Sin Slavka Goluže Ivan (lijevo) i Marin Vitić
 Foto: Jurica Vukojević
PREPOROD HRVATSKOG VELIKANA

Briljirali su u Europi i Hrvatskoj, pali u stečaj, a sad žele natrag u elitu sa sinom naše velike legende

Metković u sezonu ulazi s velikim ambicijama, respektabilnom momčadi, i poznatim trenerskim imenom
Piše: Jurica VukojevićObjavljeno: 02. listopad 2021. 14:22

Predugih 11 godina prošlo je od posljednje sezone RK Metković u elitnom razredu hrvatskog muškog rukometa. U ljeto 2010. godine velikan hrvatskog rukometa, klub koji je najbolje rezultate bilježio početkom 2000-ih, izbačen je iz prvoligaške konkurencije zbog posljedica stečaja. Danas se klub gradi pomalo i sigurno, korak po korak, a ne tako davno zamišljeni projekt “Rukomet se vraća kući” poprima ozbiljne i stvarne obrise.


Naravno, osnovni cilj je povratak crveno-bijelih s Neretve u najviši rang natjecanja, složena je respektabilna momčad, a na čelo struke stigao je Željko Čagalj, poznato i priznato ime u, ne samo našim, rukometnim krugovima.

image
Kaštelanin Čagalj (48) u sezoni 2019/20 s klubom Al Arabi Doha osvojio je Azijsku ligu prvaka, ali privukao ga je projekt Metkovića
Foto: Jurica Vukojević

Ostala samo petorica

Povod je to za ovaj razgovor s 47-godišnjim Kaštelaninom, s 20 godišnjim trenerskim stažom, čija je posljednja radna destinacija bio Katar. U sezoni 2019/20. s klubom Al Arabi Doha osvojio je Azijsku ligu prvaka. I za njega je ovakav razvoj događaja bio pomalo neočekivan.


- Imao sam neke planove za Bliski istok, a onda je stigao poziv iz Metkovića. Moram iskreno priznati da je to bilo najmanje što sam očekivao. Međutim, kada smo sjeli i kada su mi predstavljeni ozbiljnost i ambicioznost projekta nisam ostao ravnodušan. Uvijek sam respektirao impresivnu povijest i rezultate Metkovaca, zaintrigirao me ovaj projekt. Zadovoljstvo je što mogu sudjelovati u vraćanju Metkovića na pozicije koje zaslužuje u svakom pogledu - uvodno će Čagalj, te nadodati:


- Ako napravim dobar rezultat, onda sam napravio nešto dobro i za hrvatski rukomet i tada sam zadovoljan čovjek. A, ja volim hrvatski rukomet i vjerujem u ovo što radimo.


Metković Mehanika prošlu je sezonu zaključila na šestom mjestu, od prošlogodišnjeg sastava ostala su samo petorica, a to su kapetan Cvitanović, Kozina, Bezer, Marević i Milas. Od novih igrača većina su bili prije članovi kluba, vratili su se u matičnu sredinu. Posebno je zanimljivo ponovo vidjeti u majici crveno bijelih Hrvoja Batinovića Tajsu, vrsno lijevo krilo, koji radi i kao trener s mlađim uzrastima, te mladog Ivana Golužu, sina velikog Slavka Kete.

Dobili što smo tražili

- Momčad je nova, vratili su se neki bivši dobri metkovski rukometaši, zadovoljan sam stanjem i kvalitetom igračkog kadra. Iza nas je sedam tjedana rada, to nije dostatno za zaokružiti potpunu spremnost, ali vjerujem u naš rad i sve će s vremenom doći na svoje mjesto. Gradimo sve po pravilima struke i vjerujemo u konačni uspješni rezultat, spremni smo za start - analizira Čagalj prijeđeni put od dolaska u Metković.


Generalnu probu Metkovci su imali u Crnoj Gori na Cetinju (24:24), u planu je bio još ogled sa splitskom momčadi Balić&Metličić, međutim to je otpalo zbog tehničkih razloga.

image
Kapetan Antonio Cvitanović
Foto: Jurica Vukojević


- Dobra pripremna utakmica protiv jakog Lovćena, vide se konture prave momčadi, ima tu još mjesta za napredak, ali uglavnom smo dobili ono što smo tražili - govori novi trener Metkovaca.

Puno zajedničkih tema

Na otvaranju rukometaši iz Metkovića prva dva susreta igraju na parketu svoje Gradske dvorane. Već danas stiže im u goste novi prvoligaš, Gospić, a u 2. kolu na Neretvu dolazi Kozala. Dobro je to radi samopouzdanje, mada Čagalj potencira jedan detalj:
- Naš se cilj zna, ne bježimo od uloge favorita. Idemo skromno, ponizno, ozbiljno. Za svakog protivnika ćemo se studiozno pripremiti. Nema mjesta podcjenjivanju, u našem lošem danu jedni i drugi mogu nam napraviti problem.


Jedan od glavnih konkurenata bit će im Ribola Kaštela, klub iz grada odakle dolazi trener crveno bijelih.
- Kaštela su odlična ekipa, ali ne vjerujem da će naši izravni susreti odlučivati o prvaku. Prvo mjesto se osvaja na, kako ih nazivamo, malim utakmicama. Vjerujem u ono što radimo i vjerujem da će nam to donijeti prvo mjesto - odlučno će i smireno Čagalj.

image
Foto: Jurica Vukojević


U Metkoviću je tek dva mjeseca, međutim udomaćio se bez problema. Ipak je to rukometni grad.
- Lijepo mi je tu, odlično se osjećam, puno je tu rukometnih prijatelja, bivših trenera i igrača. Zajedničkih tema koliko hoćete, mislim da su svi oni dio ove priče i projekta. I da ćemo zajedno napraviti priželjkivani rezultat, zaista tako mislim - na kraju će trener Metković Mehanike.


METKOVSKI BISERI: Batinović, Volarević, Puljević, Ćavar, Goluža, Jelčić, Kaleb, Dominiković, Čupić...

Muški rukometni klub iz Metkovića, od svog utemeljenja 1963.godine, iznjedrio je brojne vrsne rukometaše, a Metković s ponosom nosi naziv rukometnog grada. Teško je nabrojiti sve one koji su obilježili djelovanje ovog rukometnog bisera Dalmacije, uvijek postoji mogućnost da se neki nenamjerno preskoče.

Ali, iz samih početaka svi se sjećaju braće Veraje (Pero, Luka, Mišo), zatim Lovrića, Rezića, Batinovića, Volarevića, Nikolića, Puljevića do Pake Ćavara, Kete Goluže, Mane Jelčića, Kine Kaleba, Lincija Obrvana, Davora Dominikovića, Čupka Čupića... Sve su to fetivi Metkovci, a gdje su tek oni koji su karijeru i afirmaciju gradili u ovom klubu, poput Balića, Metličića, Lackovića, Pušnika, Kopljara..


Pomoćnik Horvatu i Kljajiću

Novi coach metkovskih rukometaša Željko Čagalj, u svojoj 20-godišnjoj trenerskoj karijeri, uz nekoliko prvoligaških angažmana, osam godina na klupi ženskih sastava, imao je i dvije uloge pomoćnika u reprezentativnom rukometu.

Četiri godine u mladoj reprezentaciji Hrvatske bio je pomoćnik Hrvoju Horvatu, danas izborniku A reprezentacije Hrvatske. Pomagao je i Nenadu Kljajiću na klupi reprezentacije Saudijske Arabije na SP-u 2017.godine u Francuskoj.

S klupe pobjednika Azijske lige prvaka Al Arabi Doha stigao je na klupu Metković Mehanike.


METKOVIĆ MEHANIKA 2021/22.

U novoj sezoni crveno-bijelu majicu Metkovaca nosit će: Željko Kozina, Josip Milas (vratari), Hrvoje Batinović, Antonio Cvitanović, Luka Čupić (lijeva krila), Ivan Medić, Josip Bezer, Ivan Goluža (lijevi vanjski), Josip Kežić, Marin Marić, Danijel Arapović (srednji vanjski), Nikola Džono, Antonio Radić (desni vanjski), Dario Raguž, Kristijan Marević (desna krila), Josip Ćutura, Marin Vitić (kružni napadači). Džono je najstariji (1985), Goluža najmlađi (2002), kapetan momčadi je Cvitanović. Šef struke je Željko Čagalj, pomoćni trener i trener vratara je Joško Jukić, Miljenko Šprlje je tehniko, Zvonimit Ilić kondicijski trener, a Mario Majić fizioterapeut.

Linker
11. travanj 2024 20:49