Pogačar i Vingegaard

 MARCO BERTORELLO/Afp
POTPUNA NEMOĆ

VIDEO Nevjerojatan rasplet na Touru: Pogačar doživio ogroman udarac i izgubio bitku za ukupnu pobjedu?!

Osim ako se ne dogodi neki senzacionalni ili (ne)sretni događaj ili incident, Danac je zapečatio pobjedu
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 18. srpanj 2023. 17:51

Fantastičnim kronometrom, najboljim u karijeri, Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) zadao je veliki udarac Tadeju Pogačaru (UAE Emirates) i napravio veliki korak prema obrani naslova pobjednika Tour de Francea. Zapravo, osim ako se u sljedećim etapama ne dogodi neki senzacionalni ili (ne)sretni događaj ili incident, Danac je danas zapečatio pobjedu na najvećoj biciklističkoj etapi na svijetu.

Biciklistički komentatori se slažu da nitko nije mogao očekivati ovakav rasplet 16. etape od Passyja do Combiouxa (22,4 km). Izazivaču iz Slovenije nije pomogla niti odluka da 5,6 kilometra prije kraja kronometra promijeni bicikl i da uspon završi s klasičnim cestovnim biciklom umjesto specijaliziranim s kronometrom na kojem je vozio prvi dio etape. I kakav je Vingegaard imao tijekom svih 22,4 kilometra.

U etapu s ušlo s Vingegaardovih deset sekundi prednosti, a na spavanje će se otići s velikih, ogromnih, minutu i 48 sekundi razlike između danskog i slovenskog superstara.

Na prvom prolaznom vremenu Vingegaard je već imao 16 sekundi prednosti, na drugom 31 sekundi, a na trećem više od minute. Pogačar je mijenjao bicikli između drugog i trećeg "prolaza", na samu izmjenu izgubio je oko 15 sekundi, ali kao što brojke pokazuju, na kraju mu je to samo odmoglo jer je lanjski pobjednik i u takvoj situaciji samo gradio prednost. I ostavio biciklistički svijet da otvorenih usta odgleda završnicu etape.

Danas slijedi još jedna brdska etapa, od Saint-Gervais Mont-Blanca do Courchevela (165.7km). Da je razlika i dalje oko 10 sekundi, sve bi bilo otvoreno, ovako samo još neki epski Vingegaardov raspad može promijeniti situaciju na vrhu.

Linker
30. travanj 2024 19:31