Valent Sinković

 KOLEKTIFF/HOO
DVOSTRUKI POSAO

Valent Sinković u Parizu nastupa i sam, u utrci u kojoj nije uspio ni Ivica Kostelić

Hrvatski veslač jedan je od 32 kandidata za četiri mjesta u Komisiji sportaša MOO-a
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 17. srpanj 2024. 16:43

Valent Sinković će u Parizu nastupiti na svojim četvrtim Olimpijskim igrama i premda će on sam prvi istaknuti kako na njih ne odlazi u ulozi glavnog favorita za razliku od Londona 2012., Rija 2016. i Tokija 2021., to je samo ono što sugerira papir na temelju ovogodišnjih rezultata. Sinkovići nisu iz kategorije “običnih pobjednika”, oni su se u proteklom desetljeću izborili za mjesto među najboljima u svom sportu u svjetskim razmjerima. Nisu slučajno dvaput proglašeni i najboljom svjetskom posadom, prvo dok su veslali dvojac na pariće, a potom i u dvojcu ‘bez’. Oni u Pariz idu po još jedno olimpijsko zlato, bili prvi favoriti ili ne.

No, Valent Sinković će u Parizu imati dvostruki posao, jedan vezan uz povećavanje kolekcije medalja i drugi koji nije izravno vezan uz čamac i utrkivanje. Iako ga i u ovom drugom čeka utrka i suparnici koje treba nadmašiti. Samo na drukčiji način. Valent je, naime, jedan od 32 kandidata za četiri mjesta u Komisiji sportaša Međunarodnog olimpijskog odbora.

Spomenuta komisija može imati maksimalno 23 člana od kojih 12 biraju sami sportaši svake četiri godine tijekom održavanja Igara (8 članova je iz ljetnih i 4 iz zimskih sportova), a maksimalno 11 može imenovati predsjednik MOO-a. Članovi koje izaberu sportaši imaju mandat od 8 godina u Komisiji i u tom razdoblju i status članova MOO-a.

Hrvatska još nije imala predstavnika

Četiri sportaša s najviše glasova nakon što se “zatvori biralište” u Parizu zamijenit će četvorku kojoj nakon 8 godina završava mandat (Daniel Gyurta - plivanje, Britta Heidemann - mačevanje, Jelena Isinbajeva - atletika i Seung-min Ryu - stolni tenis).

Kako tu stoji Valent Sinković? Po sportskim rezultatima jako dobro, ali niti se kandidira niti bira po principu tko je najviše osvojio.

Puno više pomaže ako si poznato ime i izvan svog sporta, a tu naravno prednost imaju oni koji dolaze iz globalno popularnih sportova kao što su atletika ili tenis ili košarka... Pomaže i kad dolaziš iz države s puno olimpijaca koji nastupaju na Igrama i imaju pravo glasa, a pomaže i to jako puno - lobiranje.

- Meni je otegotna okolnost to što ću logično biti koncentriran na natjecanje i neću imati vremena ni za kakvo lobiranje ili trošenje energije na bilo što drugo dok ne završne naše utrke. Nakon toga ću se “baciti” na to, ali to su samo tri dana jer glasanje kreće od dana kad se otvara Selo pa će mnogi već sigurno glasati. Ali napravit ću što mogu - kaže Valent Sinković.

Hrvatska do sada nije imala svog predstavnika u Komisiji sportaša MOO-a, a kandidati su svojevremeno bili Ivica Kostelić, Ana Jelušić, Zoran Primorac i Igor Boraska. Valent se nada da bi to mogao promijeniti u Parizu...

- Želio bih biti dio Komisije jer je to jako dobro osmišljeno i na visokoj je razini, sportaši su uključeni u sve odluke, imaju pravo predlaganja, bitno je njihovo mišljenje.

Ime koje definitivno iskače među ovogodišnjim kandidatima je američka atletičarka Allyson Felix, žena koja je osvojila 7 olimpijskih zlata, 3 srebra i jednu broncu. Zanimljivo, ona već je članica Komisije, ali po onom principu imenovanih od strane predsjednika MOO-a.

image

Allyson Felix

IMAGE PRESS AGENCY Nurphoto Via Afp

- Ona će sigurno proći, ali ima tu još ljudi koji su osvojili olimpijske medalje, ali ja ih ne znam kao što ni oni ne znaju mene bez obzira na medalje jer nismo planetarno poznate zvijezde. Recimo, među kandidatima u Tokiju je bilo više imena koja su planetarno poznata kao Pau Gasol, za kojeg sam glasao, pa Federica Pellegrini....

Na popisu ovogodišnjih kandidata ima puno imena koja bi ušla u onu kategoriju “važno je sudjelovati”, ali kao što je rekao Valent Sinković ima i nekoliko osvajača olimpijskih odličja. No, ako ne pratite mačevanje ništa vam recimo neće značiti ime Aron Szilagyi, a Mađar je osvajao zlata u Londonu, Riju i Tokiju. Ili Mariana Pajon, Kahena Kunze, Jessica Fox, Paula Pareto, Inbee Park - sve osvajačice olimpijskih zlata, ali većini nas potpuno nepoznata imena.

I tu je sad posebno bitno spomenuto lobiranje jer i većini sportaša puno imena na popisu neće biti poznata, a uvijek je upitno i po kojem će kriteriju dati glas. Nekome iz svoje države gotovo pa sigurno, radije nekome iz svog sporta, nego iz nekog drugog - vjerojatno, a sigurno može puno pomoći ako osobno upoznaju kandidata.

Hodanje po Selu i lobiranje

- Najbolje što možeš napraviti je hodati po Selu i pričati sa sportašima. Pogotovo što svaki može zaokružiti četiri imena i tu sigurno može itekako pomoći ako si im se predstavio, ako mogu povezati ime i osobu. Razgovarao sam s jednom veslačicom koja je bila zlatna u četvercu na pariće u Londonu. Ona se kandidirala prije četiri godine i ispala je za jedno mjesto, odnosno za ukupno malo više od 100 glasova, a kad sam vidio njezino ime na popisu ja koji am u veslanju nisam znao za nju pa me zanimalo kako je uspjela skupiti toliko glasova. Povezao sam se s njom i ispričala mi je kako Tokiju nije nastupala i doslovno je od prvog do posljednjeg dana hodala po Selu i pričala sa sportašima.

Ne sumnjamo uopće da bi on bio itekako uspješan u takvom lobiranju da ima vremena za to jer je vrlo komunikativan i pristupačan. Ali dobro, možda može iskoristiti dio vremena dok ne krenu utrke jer u Pariz dolazi već 20. srpnja, a onda i u onim završnim danima “okrenuti na svoju strane” one koji još nisu ubacili listić u glasačku kućicu. U svakom slučaju u Parizu ćemo navijati dvostruko za njega, odnosno u obje utrke, na vodi i izvan nje.

Linker
08. rujan 2024 01:29