ESPN/PLANET/PROFIMEDIA Espn/planet/profimedia
OD VRHA DO DNA

Šokantna ispovijest, od velike zvijezde do jednog od najvećih prevaranata u povijesti ‘To se nije moglo otkriti‘

‘Ne pokušavam opravdati to ili reći da bih to uradio opet, ali činjenica je da sam bio testiran 500 puta‘
Piše: Darko DrmićObjavljeno: 15. prosinac 2023. 19:01

Nekada omiljeni rekorder, a danas osramoćeni varalica, Lance Armstrong, na podcastu komičara Billa Mahera "Club Random" ispričao je kako je uspio prevariti testiranje na nedozvoljene supstance čak 500 puta.

- Ne pokušavam opravdati to ili reći da bih to uradio opet, ali činjenica je da sam bio testiran 500 puta i nikada nisam pao na doping kontroli. - rekao je Armstrong.

- To nije laž. To je istina. Nije bilo načina da se izbjegne kontrola. Stvarnost svega ovoga jest da neke od tih tvari, osobito one najkorisnije, ostaju u krvi četiri sata. Dakle, određene supstance, bilo da se radi o kanabisu ili anabolicima, ili bilo čemu drugom, imaju mnogo duži period zadržavanja u ljudskom organizmu. Mogao bi popušiti joint i otići na posao vozeći svoj traktor... Za dva tjedna bi i dalje bio pozitivan.

image
LIFESTYLE PICTURES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Lifestyle Pictures/alamy/alamy/profimedia

- S EPO-om (sintetičkom verzijom hormona eritropoetina), koji je bio kao raketno gorivo i koji je promijenio ne samo naš sport, već sve sportove gdje je potrebna snaga i izdržljivost, bilo je drugačije. Njega je bilo teško otkriti jer se kratko zadržavao u organizmu.

- Ne želim nikoga poticati na to. Istina je da je to bio lijek koji se nije mogao otkriti i koji je bio iznimno koristan za performanse i oporavak. Obje su stvari važne. Naveli su me da vjerujem da je siguran ako se uzima pod vodstvom liječnika, a sada se ne slažem.

Armstrong su mnogi smatrali najvećim biciklistom u povijesti sporta, te jednim od najvećih sportaša svoje generacije, dominirajući Tour de Franceom od 1999. do 2005. osvojivši sedam uzastopnih naslova. Međutim, sve se promijenilo 2012. godine kada je USADA otkrila kako je koristio nedozvoljene supstance tijekom svoje karijere. Danas Amerikanac vodi popularni podcast "The Move", a ove godine se i pojavio u reality emisiji koja je poslala nekoliko slavnih osoba na simuliranu verziju Marsa, "Stars on Mars".

Linker
27. travanj 2024 18:43