DIPAYAN BOSE/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Dipayan Bose/sopa Images/shutterstock Editorial/profimedia
ŠAHOVSKI SPEKTAKL

U Zagrebu svečano otvoreno peto izdanje Croatia Grand Chess Toura na kojem će sudjelovati najbolji svjetski šahisti

Nakon ceremonije otvaranja je uslijedila simultanka najboljih svjetskih velemajstora i Kasparova s poznatim osobama
Piše: HINAObjavljeno: 09. srpanj 2024. 19:25

Ceremonijom svečanog otvaranja u Kristalnoj dvorani Hotela Westin u Zagrebu započeo je 5. SuperUnited Croatia Grand Chess Tour iz serije najjačih svjetskih šahovskih turnira.

Peto izdanje SuperUnited Croatia Grand Chess Tour igra se pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a simboličkim povlačenjem prvog poteza otvorili su ga počasni predsjednici Organizacijskog odbora - najveći šahist u povijesti Garry Kasparov i Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH i veliki poznavatelj i ljubitelj šaha.

U Kristalnoj dvorani hotela Westin ponovo će se igrati rapid & blitz turnir za nagradni fond od 175.000 dolara. Rapid se igra tempom 25 minuta + 10 sekundi za svaki potez, a blitz 5 minuta + 2 sekunde za svaki potez.

Turniru u Zagrebu trebao je nazočiti i ponajbolji šahist svijeta Norvežanin Magnus Carlsen, ali je u zadnji trenutak otkazao turnir zbog osobnih razloga. Carlsen, svjetski broj jedan i peterostruki prvak svijeta, trostruki je pobjednik turnira u Zagrebu, igrao je i pobijedio 2019., 2022. i 2023. godine.

Umjesto Carlsena na turniru će nastupiti Levon Aronian, koji drži rang 18. najboljeg šahista prema FIDE-u, a uz njega još nastupaju Fabiano Caruana (SAD), Ian Nepomniachtchi (FIDE), Alireza Firouzja (Francuska), Wesley So (SAD), Maxime Vachier-Lagrave (Francuska), Anish Giri (Nizozemska), Vidit Guadrathi (Indija), Gukesh Dommaraju (Indija) i Ivan Šarić (Hrvatska).

Ukupni nagradni fond za najbolje šahiste svijeta iznosi 1.5 milijuna dolara, 175.000 dolara za rapid & blitz turnire, 350.000 dolara za turnire klasičnog šaha plus 275.000 dolara nagrade za ukupnog pobjednika nakon svih pet turnira.Nagrada za prvo mjesto je 40.000 dolara koliko je prošle 2023. i prethodne 2022. godine osvojio Magnus Carlsen.

U sklopu 5. SuperUnited Croatia Grand Chess Toura održat će se i šahovska akademija Garryja Kasparova s mladim hrvatskim šahistima, kao i turnir za mlade, turnir šahistica i Open Blitz turnir.

Nakon ceremonije otvaranja tradicionalno je uslijedila simultanka najboljih svjetskih velemajstora i Kasparova s poznatim osobama iz javnog života Hrvatske i mladim perspektivnim hrvatskim šahistima, kadetima.

Poslije šahovskog spektakla u Zagrebu, turnir seli u Sjedinjene Američke Države, gdje će se u Saint Louisu od 10-17. kolovoza igrati Saint Louis Rapid & Blitz i 17.-30. kolovoza

Linker
09. srpanj 2024 19:25