Foto: Duje Klaric / CROPIX
KVARTOVSKA EKIPA

PRAVO SPORTSKO ČUDO IZ SPLITA Osnovala ga je grupa zanesenjaka prije 14 godina, a otad su nanizali fantastične uspjehe na krilima fanatičnih navijača

MOMCI KOJI RUŠE ČUNJEVE Kuglački klub Mertojak osnovala je grupa zanesenjaka 2006., u međuvremenu su postali dvostruki osvajači Europa kupa i sudionici Final Foura Lige prvaka, a također su i dva puta birani za najbolju momčad u ‘najsportskijem gradu na svijetu’
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 24. veljača 2020. 22:31

Kad su vaterpolisti POŠK-a 1999. godine postali europski prvaci, kuglači Mertojaka nisu niti postojali. Dvadeset i jednu godinu kasnije POŠK je “uspio” bankrotirati, promijeniti ime i životariti u A2 regionalnoj ligi, dok će se Hrvoje Marinović i prijatelji za mjesec dana boriti za naslov europskog prvaka u kuglanju u Apatinu.

Ako tome dodamo da niti jedan klub iz Splita u tom periodu u momčadskim ili ekipnim okvirima nije “prismrdio” završnici nekog značajnijeg europskog natjecanja, onda se Mertojak mora i može tretirati kao pravo sportsko čudo. Pogotovo što je taj klub osnovala grupa zanesenjaka 2006. godine, što su deset godina kasnije postali članovi Prve lige, a nakon toga je krenula čudesna berba trofeja. I kao kruna svega, zasad, krajem ožujka nastup na Final Fouru Lige prvaka u Vojvodini u društvu njemačkog Rot Weiss Zerbsta, mađarskog Zengo Atold Szegeda i našeg Zaprešića.

Pravih 15-20 fanatika

Nekoliko dana nakon fantastičnog uspjeha, ulaska među četiri najbolje europske momčadi zahvaljujući 7:1 pobjedi nad talijanskim Neumarktom u revanšu četvrtfinala, pričamo s predsjednikom Mladenom Vukovićem. Javio nam se s posla, ništa neobično.

Split, 150220.
Natjecanje Lige prvaka u kuglanju izmedju ekipe Mertojaka i Neumarkta na stadionu Poljud.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Foto: Duje Klaric / CROPIX

- Cijela naša momčad je zaposlena, osim Mihaela Grivičića, koji je inače iz Slavonskog Broda, a u Split je došao studirati. Nama je hobi zbog pomalo neočekivanih uspjeha prerastao u nešto više, obavezu više - sasvim će ozbiljno predsjednik Mertojaka.

Sve su to, zapravo, momci iz kvarta. Njihov prvi dodir s kuglanjem bio je u kuglani Mačak na Mertojaku. Doduše, imaju i jednu akviziciju iz inozemstva, Dimitar Dimitrovski iz Skoplja. On je sam nazvao prije dvije godine i ponudio se. Onako iz vedra neba.

- Možete misliti kako je to bilo, jer nitko od nas nije čuo za njega. Ja sam išao na internet guglati da bih vidio tko je. On je, inače, biznismen, farmaceut. Ima svoju kuglanu u Skoplju, ali njegov klub Vardar je dosta loš, nema kvalitetu. Tako smo ga mi prihvatili, ali ne igra u svim utakmicama, nego je otprilike na 40 posto utakmica.

Split, 231119. 
Kuglacka dvorana Poljud.
Utakmica osmine finala Lige prvaka Europe u kuglanju izmedju Mertojaka i Partizana.
Na fotografiji: navijaci.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Mertojak je specifičan klub za kuglanje i po tome što ima svoju vjernu navijačku skupinu, prave fanatike, njih oko 15 do 20, koji ih prate i na gostovanjima. Na utakmicama stvaraju takvu atmosferu da ih se odmah prozvalo Torcida Mertojak, ali oni sebe duhovito nazivaju Mertojajčani. U revanšu četvrtfinala protiv Neumarkta, gdje je s druge strane bio najbolji svjetski kuglač Vilmoš Zavarko, navijanje u maloj dvorani na Poljudu bilo je vrhunsko, ali Talijani su se službeno žalili na buku. Njihovu je žalbu odbila Međunarodna kuglačka federacija.

- To su momci, koji također kuglaju, rekreativno i uvijek su uz nas, ponosni da netko predstavlja njihov kvart. Bili su s nama u Češkoj, bili su u Sarajevu, u Beogradu, Varaždinu, u Južnom Tirolu... Naravno da će i u Apatin, rekli su da se to podrazumijeva. Troše svoje novce da bi nas bodrili, baš nevjerojatno.

Kuglački klub Mertojak oko 70 posto sredstava za funkcioniranje pokriva prijavljujući se na natječaje u gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ostatak pokušavaju osigurati sa sponzorima.

Split, 231119. 
Kuglacka dvorana Poljud.
Utakmica osmine finala Lige prvaka Europe u kuglanju izmedju Mertojaka i Partizana.
Na fotografiji: Hrvoje Marinovic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Hrvoje Marinović prvi je čovjek koji je diplomirao na Kineziološkom fakultetu iz smjera kuglanje

- Ponekad i igrači plaćaju iz svoga džepa. Mi smo amateri. Dva puta smo proglašeni za najbolji klub u Splitu, za to smo dobili 10.000 kuna. Stvar je u tome da skoro nemamo konkurenciju, u drugim sportovima nisu toliko uspješni, pa onda mi iz kuglanja pobjeđujemo.

U Apatinu sve moguće

Njihov najbolji igrač Hrvoje Marinović prvi je čovjek koji je diplomirao na Kineziološkom fakultetu iz smjera kuglanje i na osnovu toga ima pravo na stručni rad. Usput je i trener prve momčadi.

- Nisu to neki tko zna kakvi novci. Mali Grivičić dobiva neku stipendiju od Hrvatskog olimpijskog odbora kao dvostruki svjetski juniorski prvak.

Što takvi amateri očekuju od debija na Final Fouru Lige prvaka, igrat će protiv moćnog njemačkog Rot Weissa.

- Sve je moguće. Možemo mi to i osvojiti, makar nismo najkvalitetniji, ali imamo iskustva, dvaput smo na Final Fouru pobjeđivali u Europa kupu. Najprije u Sarajevu, pa u Varaždinu. I tada smo protiv sebe imali jače protivnike, poput Bamberga. To je jedan dan, veliki je ulog, puno ovisi o psihi, a ide igrač na igrača. Mi smo se u tome dobro snalazili do sada, sa sva tri protivnika u Apatinu smo već igrali u ove dvije godine, nema nepoznanica. Držimo korak s njima već dvije godine.

I imaju nešto što drugi nemaju, prevlast na tribinama. Svoje Mertojajčane.

Linker
17. svibanj 2024 23:32