Michel Hessmann

 JASPER JACOBS Belga Via Afp
NEMA DOKAZA

Suspendirali biciklista, pretresli mu kuću, oduzeli hard disk, a sad odustali od tužbe za doping

Nijemac Michel Hessmann oslobođen je krivnje za korištenje nedopuštenih stimulansa
Piše: HinaObjavljeno: 30. siječanj 2024. 13:48

Odbačen je postupak protiv njemačkog biciklista Michela Hessmanna zbog pozitivnog doping testa, priopćeno je u utorak iz ureda državnog odvjetništva u Freiburgu za agenciju dpa.

Razlog za odluku je "nedostatak dokaza za osnovanu sumnju", priopćili su iz ureda.

Prema zakonu o borbi protiv dopinga, korištenje nedopuštenih stimulativnih sredstava je u Njemačkoj kazneno djelo i može se kazniti zatvorskom kaznom do tri godine.

Na nenajavljenom testiranju izvan natjecanja, provedenom 14. lipnja prošle godine, izuzeti uzorak 21-godišnjeg člana nizozemske momčadi Visma-Lease a Bike bio je pozitivan na diuretik, sredstvo koje se koristi kako bi se iz tijela putem urina što prije izbacili tragovi nedopuštenih stimulativnih sredstava.

"U lipnju 2023., tijekom nenajavljenog dopinškog testiranja, optuženi je osumnjičen za neovlašteno samodopingiranje. Ta sumnja nije potvrđena tijekom istrage", priopćilo je državno odvjetništvo.

Hessman je u prošloj sezoni bio u sastavu tadašnje Jumbo-Visme na talijanskom Giru, gdje je bio jedan od pomagača Slovenca Primoža Rogliča, na njegovom putu prema prvom naslovu na jednoj od tri najveće trotjedne cestovne utrke. Nijemcu je to bio debitantski nastup na Grand Tour utrkama.

Posljednji nastup je imao u kolovozu na Svjetskom prvenstvu u Glasgowu, gdje je nastupio u cestovnoj utrci u kojoj nije stigao do cilja. Kad je na vidjelo izašao njegov pozitivan rezultat na dopinškom testiranju, momčad ga je suspendirala na neodređeno vrijeme.

I B uzorak je potvrdio prisutnost diuretika u njegovom uzorku, a ostali postupci su još u tijeku.

Hessmannov odvjetnik Rainer Cherkeh tvrdi da nije bilo zlouporabe.

Sredinom kolovoza izvršen je pretres Hessmannove kuće u regiji Freiburg. Službenici odjela za kriminalističku istragu u regiji Baden-Wuerttemberg zaplijenili su medije za pohranjivanje podataka, ali nisu pronašli nedopuštena stimulativna sredstva.

"Prema trenutnim rezultatima testova i nalazima drugih pozitivnih slučajeva u kojima je detektiran diuretik, sve govori u prilog kontaminacije uzorka", rekao je Cherkeh za dpa.

Linker
29. travanj 2024 18:12