GORAN MEHKEK/CROPIX
DRUGI POKUŠAJ

Dobio je poziv, trebao zaigrati za Hrvatsku, a onda je uslijedila drama: ‘Neću zaboraviti taj rođendan‘

Ujutro je bio najsretniji na svijetu kad je saznao da ide na Euro, a onda se dogodio peh
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 06. studeni 2020. 22:15

Ivan Martinović jedan je od onih igrača koji bi trebali nositi igru hrvatske rukometne reprezentacije u idućim godinama i nastaviti uspješnu priču prethodnika. MVP juniorskog Svjetskog prvenstva 2019. na kojem je Hrvatska osvojila srebro trebao je biti i dio seniorske reprezentacije koja je na početku ove godine osvojila europsko srebro. Na žalost, doslovno u posljednji trenutak zaustavila ga je ozljeda i to točno na dan kad je navršio 22 godine.

Umjesto EP - operacija

Rođendan (6. siječnja) koji će dugo pamtiti, ujutro je bio najsretniji na svijetu kad je saznao da ide na Euro, navečer se dogodila ozljeda i umjesto na Euru završio je na - operaciji.
- Taj rođendan definitivno neću nikad zaboraviti. Na zadnjem treningu sam doskočio na nogu suigrača i pukla je peta metatarzalna kost - započeo je razgovor 194 cm visok ljevak i bez da smo ga pitali.
- Puno mi je značila podrška suigrača u tim trenucima, oni su me motivirali da se vratim što jači.
Danas je to prošlost, sve je dobro prošlo i Martinović je zdrav i spreman za vrhunski rukomet.
- Operacije dobro prošla, sve iza nje je bilo bez problema i sve je dobro. Sretan sam što sam opet u reprezentaciji, što me je izbornik pozvao i želim se opet pokazati u najboljem svjetlu i pomoći ekipi - kaže desni vanjski rođen i odrastao u Beču.
Nakon igranja u bečkom Fiversu otišao je u Bundesligu, prvo u Gummersbach (sezona 2018/19.), a onda u Hannover s kojim ima ugovor do 2022. Nakon šest odigranih utakmica klub je na 13. mjestu s dvije pobjede, dva remija i dva poraza, a on igra dosta, zabija i zadovoljan je svime.

image
Nismo koronapozitivni, nego smo pozitivni oko nastupa u subotu, kaže Martinović

- Jesam, zadovoljan sam. Ne bi bilo loše da smo u dosadašnjem dijelu prvenstva osvojili i koji bod više, a što se mene tiče želim se popraviti u obrani. Napadački sam zadovoljan, iako naravno da mogu i želim još bolje, uostalom meni je cilj uvijek biti bolji. Osjeti se odlazak Mortena Olsena, njega nije lako nadoknaditi, ali i Šveđanin Alfred Jönsson je sve bolji. Vidjet ćemo, idemo utakmicu po utakmicu, sezona je dugačka.
Hannover s klupe vode dva bivša velika španjolska igrača, glavni trener je Antonio Carlos Ortega, pomoćni Iker Romero. Odgovara vam španjolski stil?
- Puno se radi taktika, puno gleda video, analizira, imamo svoje bilježnice i zapisujemo pripreme za utakmice. Sretan sam što radim s njima.

Video i po sat i pol

Bilježnica se brzo popunjava?
- Zapisujemo si sve što je bitno tako da možemo to pregledati prije utakmice i zapamtiti sve što treba. S Ortegom i po sat i pol gledamo video i dosta to pomaže.
Sami ste spomenuli da se želite poboljšati u obrani, gdje još “šteka” igra u obrani?
- Možda mi malo još treba i da se naviknem na drukčiji stil obrane, ma trebam se samo još malo više pokazati na treningu da trener vidi da znam. Mislim da će mi i ovi treninzi s reprezentacijom pomoći.
A pomaže mu puno od prvog dana u Hannoveru i Ilija Brozović.
- Mi smo i susjedi tako da smo puno skupa i na treningu i van trening. Jako volim raditi s Ilijom i puno mi je pomogao i pomaže savjetima i za napad i za obranu.
U Osijeku bi minutažu na desnom vanjskom trebao dijeliti s još jednim bundesligašem, Šimom Ivićem. Ne opterećuje se brojem minuta koje će dobiti, to će odlučiti izbornik, on samo želi svaku priliku iskoristiti maksimalno i pokazati što zna.

Miks starijih i mladih

A kako će završiti subotnji dvoboj s Mađarima?
- Pobjedom. Idemo na pobjedu, svi smo pozitivni - i onda se zaustavio i nasmijao jer riječ pozitivno se posljednjih tjedana veže uz ono negativno što nam trenutačno diktira živote.
- Nismo koronapozitivni, nego smo pozitivni oko nastupa ha, ha. Osobno očekujem dobru i tešku utakmicu, vidjeli smo kako su Mađari dobili Španjolce u srijedu. Mladi su, gladni, žele se pokazati, ali i mi imamo puno mladih koji žele to isto, ali imamo i starije, prokušane igrače i jedva čekamo da svi skupa odigramo dobru utakmicu.

Martinović je, inače, veliki fan NBA lige, a posebno LeBrona Jamesa.
- Pratim svaki dan i jedva čekam da ponovo počne sezona. Ujutro kad se probudim prvo pogledam kako su završile utakmice i naravno, posebno kako je odigrao James. U regularnom dijelu sezone ne gledam utakmice noću, ali kad krene play-off ako nisu prekasno i ako nemam trening ujutro neke pogledam.

Kad je LeBron James u pitanju, za Martinovića je, kaže to bila “ljubav na prvo gledanje”.
- Odmah mi se svidio kad sam pogledao prvu utakmicu u kojoj je igrao, on mi je uzor.
Zašto baš on? Što je to što vam se toliko sviđa kod Jamesa?
- On je za mene legenda, jednostavno je pozitivan čovjek, zna sve o svom sportu, pomaže cijeloj ekipi da bude bolja i uvijek odradi svoj posao. Ima sve što treba imati i takav i ja želim biti.

Linker
20. travanj 2024 18:18