Hrvatska bi prema prognozi trebala obraniti zlato u muškim parovima u tenisu

 TIZIANA FABI/Afp
DUBRAVA ĆE BRILJIRATI

Stigla velika prognoza za Hrvatsku: U Parizu 2024. uzimamo sedam medalja i dobivamo novog heroja

Sjedinjene Američke Države ponovno bi trebale pomesti konkurenciju sa 128 medalja
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 26. srpanj 2023. 13:10

Hrvatska će u Parizu 2024. godine osvojiti sedam medalja, od toga dvije zlatne, stoji u velikoj prognozi koju je godinu dana prije početka Olimpijskih igara portalu Sportskih novosti ekskluzivno ustupila tvrtka Gracenote.

Sudeći prema njihovoj Virtualnoj ljestvici medalja, hrvatski sportaši za godinu dana neće oboriti rekord iz Rija 2016., neće nadmašiti ni Tokio, ali će zadržati visoki standard i još jednom kompletirati cijelu kolekciju odličja.

Gracenote za početak predviđa da će Hrvatska obraniti tenisko zlato u muškim parovima. Prije dvije godine u Tokiju ispisana je jedna od najljepših stranica hrvatske sportske povijesti, međusobni finale između Nikole Mektića i Mate Pavića te Marina Čilića i Ivana Dodiga, koji je našoj zemlji "jednim udarcem" donio dvije medalje.

Mektić i Pavić nedavno su raskinuli suradnju i tek trebaju pronaći nove stalne suigrače, ali kako god se rasplela priča, ugledni sportski statistički servis drži da je Hrvatska i dalje najveća svjetska sila u muškim parovima.

Drugo projicirano zlato za neke bi moglo biti iznenađujuće, jer se radi o sportašu koji je široj javnosti još uvijek nepoznat. Trebao bi ga osvojiti 22-godišnji Marko Golubić u taekwondou (kategorija od 68 do 80 kg), koji je početkom lipnja u Azerbajdžanu postao svjetski prvak. Dečko iz Dubrave, član zagrebačkog Metalca, u Bakuu je bio peti nositelj turnira pa postao drugi hrvatski osvajač svjetskog zlata u muškoj konkurenciji, nakon Filipa Grgića.

image

Marko Golubić

Damir Krajač/Cropix

Ako je za vjerovati temeljitim statističarima Gracenotea, koji svoje prognoze izrađuju na temelju nekoliko parametara, od kojih su najvažniji rezultati na velikim natjecanjima (Olimpijske igre, svjetska prvenstva, svjetski kupovi, kontinentalna prvenstva), Dubrava će na sljedećim Igrama biti jedan od najuspješnijih svjetskih kvartova i napraviti olimpijski ‘1-2-3‘.

Srebro, naime, vide oko vrata Sandre Perković, kojoj bi to bila treća olimpijska medalja u karijeri, a broncu predviđaju Tinu Srbiću, aktualnom olimpijskom viceprvaku na preči.

Braća Sinković također bi trebala nastaviti svoj olimpijski niz, koji neprekidno traje od Londona 2012. Gracenote im predviđa srebro u dvojcu na pariće, a olimpijskom kolajnom konačno bi se trebala okititi i Barbara Matić, kojoj je u Tokiju za dlaku pobjeglo postolje. Tamo je, podsjećamo, poražena od Taimazove u borbi za broncu.

image

Sandra Perković

Ronald Goršić/Cropix

Konačno, sedma medalja trebala bi otići u taekwondo, koji će po toj projekciji biti najtrofejniji hrvatski sport u Parizu. Od Lene Stojković zasad očekuju broncu u kategoriji ispod 49 kg, što je, ako smijemo primijetiti, prilično konzervativna prognoza. Ipak se radi o dvostrukoj uzastopnoj europskoj i svjetskoj prvakinji, doduše u kategoriji do 46 kg koja je na Igrama "podignuta" za tri kilograma.

Na vrhu virtualne ljestvice medalja nema velikih iznenađenja. Sjedinjene Američke Države ponovno bi trebale pomesti konkurenciju sa 128 medalja, od toga 43 zlatnih, ispred Kine, domaćina Francuske, Velike Britanije i Japana. Od zemalja u našem susjedstvu daleko najbolje kotira Italija (šesto mjesto s 45 medalja, 20 zlata), no velike stvari Gracenote očekuje i od Mađarske i Srbije.

image

Lena Stojković

Ante Čizmić/Cropix

Mađari su na ovoj ljestvici osvanuli na 16. mjestu sa 16 predviđenih medalja, od čega četiri zlatne, a u Top 30 našla se i Srbija, koja bi trebala uzeti pet zlata, tri srebra i dvije bronce.

Gracenote će sljedećih mjeseci nastaviti ažurirati prognozu. O tome koliko su precizni dovoljno govori činjenica da su Hrvatskoj dva mjeseca prije Igara u Tokiju predvidjeli tri zlata, dva srebra i tri bronce. Kako je završilo? Tri zlata, tri srebra, dvije bronce.

Linker
05. ožujak 2024 16:47