Tadej Pogačar slavi pobjedu

 FABIO FERRARI Afp
ISPISAO POVIJEST NA GIRU

Svijet se divi nevjerojatnom Slovencu. Čudesnom vožnjom pomeo suparnike i potvrdio trijumf

Tadej Pogačar je u premijernom nastupu na Giru d‘Italia uvjerljivo stigao do ukupne pobjede
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 25. svibanj 2024. 19:58

Nevjerojatni slovenski biciklist Tadej Pogačar u velikom je stilu osigurao pobjedu na 107. izdanju utrke Giro d‘Italia. U subotnjem je brdskom izazovu ponovno je ostavio sve suparnike iza sebe i stigao do šeste etapne pobjede na ovogodišnjoj utrci, a time je potvrdio i ukupan trijumf i to u premijernom nastupu na jednoj od najslavnijih utrka na svijetu.

U nedjelju ga čeka samo revijalna etapa s ciljem u Rimu gdje će na tronu naslijediti sunarodnjaka Primoža Rogliča, lanjskog osvajača Gira.

image
LUCA BETTINI Afp

Pogačar, član UAE Team Emiratesa, u cilj 20. etape ušao je s dvije minute i sedam sekundi prednosti pred skupinom koju je predvodio francuski biciklist Valentin Paret-Peintre. U ukupnom poretku drugoplasirani je Kolumbijac Daniel Martinez čak 9:57 minuta, dok trećeplasirani Britanac Geraint Thomas zaostaje više od deset minuta.

Prije gotovo 60 godina posljednji je put pobjednik imao veću prednost od Pogačara - te 1965. je Talijan Vittorio Adorni slavio s 11 minuta i 26 sekundi plusa. Uza sve to, Pogačar se može pohvaliti sa šest etapnih pobjeda, što nije uspjelo ni legendarnom Eddyju Merckxu koji je Giro osvajao pet puta.

image

Pogačaru je među prvima čestitala njegova zaručnica Urška Žigart, također biciklistica

TIM DE WAELE Afp

- Nije važna razlika, jedino što je bitno je pobjeda, čak i ako je ostvarena samo sa sekundom prednosti. Ove je godine ta prednost ispala veća, ali nije bilo lako - rekao je Pogačar kojeg je posebno oduševila jedna stvar:

- Bilo je nevjerojatno čuti i vidjeti sve one navijače na brdu.

Nakon nedjeljne završnice Pogačara čeka kratki odmor, jer vrlo brzo dolazi Tour de France na kojem će imati jaču konkurenciju, ali u ovakvom izdanju svakako će biti favorit za treću ukupnu pobjedu na najprestižnijoj svjetskoj utrci.


REZULTATI

20. ETAPA: 1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) 4;58.23, 2. Valentin Paret Peintre (Fra/Decathlon AG2R La Mondiale), 3. Daniel Felipe Martinez (Kol/Bora-Hansgrohe), 4. Antonio Tiber (Ita/Bahrain Victorius), 5. Einer Rubio (Kol/Movistar), 6. Giulio Pellizzari (Ita/VF Group-Bardiani CSF-Faizane), 7. Geraint Thomas (VB/INEOS Grenadiers), 8. Ben O‘Connor (Aus/ Decathlon AG2R La Mondiale) svi +2:07...

UKUPNI REDOSLIJED (20/21): 1. Pogačar 76;22:13, 2. Martinez +9:56, 3. Thomas +10:24, 4. O‘Connor +12:07, 5. Tiberi +12:49...

Linker
25. svibanj 2024 19:59