MICHELANGELO OPRANDI/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Michelangelo Oprandi/Alamy/Alamy/Profimedia
SAVJETI STRUČNJAKA

Zima – trčati ili ne trčati? Ovo su najvažniji faktori na koje posebno treba obratiti pozornost

Neka vas zima ne obeshrabri u namjeri da trčite. Adekvatno se pripremite i uživajte
Piše: Sponzorirani sadržajObjavljeno: 20. siječanj 2022. 13:08

Isto pitanje postavljaju si trkači kada je vani pljusak, puše vjetar, +30 stupnjeva,…Odgovor je u većini slučajeva isti – DA! No kako ovo ne bih odmah bio i kraj članka, spomenimo neke najvažnije faktore na koje posebno treba obratiti pozornost ukoliko planiramo trčati u zimskim uvjetima:

Mrak i magla

Trčanje na dnevnom svjetlu je idealno, ali nije uvijek moguće i često krenemo trčati dok je još dan ali nas mrak uhvati negdje na povratku. Ako trčite po mraku (ili gustoj magli) svakako budite vidljivi i nosite reflektirajuću opremu. Ukoliko nemate reflektirajuću jaknu, nabavite naljepnice ili trake koje stavite na sebe. Dobro je nositi i čeonu lampu, posebno ako trčite na lokaciji gdje je slaba ulična rasvjeta.

Zaleđena staza

Treba dobro gledati gdje stajemo. Led se često uopće ne može vidjeti na površini po kojoj trčimo stoga treba biti posebno pažljiv. Pokušajte prvo prošetati dio staze i procijeniti uvjete za trčanje.

Snijeg

Neki obožavaju trčati po snijegu, dok neki i ne pomišljaju na to. Ukoliko ipak spadate u skupinu onih kojima je trčanje po snijegu – zakon, onda svakako trebate prilagoditi tehniku trčanja. Kao i kod leda, prvo provjeriti koliko je sklisko i količinu snijega na stazi. Zatim smanjiti dužinu koraka i prilagoditi pace trčanja. Na kraju uživati u pustim ulicama i stazama ali javiti barem jednoj osobi gdje ste naumili trčati. Za svaki slučaj.

Presvlačenje

OBAVEZNO se presvući nakon trčanja! I u zimskim uvjetima tijelo se znoji te svaka minuta, dok tako vrući i znojni stojite na hladnoći, može biti loša. Unaprijed isplanirajte mjesto gdje se možete presvući u suhu odjeću i obuću. Ako svlačionica ili WC nisu opcija, pokušajte trčati od i do vašeg doma ili auta.

Zagrijavanje i istezanje u zatvorenom prostoru

Zimi je teže doći na “radnu” temperaturu stoga zagrijavanje izvodite u dinamičkim pokretima, a i istezanje u toplom prostoru kako bi izbjegli prehladu i ozljede.

Prilagodba tehnike trčanja

Kao i na ekstremno visokim temperaturama, trčanje je daleko zahtjevnije nego kada je vani 12-13- stupnjeva. Teže je udisati hladan zrak i mišićima treba više vremena da se ugriju. Imajte to na umu i prilagodite dužinu i tempo trčanja. Preporučljivi su kraći treninzi bez velikih promjena brzine (fartlek).

Hidracija

Zimi ne sjećamo žeđ kao na visokim temperaturama ali se svejedno znojimo stoga često dolazi do dehidracije za vrijeme trčanja. Više se ne možete pouzdati u javne izvore vode, koji su smrznuti ili zatvoreni, pa nosite sa sobom bocu vode ili još bolje topli napitak kao čaj.

Motivacija

Teško se motivirati na trčanje zimi. Svi se volimo povući u toplinu doma i “hibernirati” do proljeća. Društvo koje se priprema za utrku na proljeće i nakon treninga provede večer družeći se, u većini slučajeva zimu odradi bez puno problema. Ukoliko ste više za samostalno trčanje onda si zacrtajte cilj, stavite slušalice u uši i odradite taj trening. Zadovoljstvo nakon trčanja kada vas svi gledaju u nevjerici je neprocjenjivo, a topli čaj i grijanje vas i dalje čekaju na istom mjestu.

Znati kada NE trčati

S ekstremnim uvjetima nema kompromisa i tada je odgovor na pitanje: Trčati ili ne trčati? NE! Ako je vani -20, led na svakom centimetru pločnika ili pola metra neočišćenog snijega – ne ide se trčati. Pravi trkači znaju kada reći ne.

Neka vas zima ne obeshrabri u namjeri da trčite. Adekvatno se pripremite i uživajte jer trčanje u zimskim mjesecima može biti nezaboravno iskustvo.

Sadržaj nastao u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta

Linker
02. svibanj 2024 16:03