PETER POWELL Afp
I TO SE MORALO DOGODITI

Žena u muškom svijetu kreirala apsolutnu senzaciju, slavila na najvećoj svjetskoj utrci

Brojne su prepreke znale biti pogubne za sudionike, ali 31-godišnja Irkinja nije imala problema.
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 12. travanj 2021. 23:13

Jednom se i to moralo dogoditi, a dogodilo se na najvećoj svjetskoj preponskoj utrci u Liverpoolu. Na čuvenom Grand Nationalu, koji se ovoga puta trčao u najneobičnijim okolnostima. Naime, 174. izdanje održalo se bez gledatelja iako su već prošlog ponedjeljka Britanci krenuli s popuštanjem strogih propisa u vremenu kada je od koronavirusa ili posljedica te bolesti na Otoku umrlo nešto više od 127.000 ljudi.

Razmišljali su i o odgodi utrke u Aintreeju, ali dobili su dopuštenje za održavanje na gotovo sablasno praznom trkalištu i uz dvominutnu šutnju za dva dana ranije preminulog vojvodu od Edinburgha.

Na kraju dogodila se senzacija. Osim što su sva tri prvoplasirana konja i džokeji bili iz Irske, napokon je jedna žena osvojila ovu najzahtjevniju svjetsku utrku u duljini od nešto više od 4 kilometra s brojnim preprekama koje su znale u svim ovim godinama biti i pogubne za sudionike utrka. Žene su se počele natjecati na Grand Nationalu prije 44 godine, a u subotu je 31-godišnja Rachael Blackmore postala prva koja je nadmašila sve i otišla do kraja.

I novinari su bili ushićeni pa su u nedostatku nekih maštovitijih pitanja krenuli s propitkivanjem kako se osjeća - kao žena ili kao muškarac...

- Ni kao žena ni kao muškarac, zapravo ne osjećam se kao ljudsko biće. Jednostavno ne znam što bih u ovom trenutku mogla reći.

Inače, sjajna Irkinja je prije tri tjedna pobijedila i na Cheltenham Festivalu, isto kao prva žena i najavila ono što se dogodilo u Aintreeju.

A ako postoji idealna utrka ovo je upravo bila takva za Blackmore. U briljantnom finišu Minella Times je za 6 i pol duljina iza sebe ostavio Balko Des Flos, koji je za razliku od pobjedničkog grla Minella Times bio na kladionici 100:1. Prva dva konja inače trenira isti trener Henry de Bromhead.

Bio bi to veliki ulov za vlasnike kladionica da je Balko de Flos slavio, ali nije se dogodilo. Pobjednica je bila na 11:1 i na kraju je skinula osmijeh s lica kladioničara jer im je izvadila iz džepa veliku sumu novca.

- Kad smo počeli skakati staza se perfektno otvarala, ja sam uvijek imala najbolji prolaz, a on je skakao i samo skakao, zapravo letio je.

Nakon toliko godina napokon se i to dogodilo, žena je osvojila Grand National i jedina je šteta što su samo malobrojni to vidjeli uživo. Ali su joj vlasnici ostalih konja i džokeji znali čestitati.

Linker
07. svibanj 2024 14:23