SANJA KOBLAR
LIPANJSKI TURNIR

Spektakl na Hipodromu: Pobjednički prijelazni pehar Grand Prixa donosi - padobranac!

Natjecanje u preponskom i dresurnom jahanju drugo je najstarije sportsko natjecanje u Hrvatskoj koje se održava već 68. uzastopnu godinu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 30. svibanj 2024. 15:27

Posljednji su dani svibnja, ulazimo u lipanj, a u gradu Zagrebu, te sportu u hrvatskoj metropoli, taj je mjesec tradicionalno obilježen festivalom konja i njihovih jahača na Hipodromu. Nije pretjerivanje jer Lipanjski turnir u preponskom i dresurnom jahanju, jedno je od najstarijih sportskih natjecanja uopće u našoj domovini. Još malo preciznije, od Lipanjskog konjičkog turnira stariji je samo atletski Memorial Borisa Hanžekovića. Premijerno izdanje je Lipanjski turnir imao na Hipodromu uz Savu još 1955. Manje je znano da su svojedobno na ovo natjecanje dolazili doslovno i engleski lordovi, pripadnici francuske, njemačke i talijanske aristokracije, a u sportskom je pogledu, Lipanjski turnir jedno od najvećih i najuglednijih konjičkih natjecanja u ovom dijelu Europe. Posljednjih mu se godina iznova diže ugled, prestiž, dok atraktivnosti glede nikad i nije odstupio.

- Vraćamo sjaj Hipodromu i tradicija ide dalje - s neskrivenim zadovoljstvo u glasu će Damir Djelmić, predsjednik Zagrebačkog konjičkog saveza i direktor Lipanjskog turnira.

- Ovo je 68. već turnir po redu i vrlo nam je bitno to ne prekidati, da nam što više ljudi dođe, da se svi zajedno lijepo i podružimo, natječemo, a uz sve i zabavimo jer smo po tom pitanju uložili isto truda u raznovrsnost programa. Ono što bi međutim svakako želio napomenuti i iskreno zahvaliti gospodinu Kosti Kostanjeviću, ravnatelju ustanove Upravljanje sportskim objektima Zagreb koji nam je izrazito izašao u susret i bez čije pomoći bi vrlo teško mogli organizirati ovakav turnir.

Da zabave neće nedostajati za sve posjetitelje, i više je no sigurno. Uostalom, tako je bilo i prošle godine kada nam je došlo oko 2.000 gledatelja. Imat ćemo zabavni park za djecu, besplatno jahanje za građane, za djecu. Neće nedostajati gastronomska ponuda, glazba i zabava uz našeg poznatog repera Marina Ivanovića Stoku. Imamo one tzv. napuhance ili dvorce na napuhavanje koji su atrakcija za mališane. Kao i prošle godine predstavljanje i neke stare obrte poput izrade potkova što je također zanimljivo, a angažirali smo i jedno dobrovoljno vatrogasno društvo koje će imati demonstraciju vatrogasnih vještina.

- Potrudili smo se da svima bude zabavno, a posebno djeci. To je i poziv roditeljima da u subotu i nedjelju, od 11 do 13.00 sati dođu s djecom na Hipodrom, a gdje smo predvidjeli mogućnost da djeca besplatno mogu malo jahati ponije.

Ipak, posvetimo riječ dvije o sportsko-natjecateljskom dijelu na koji dolazi oko 200 jahača i konja.

- Natjecanje se održava od petka do nedjelje, od 31. svibnja do 2. lipnja, od 8.30 pa do okvirno 18-19.00 sati. Nadmetanje u preponskom i dresurnom jahanju. Otvaranje Grand Prixa je u nedjelju u 12.00 sati, a neposredno prije će uz nastup repera Stoke, baš kao i prošle godine padobranci skočiti iznad Hipodroma, te će jedan padobranac na ovakav, atraktivan i neuobičajen način donijeti veliki prijelazni pehar namijenjen pobjedniku. Konji i jahači nam dolaze iz cijele Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije... Krećemo u petak i subotu s nižim visinama, za djecu i početnike, od 80 cm na više i završavamo naravno sa 140 cm, s baražom na 145 u konačnici koje će biti u nedjelju u Grand Prixu. Usporedno s preponskim jahanjem, imamo prvi put i natjecanje u dresurnom jahanju koje se odvija na pješčanom terenu - napominje direktor turnira i predsjednik ZKS, Damir Djelmić.

Za subotu i nedjelju se najavljuje lijepo vrijeme, a provesti ga u zabavi, glazbi, ponešto i delicija, različitih atrakcija, igri za djecu i konačno uživanju uz plemenite životinje poput konja... pa, sumnjamo da išta boljeg od toga Zagreb pruža ovih dana.

Linker
30. rujan 2024 22:29