MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
NA PUTU DO TRONA

U Hrvatskoj se rađa nova zvijezda! Sve je počelo sasvim slučajno: ‘Iskreno, nisam znala kaj bi sa sobom‘

Prva Hrvatica s kadetskom i juniorskom europskom medaljom u hrvanju
Piše: Dean BauerObjavljeno: 08. srpanj 2021. 22:44

U sferi vrhunskog sporta i odgovarajuće tomu i takvih rezultata, Ludbreg se povezuje primarno sa Sarom Kolak. Zlatnom kopljašicom s OI u Rio de Janeiru. Međutim, lagano na vrata kuca i još jedna djevojka iz ludbreškog kraja.

Njoj je tek 19 ljeta, još nije zašla u seniorske sportske vode, ali iskazuje sjajne rezultate u mlađim uzrastima na međunarodnoj sceni. Ona je Iva Gerić, mlada hrvačica koja je proteklog tjedna u Dortmundu na juniorskom Europskom prvenstvu osvojila brončanu medalju u kategoriji do 62 kg. Time je postala prva Hrvatica koja je u hrvanju osvojila juniorsku europsku medalju. Uostalom, slično kao i prije dvije godine kada je Iva osvojila broncu i na kadetskom EP u Italiji.

- Hrvanje mi je prvi i jedini odabir. Prije nisam niš’ trenirala, a krenula sam trenirati u 5. razredu osnovne. To je u biti čak i malo kasno. U školi su nam održali prezentaciju hrvanja, došla sam doma i rekla ocu “Tata, ja hoću trenirati hrvanje”.
Objasnila je i zašto.
- Zato što više nisam znala kamo bih sa sobom od dosade - iskreno će Iva.

image
MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

Pet godina bez tuširanja

- Došla sam u dvoranu i tamo i ostala. Prije toga sam dobila upozorenje od tate koji mi je rekao “Ne budeš mi se selila od sporta do sporta i tražila se 10 godina”. Tako da sam ostala tu. Makar, i tata je jedno kratko vrijeme trenirao. U biti je hrvanje kod mene došlo skroz slučajno, ali mi se jako svidjelo. Točno se sjećam da bih došla doma i onda tatu bacala, da mu pokažem što me upravo trener naučio.

Drugim riječima, ovoj se Ludbrežanki baš i nije za zamjeriti...
- Sa svim Ludbrežankama se nije baš za zamjeriti. Nikad! U Hrvatskoj ima puno više dečki u hrvanju nego cura, tako da često cure s dečkima znaju trenirati. Sad nas je malo više, ali je to još uvijek malena brojka. Jedino što smo mi u Ludbregu malo specifični. Mi u klubu imamo pet cura i dva dečka samo. Osobno treniram sa sestrama Besek, onda s još jednom curom i sa svojom mlađom sestrom.

Iva je doista održala obećanje dano davnih dana ocu. Ostala je samo u hrvanju, punih pet godina je nitko nije tuširao, baš do polufinala juniorskog EP u Dortmundu.
- Nemam pojma kako mi se to dogodilo. To me i trener pital’.
Od ostalih sportova neko je vrijeme pratila rukomet, sada pak posebno judo iako jasno da ne razmišlja o preodijevanju u kimono.


- U hrvanju ovisiš, kao i u mnogim još pojedinačnim sportovima, isključivo o sebi. Što sebi zacrtam, to moram napraviti i to mi odgovara. Jednostavno sam se tomu skroz prilagodila. Sad mi je u planu dovesti se u stanje u kojem ću moći uskladiti glavu s tijelom i tehniku skupa s tim. Onda budem kompletna hrvačica. Sad radim na tomu da uskladim glavu i tijelo. Na EP sam išla jedino s mišlju “nemoj zablokirati već radi kao na treningu”.

Spomenuli ste usklađivanje glave i tijela. Tko trenutačno “zaostaje”?
- Glava, ha, ha! Glava je uvijek problem. Fizički mislim da sam napravila stepenicu više, odmaknula se od ostalih cura u mojoj kategoriji, ali sad još samo glava to poprati.

Koji sam auto dobila?

O stručno-tehničkom napretku mlade Ive Gerić brinu dvojica trenera, Ignac Horvat, te mađarski stručnjak Zoltan Szatmari, koji je zadužen za tehniku.
- Bez njih, ne bi bilo medalje, U svom klubu, HK Ludbreg, imam vrhunske uvjete. Napravili su sve uvjete da mogu napredovati

Koliko je to sve, moglo se vidjeti prije koji dan u Ludbregu. Nakon što se Iva vratila iz Dortmunda, na poklon je dobila - automobil! Poklon predsjednika HK Ludbreg, Nina Dulikravića.
- Koji automobil? Joj, nemam pojma kak se zove. Nino, koji je ono auto kaj ste mi poklonili? - glasno je Iva priupitala predsjednika i malo nas iznenadila.

Samo malo, dobili ste automobil, ali ne znate koji?
- A, zaboravila sam. Evo, Nino veli Chevrolet Spark.

Uistinu, taj je. Pronašli smo fotografije u lokalnim novinama. Sjajna mlada cura iz Ludbrega. Ne bismo se iznenadili ako je vidimo na OI u Parizu 2024.
- Pa, već sam se ove godine borila i za Tokio! Bila sam najmlađa na olimpijskim kvalifikacijama, tada nisam uspjela, ali sam vidjela da mogu hrvati s curama koje imaju svjetske i europske seniorske medalje. Othrvala sam recimo 7-6 s Venezuelankom koja je pobijedila svjetsku prvakinju.

Kažemo vam, s Ludbrežankama se nije za šaliti.

Linker
18. svibanj 2024 19:16