Snježanom Pejčić, odlične rezultate postizao i s drugim strijelcima, kao što su Pamela Samardžić, Maja Bruketa Bujanović, Ines Košpo, Snježana Matanović, Arisa Šerifović, Maša Berić, Sanja Čusto... Čovjek koji je cijeli život bio u sportu, bavio se gimnastikom, odbojkom, rukometom, ali je pravu ljubav pronašao tek u streljaštvu.

Kao trener SK Lokomotiva iz Rijeke, Čusto je sa svojim streljačicama osvojio veći broj naslova državnih prvakinja u kategoriji zračna puška za seniorke, a sudjelovao je na OI 2008. u Pekingu, 2012. u Londonu, 2016. u Riju i 2021. u Tokiju. Čusto je rođen u Bugojnu 1955., godine, a 1977. stigao je u Rijeku, gdje se 1982. počeo baviti streljaštvom. Zvanje instruktora streljaštva stekao je 1990. godine na Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu. Od 1995. započeo je s radom u međunarodnom programu za zračnu i malokalibarsku pušku te je 1999. na Olimpijskoj akademiji stekao zvanje trenera streljaštva, a 2011. na ISSF-ovoj akademiji u Kourteanu u Finskoj stekao je zvanje međunarodnog trenera C licence.

Najveći mu je trenerski uspjeh bila bronca Snježane Pejčić na OI 2008. u Pekingu, a s najtrofejnijom našom streljačicom bio je potpisnikom brojnih medalja na SP-ima, EP-ima, te svjetskim kupovima.

Neutješnu je Snježanu vijest o Čustinoj smrti jako pogodila; premda su već prošla tri dana od tužne vijesti, ona je još uvijek u suzama:

image

Snježana Pejčić

TEA CIMAS/CROPIX Cropix

- Nemam riječi, ne znam kako složiti suvislu rečenicu. Otišao je čovjek s kojim sam bila punih 20 godina. Nikad nije lako kad nas netko zauvijek napusti, no ja to još uvijek ne mogu prihvatiti kao istinu. Zaista ne znam što reći; posebno me pogodio način kako je Seno otišao...

Naime, Čusto je dan uoči početka tokijskih Igara, na povratku s treninga u Olimpijsko selo, u autobusu doživio moždani udar. Zbrinut je bio u tokijskoj bolnici, u kritičnom je stanju krajem rujna prevezen u riječku bolnicu. Ono što Snježana Pejčić od tuge nije mogla niti izreći, može se svesti na sljedeće - Čusto je bio čovjek koji je svakom svojem sportašu ili sportašici pristupao više kao roditelj, nego trener. Često je Čusto znao reći: "Cilj mi je formirati osobu, tek onda sportaša ili sportašicu".

Informacija o posljednjem ispraćaju bit će objavljena naknadno. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač izrazili su sućut članovima obitelji i prijateljima preminulog trenera.

Linker
27. travanj 2024 02:21