Opet zajedno nakon dosta vremena
 RONALD GORSIC/CROPIX
EURO KUP U OSIJEKU

‘Malo smo osvježili ideju, igru i spremni smo testirati nova pravila igre!‘ Kauboji nakon čak 10 mjeseci

Hrvatska nacionalna vrsta, već kao siguran sudionik EP 2022. ne igra kvalifikacije za to natjecanje,
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 07. studeni 2020. 13:24

Nakon deset mjeseci danas će u Osijeku na teren ponovo izaći Hrvatska rukometna reprezentacija. Nažalost, zbog koronakrize tribine dvorane koja ih je uvijek nosila vrhunski neće biti pune. Hrvatskoj je ovo posljednja provjera uoči SP-a koji se u siječnju odigrava u Egiptu i zato će biti zanimljivo vidjeti nova pravila igre našeg izbornika Line Červara.

Kao ni kod koga drugog situacija nije idealna, pa ni Hrvatska neće biti kompletna. Od udarnih igrača s posljednjeg Eura nedostajat će Igor Karačić, David Mandić, Marin Šipić, Luka Stepančić, Marko Mamić i Zlatko Horvat, nema u odnosu na Euro kada smo bili srebrni ni Josipa Šarca, Mateja Ašanina, Ilije Matanovića, Mateja Ravnića, neće biti ni Ivana Pešića, koji se trebao vratiti, ali neće zbog pandemije koronavirusa.

Ali zato su se vratili Domagoj Pavlović, Manuel Štrlek i Ivan Čupić, prvi put će priliku dobiti Šime Ivić, Ivan Martinović i Ante Kuduz, pa i Halil Jaganjac, koji je već bio tu, ali ne u tako važnoj roli. Tako će Červar nakon tjedan dana priprema moći testirati neke nove opcije moguće iskoristive na SP-u u Egiptu. Treba konstatirati, ako smo svi zdravi, da je izbor vrlo dobar i da Hrvatska s tim izborom spada u favorite gdje god i s kim god igrala. U ovom slučaju za jednu utakmicu i pobjedu nad Mađarima trebalo bi bit dosta.

Gladni smo pobjeda

Što će biti zanimljivo vidjeti? Prvo, kako i na koji način desna strana funkcionira bez Horvata i Stepančića, koji su dosad bili nezamjenjivi. Drugo, kako će u situaciji bez Mamića reagirati obrana, a posebno Kuduz i Jaganjac u dva smjera. Ostalo je manje-više poznato i obrana 5-1 s Duvnjakom i obrana 6-0 s Musom... I vidjeti što može Car ako Šegi ne krene kad nema ni Pešića, ni Ivića, ni Ašanina.

- Prvo moram izraziti zadovoljstvo da je jedna pobjednička reprezentacija ponovo zajedno. Žao mi je da svi nismo mogli biti ovdje, ali ovi koji su tu šalju poruku svima da su gladni pobjeda, sjajno motivirani, što je iznimno važno jer su pred nama veliki izazovi i SP u Egiptu i kvalifikacije za OI i OI u Tokiju. Jako teško razdoblje sljedećih osam mjeseci, ali me sve ovo čini zadovoljnim. Da se uspijemo realizirati, ostvariti cilj i u konačnici ostati zdravi, što je u ovoj situaciji jako važno - kaže naš izbornik Lino Červar nakon obavljenih priprema te uoči današnjeg dvoboja u Gradskom vrtu.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

O protivniku - oprezno.
- Mađari su momčad u usponu, dobra kemija mladih i iskusnih igrača i bit će nam jako dobar suparnik da vidimo u kojem smo raspoloženju, jesmo li u atmosferi samozadovoljstva zbog posljednjih rezultata ili žedni novih izazova. Pred nama su, kao i uvijek, visoki ciljevi, jer to je temelj našeg uspjeha.

Falit će nam navijači

Ima dosta novih imena?
- To je sjajna prilika mladim igračima, a stariji moraju pokazati želju. To je uvjet da se igra u hrvatskoj reprezentaciji. Zadovoljan sam njima, oni su za mene najbolja reprezentacija. Malo smo osvježili ideju, igru i spremni smo za utakmicu - zaključio je Lino Červar.

Pa ako su Mađari dobili Španjolce prije tri dana, onda je svakako izazov dobiti te Mađare i napraviti dobar uvod u natjecanje koje još nikad nismo osvojili. Uostalom, Španjolci su upravo bili prije dvije godine prvi pobjednici Euro kupa u kojem su tada igrale još Norveška, Švedska i Austrija, koje su bile domaćini posljednjeg Eura.

Ivan Čupić, povratnik u reprezentaciju nakon dvije godine, kaže:
- Pogledali smo njihovu pobjedu protiv Španjolca. Dojam je da su momčad koja ima glavu i rep, koja ima španjolski ritam. Jaka im je obrana 6-0, što neće biti lako probijati, ali neće ni njima biti lako protiv naših 5-1 s kojom treba zaraditi koji lakši gol i staviti utakmicu što prije pod svoju kontrolu. Da, falit će navijači, zbog njih se igra i samo se nadam da će se to uskoro vratiti na staro.

Linker
03. svibanj 2024 20:01