Michael Woods

 MIGUEL RIOPA Afp
POBJEDA KANAĐANINA

Vuelta: Woodsu etapa, Roglič ‘skinuo‘ gotovo dvije minute zaostatka

Woods je ciljem prošao za četiri sata, 19 minuta i 51 sekundu
Piše: HinaObjavljeno: 30. kolovoz 2024. 19:26

Kanadski biciklist Michael Woods (Israel - Premier Tech) pobjednik je 13. etape španjolske Vuelte, vožene u petak od Luga do Pureto de Ancaresa (176 km), ali najveći dobitak ostvario je Slovenac Primož Roglič (Red Bull - BORA-hansgrohe) koji je nadoknadio gotovo dvije minute zaostatka u ukupnom redoslijedu.

Roglič je u današnju ušao sa tri minute i 16 sekundi zaostatka za vodećim Australcem Benom O‘Connorom (Decathlon - AG2R), a nakon nje taj je zaostatak smanjen na jednu minutu i 21 sekundu.

Trostruki osvajač Vuelte je svu prednost u odnosu na O‘Connora napravio na posljednjem usponu dana, dužine 7,5 km s prosječnim nagibom 9,3%, Glavnina je pustila u bijeg veliku skupinu biciklista koji nisu konkurenti za ukupnu pobjedu, tako da nitko od vodećih u ukupnom redoslijedu nije razmišljao o etapnoj pobjedi. Bilo je izvjesno da svi čuvaju energiju za posljednji uspon.

Rogličev napad je bio očekivan, no unatoč tome, njegovi konkurenti nisu mogli na njega odgovoriti kad je 34-godišnji Slovenac pojačao tempo, a to je bilo otprilike na 4,5 km od cilja, gotovo na istom mjestu s kojeg je Michael Woods krenuo po etapnu pobjedu, odvojivši se od ostale četvorice bjegunaca.

Woods je ciljem prošao za četiri sata, 19 minuta i 51 sekundu. Drugoplasirani Švicarac Mauro Schmid (Jayco AlUla) zaostao je za 45 sekundi, a treći je bio Španjolac Marc Soler (UAE Emirates) sa zaostatkom od 1:11 minuta.

Primož Roglič je osvojio 16. mjesto i za pobjednikom etape zaostao za 10:54 minuta, ali je bio daleko ispred svih konkurenata za ukupnu pobjedu. Ben O‘Connor je bio 33. sa 12:49 minuta zaostatka za Woodsom.

Trećeplasirani Španjolac Enric Mas (Movistar) za O‘Connorom zaostaje 3:01 minute.

Hrvatski predstavnik Fran Miholjević (Bahrain Victorious) bio je 84. u 13. etapi sa zaostatkom od 23:37 minuta. U ukupnom redoslijedu je na 89. mjestu sa zaostatkom od jednog sata, 53 minute i 49 sekundi.

U subotu je pred biciklistima nešto lakša etapa što se tiče uspona, ali je najduža na ovogodišnjoj ruti Vuelte. Vozači će proći 200,5 km od Villafrance del Bierzo do Villablina, a svladat će dva kategorizirana uspona, jedan treće kategorije (7 km s prosječnim nagibom 4,6%) i jedan prve kategorije (22,8 km s prosječnim nagibom 4,5%).

Linker
05. rujan 2024 10:48