MATIJA DJANJESIC/CROPIX
IZBOR SN-A I HRS-A

Dok je Hrvatska rušila Španjolsku, proglašeni najbolji rukometaši godine: Duvnjak, Tea.., i sjajni dvojac

‘Po prvi put u povijesti osvojena je i muška i ženska reprezentativna medalja u istoj godini‘.
Piše: Robert Šola/Sportske novostiObjavljeno: 05. siječanj 2021. 18:13

Hrvatska rukometna reprezentacija u porečkoj dvorani Žatika sjajnom igrom slavila protiv europskog prvaka Španjolske (31:28), a u poluvremenu je održana dodjela nagrada laureatima u 27. izboru najboljih rukometaša godine Sportskih novosti i organizaciji HRS-a.

Ako za neku godinu možemo reći da je bila rukometna onda je to 2020. Rukometaši srebrni na Europskom prvenstvu, rukometašice bronačne. Prvi put u povijesti Lijepe naše vratile su se doma s medaljom. Domagoj Duvnjak bio je MVP Europskog prvenstva, pa je bio MVP Bundeslige, pa je za kraj osvojio i Ligu prvaka s Kielom. Ana Debelić izabrana je u All-Star ekipu Europskog prvenstva. Napokon, Duvnjak je izabran za Sportaša godine u Hrvatskoj, rukometaši su bili najbolja momčad, a rukometašice ekipa godine.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

- Sjajna rukometna godina u ovoj teškoj godini za svijet. Prebrodili smo puno teških stvari zbog pandemije, a onda po prvi put u povijesti osvojili mušku i žensku reprezentativnu medalju u istoj godini - istaknuo je i predjsjednik HRS-a Tomislav Grahovac.

Konkurencija u borbi za trofej "Rukometaša godine" stoga nikad nije bila žešća. Duvnjak je doduše očekivano nadmoćno - s maksimalnim brojem glasova - pobijedio u konkrenciji rukometaša. Duvnjaka vidimo kao pobjednika i u izboru za najboljeg u svijetu u prošloj godini. Bio je nevjerojatno dobar na svim razinama.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Tea Pijević zato je u tijesnoj utrci nadmašila sjajnu Ćamilu Mičijević. Što je najbolji dokaz koliko je dobro branila na nezaboravnom EP-u u Danskoj. Mnogi stručnjaci upravu su nju vidjeli i kao najbolju golmanicu Eura.

- Nisam neki fan individualnih nagrada, ali jako sam ponosna na ovu. San svakog sportaša je biti najbolji u svom sportu i ja sam ga dosanja. Hvala mojim suigračicama iz reprezentacije, kao i svima koji su mi bili podrška - kazala je putem video linka Tea Pijević.

Europsko srebro Line Červara posebna je stručna komisija SN-a i HRS-a nagradila kao veće dostignuće od bronce Nenada Šoštarića. Červar je 11. put primio ovo priznanje.

- Definitivno je to ibla rukometna godina, ponosan sam na rukomet, na naše igračice i igrače, a na kraju i naš Savez - kazao je Červar.

Dok kod sudaca nije bilo dvojbi, pa su Gubica i Milošević po nevjerojatni 12. put slavili u ovoj konkurenciji.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Izborniku rukometašica Nenadu Šoštariću posebna nagrada

Kako je 2020. ipak bila posebna godina po svemu, i za hrvatski rukomet i za svijet općenito, tako je prvi puta u ovom tradicionalnom izboru dodijeljena i dodatna, posebna nagrada. Za svoje zasluge što je hrvatska ženska reprezentacija osvojila prvu medalju u svojoj povijesti, jasno broncu na Europskom prvenstvu u Danskoj, nagrađen je izbornik Nenad Šoštarić.

- Sve bi to bio pusti san da nije bilo tako sjajnih djevojaka u reprezentaciji. Otišli smo na Euro s malo ljudi koji su vjerovali u nas, ali najvažnije je bilo da smo mi vjerovali u sebe - rekao je Šoštarić.

- Ovaj Euro bio je putokaz kako trebamo igrati, ali sada je na nama da pokušamo doseći konstantu, odnosno da ovo ne ostane samo jedan bljesak, nego da u kontinuitetu, kao rukometaši, budemo u vrhu i osvajamo medalje.

Linker
20. travanj 2024 12:12