IVO RAVLIC Cropix
BITKA ZA PRVAKA EUROPE

Svjetske velesile stižu na spektakl u Hrvatskoj, naša reprezentacija sanja senzaciju: ‘Čudo je gdje smo danas‘

‘Trebao bi doći i Antoine Dupont, Francuz, jedna od top 5 svjetskih zvijezdi‘
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 11. ožujak 2024. 09:19

Brojni hrvatski sportaši će ovog ljeta nastupiti na OI u Parizu, a hrvatski će nogometaši na EP-u u Njemačkoj imati priliku tražiti prvu europsku medalju nakon tri osvojene svjetske. Još je čitav niz velikih globalnih i kontinentalnih natjecanja na programu ove godine diljem svijeta, a najveće natjecanje kojem će Hrvatska biti domaćin ovog "ljeta gospodnjeg 2024." je EP u ragbiju 7 grupe "Championship", koje će se održati u Makarskoj od 7.-9. lipnja.

- Za titulu prvaka Europe borit će se kod nas svjetske velesile Velika Britanija, Irska, Francuska, Italija... i uz njih prvi put Hrvatska. Drugi je turnir krajem lipnja u Hamburgu i kumulativno najbolja reprezentacija na ta dva turnira postat će prvak Europe, najavio je "alfa i omega" hrvatskog ragbija Većeslav Holjevac, glavni tajnik HRS-a i član "Rugby Europe Boarda".

Veliki napredak

- Naša reprezentacija je lani iz "Trophy divizije" ušla u ovu elitnu, među najbolje u Europi. Osim što smo domaćini ovoj našoj diviziji u Makarskoj, vikend nakon toga smo domaćin te niže Trophy divizije u Zagrebu. To je prvi put da je neka zemlja dobila domaćinstva dvaju EP-a u isto vrijeme i na to smo jako ponosni...

I sam Holjevac bi trebao biti ponosan jer je to velikim dijelom plod njegova rada kao člana krovne europske ragbijaške organizacije:

- Već nekoliko godina "gore" lobiram za tako nešto, no temelje su prije svega postavili rezultati koje su dečki ostvarili. Oni su mi olakšali posao. Ove su turnire prije organizirale druge zemlje koje su se "rotirale", a nama je pomoglo i to što su se Portugalci "odrekli" organizacije i više posvetili "velikom" ragbiju. Imamo i veće planove oko organizacije dodatnog trećeg finalnog turnira, no zasad nam je vrlo važno što smo dobili ovu organizaciju na tri plus jednu godinu i želimo sve savršeno organizirati.

Organizacija takvog natjecanja zahtjevna i je i skupa, no Holjevac u svemu vidi ogromnu dobrobit, a ne trošak:

- Nećemo ugostiti 500 nego 1000 sportaša i to je odlična promocija našeg turizma. Izabrali smo svjesno Makarsku, koja je u Bruxellesu za 2024. proglašena Europskim gradom sporta i kapaciteti će joj biti prepuni i sada u predsezoni. Velika je stvar što su i naši dečki sada "unutra" s najjačima jer dolaze Francuzi, Britanci, Irci, Španjolci...a spomenuti su nedavno tim redom bili plasirani u Los Angelesu na turniru Svjetske serije. Španjolci su tamo pobijedili Fidži, dvostruke olimpijske pobjednike.

image

Većeslav Holjevac

RONALD GORSIC/CROPIX

Holjevac je vrlo ambiciozan po pitanju ragbija 7, olimpijske inačice ovog prekrasnog sporta:

- Nedavno smo u Malagi trenirali sa Španjolcima, pokušat ćemo to napraviti opet uoči EP-a nakon što nam završe obaveze u velikom ragbiju u Europskom kupu nacija. Razgovaramo i dogovaramo trening kampove s Francuzima, Talijanima, Ircima...jer nam je želja ostati u društvu 10 najboljih europskih nacija gdje smo sada što je doslovno čudo s obzirom na status ragbija kao "malog" i potpuno amatarskog sporta u Hrvatskoj.

Delegacija HRS-a nedavno je u vezi s time bila i kod premijera Andreja Plenkovića:

Podrška Vlade, HOO-a...

- Premijer je pokazao iznimno dobru volju, imao je jako pozitivnu reakciju i hvala mu na tome. Imamo podršku Vlade koja nam je obećala potrebna sredstva jer su prepoznali da se radi o velikoj stvari za naš sport i naš turizam. Tek trebamo vidjeti koliko će Vlada dati u odnosu na želje, koje smo mi izrazili. Imali smo zaista ugodan i konstruktivan razgovor. Isto, srećom, mogu reći i za Hrvatski olimpijski odbor koji stoji iza nas što je potvrdio i razgovor s glavnim tajnikom Sinišom Krajačem, a isto se odnosi i na resorno Ministarstvo turizma i sporta RH. Čini mi se da im se svima sviđa ta lijepa priča o našem malom i uspješnom sportu.

Makarska i tamošnja lokalna zajednica također su dali svoj doprinos:

- Gradonačelnik Zoran Paunović i ostali predstavnici grada ni trenutka nisu dvojili jer je u najboljem periodu hrvatskog ragbija 1990-ih Makarska bila naš centar. U isto se vrijeme dolje odvija WTA teniski turnir te smo isplanirali zajedničke promotivne nastupe s njima. S direktorom turnira Feliksom Lukasom isto smo našli zajednički jezik. Makarska će zaista u lipnju biti potpuno krcata. U vezi s tim, želimo napraviti dodatne promocije u Parizu, Londonu, Dublinu da što više njihovih navijača dođe u Makarsku.

Holjevac je potvrdio da na turnir dolaze najveće svjetske zvijezde:

- Trebao bi doći Antoine Dupont, Francuz, jedna od "top 5" svjetskih zvijezda koji se potpuno prebacio na ragbi 7 jer želi s Francuskom u Parizu olimpijsko zlato. Doći će i mnogi drugi najbolji koji nastupaju u Svjetskoj seriji...

Holjevac tiho i polako grabi korak po korak, ali su mu ambicije ogromne:

"Ludi" za loptom

- Probat ćemo djelovati kod naših klubova kojih je, nažalost, jako malo, ali ćemo probati odvojiti 15-igrača, koji bi cijelu godinu trenirali samo "sedmicu". Da ih poluprofesionaliziramo da igraju samo olimpijsku sedmicu. Nećemo se lagati, sad smo tek započeli taj put, no želja nam je jednog dana nastupiti na OI. Neki će reći da je nemoguće, ali sad smo ovim projektom postavili temelje i nismo nerealni. Možemo valjda u cijeloj državi imati 15 igrača na plaći?! Nije to nešto posebno. Zar nije nerealno što rade naši nogometaši, vaterpolisti, rukometaši iz tako male "baze" kao što je Hrvatska?! Može se to i s ragbijem, siguran sam...

Slijede Litva doma i Švicarska u gostima

- Prije lipanjskog EP-a u "sedmici", naša ragbi reprezentacija, ali ona u velikoj "15-ici" ima dvije utakmice "Trophy divizije" Europskog kupa nacija. I tu smo bili uspješni ušavši u viši rang natjecanja iz divizije "Conference". Najprije na stadionu Stjepana Spajića u Zagrebu 16. ožujka dočekujemo Litvu koju želimo dobiti i teoretski potvrditi ostanak u toj skupini. U zadnjoj utakmici protiv Švicarske u gostima (23. III.) teško bismo se mogli "vaditi". No, imamo šest bodova iz tri utakmice, Litva četiri, a Ukrajina je bez bodova.
Čak i da izgubimo oba ogleda, možemo ostati u skupini, no voljeli bismo se odmah osigurati da sve snage prebacimo na "sedmicu" s kojom imamo spomenute velike planove, rekao je Holjevac čija će godina biti prepuna organizacijskih sadržaja...

Linker
31. ožujak 2024 20:18