BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix
‘JAKO SAM SRETAN...‘

Tonči Stipanović nakon olimpijskog srebra osvojio svjetsku broncu! Zaokružio je najbolju godinu karijere

Posljednjeg dana Svjetskog prvenstva u klasi laser u Barceloni se nije jedrilo
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 10. studeni 2021. 16:41

Tonči Stipanović veličanstvenu je godinu zaokružio brončanom medaljom na Svjetskom prvenstvu u klasi laser u Barceloni. Posljednjeg, šestog dana prvenstva nisu su stekli uvjeti za jedrenje, najprije su bili ogromni valovi koji nisu dopustili izlazak na regatno polje, a potom je velika kiša "ubila" vjetar, pa je oko 13 sati Regatni odbor donio odluku da se neće jedriti. Dakle, konačni poredak je ostao onaj nakon petog dana kada su održane tri regate u Zlatnoj skupini, a kroz njih tri se 35-godišnji Splićanin probio sa šestog na treće mjesto.

Dvostruki srebrni olimpijac taman je uzimao ručak u menzi u Olimpijskom jedriličarskom centru u Barceloni, kad smo ga nazvali da mu čestitamo.

- Hvala, hvala! Eto, takva godina, najbolja u mojoj karijeri s obzirom da nikada prije nisam uspio osvojiti dvije medalje. Ova se lijepo nadovezala na olimpijsko srebro iz Tokija, jako sam zadovoljan i sretan - rekao je jedan od samo tri jedriličara s dvije olimpijske medalje u laseru.

Da ne spominjemo još da je u ovoj godini, između ove dvije medalje u svom laseru, stigao s Tudorom Bilićem uzeti srebro na Svjetskom prvenstvu u klasi zvijezda u Njemačkoj, te da je kao kormilar vodio reprezentaciju Hrvatske do pobjede na test eventu za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Švicarskoj sljedeće godine.

- Stvarno se nemam na što žaliti.

Stipanoviću je ovo jubilarna deseta medalja u laseru od 2010. godine kad je prvi put postao europski prvak (kasnije će uzeti još tri zlata i postati najuspješniji svih vremena), te treća na svjetskoj sceni i druga uzastopna s obzirom da je u Barceloni branio broncu iz veljače 2020. godine u Melbourneu.

- Što sam stariji, to sam bolji - dodat će s neskrivenim ponosom.

Uvjeti za jedrenje u Barceloni bili su jako loši, u čak tri od šest dana nije bilo mogućnosti jedriti, a u preostala tri dana se skupilo zahtjevnih osam regata.

- Istina je da su uvjeti bili teški, ali isto tako se Regatni odbor nije najbolje snašao i dosta je zakomplicirao stvari. U utorak sam možda mogao ostvariti bolje rezultate, u drugom plovu sam malo zakasnio na startu i nekako sam se dovukao do 24. mjesta, a u trećem plovu sam svjesno ušao u rizik, koji se nije isplatio. U redu, to 35. mjesto sam odbacio kao najlošiji plasman. Na kraju se pokazalo da sam baš s tom regatom osigurao brončanu medalju, jer su svi ostali konkurenti bili još gori od mene.

Bronca je u džepu, kao i srebro iz Tokija. Nema sumnje da je Tonči Stipanović zaslužio odmor i uživanje u svemu što je napravio u 2021. godini. Po svemu je i jedan od najvećih kandidata za naslov najboljeg sportaša Hrvatske u izboru Sportskih novosti.

Njegovom treneru Jozi Jakeliću ovo je, pak, okrugla 20. medalja s najvećih prvenstava i to s četvoricom jedriličara. Tonči ih je osvojio polovicu, Pavlos Kontides sedam, Mate Arapov dvije i Filip Jurišić jednu, prošlog mjeseca u Varni je postao europski viceprvak.

- Ne znam više što bih pametno rekao - zapitao se Jakelić.

- Tonči je na svoje veliko iskustvo uspio iz sebe izvući najbolje u ovom trenutku. Cijelo prvenstvo najvažnije je bilo preživjeti, on je u tome pokazao da je majstor.

Svjetski prvak je postao Novozelanđanin Thomas Saunders, srebro je pripalo Ircu Finnu Lynchu. Jednom i drugom je to prva velika medalja.

Konačni poredak:

1. Thomas Saunders (NZ) 23

2. Finn Lynch (IRS) 37

3. TONČI STIPANOVIĆ (HRV) 65

4. Komisarov (RUS) 67, 5. Littlewood (AUS) 75, 6. Bühl (NJEM) 78, 7. Tomasgaard (NOR) 79, 8. Whiteley (VB) 83, 9. Coccoluto (ITA) 89, 10. Elliott (AUS) 90... 21. Jurišić (HRV) 126, 48. Gašpić (HRV) 194...

Linker
03. svibanj 2024 20:20