Elia Viviani

 VOJKO BASIC Cropix
CRO RACE

Talijan u Hrvatskoj prekinuo jednogodišnju sušu: ‘Možda se čini kao da sam na godišnjem, ali tu sam radi pobjeda‘

Olimpijski pobjednik iz Rija 2016., pokazao je da “stare kosti” još uvijek mogu napraviti pravi rezultat
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 28. rujan 2023. 09:06

Prošle je godine zatvorio, ove godine otvorio CRO Race etapnom pobjedom. Zapravo, kao da je na taj način osvojio uzastopne etape, samo što je u međuvremenu prošlo 12 mjeseci.

Elia Viviani, vrsni talijanski sprinter, štoviše, najbolji kojeg su naši susjedi imali u proteklih desetak godina - a kada je riječ o Italiji i biciklizmu, to itekako ima težinu - na startu ovogodišnje utrke u Hrvatskoj pokazao je da “stare kosti” još uvijek mogu napraviti pravi rezultat.

A bilo je sumnji u njega jer unutar tih godinu dana, od Zagreba prvog dana listopada 2022. do utorka u Sinju, 34-godišnjak nije upisao niti jednu pobjedu. Za sprintera je to užasno velika suša...

- Nisam se dobro osjećao na startu, ali kako su kilometri prolazili bilo je sve bolje, a momčad me u finišu sjajno dovela do cilja prije nego sam odsprintao - rekao je Viviani.

image
VOJKO BASIC Cropix

Nije ga omelo ni to što je za ovu utrku dobio startni broj 13.

- Nisam praznovjeran, tako da me to ne brine. Ima važnijih stvari od brojeva.

Vivianiju je, dakle, 34, u Top 3 je u Sinju bio još jedan veteran, 36-godišnji Alexander Kristoff (Uno-X), koji kao i Elia ima etapne pobjede na Touru, ali u odnosu na njih današnji se sprinteri pomalo mijenjaju.

- Da, više nema možda klasičnih sprintera, odnosno sad treba biti puno izdržljiviji zbog više uspona i moći bolje pratiti. Takva je situacija, svake se godine pojavi neki malo robusniji sprinter, kao recimo Jasper Philipsen ove godine na Touru, gdje je uzeo četiri etape na sprintu.

Pariz i onda još dvije godine

Viviani je, pak, kroz karijeru vrlo uspješno spajao cestu i pistu. Štoviše, na ovalu ima i zlatnu olimpijsku medalju iz Rija 2016.

- To mi je svakako najdraža pobjeda u karijeri, to je nešto neizbrisivo, vrhunac svega. Pariz će mi, inače, biti posljednje OI, bit će mi to treće u nizu, a na cesti bih mogao još dvije godine izdržati prije penzije.

A onda će imati i još više vremena za doći u Hrvatsku, gdje mu očito dobro ide.

- Kada smo na sletjeli ovdje iz Amsterdama, imao sam osjećaj kao da sam na godišnjem! - opisao je Viviani spoj lijepog vremena i prirodnih ljepota na CRO Raceu.

- Hrvatska je lijepa zemlja, blizu moje Italije i zasigurno ću doći ovdje nekad na ljetovanje. No, ovdje sam sada zbog utrke, nadam se do kraja tjedna još pobjeđivati, odnosno kao i lani u Zagrebu završiti utrku na pravi način.

Linker
04. svibanj 2024 10:08