Igor Karačić
 sn arhiva
ŽIVE U NEIZVJESNOSTI

Drama u jednom od najboljih klubova Europe! Hrvatski reprezentativac u šoku: Mogao bih završiti na burzi

Veliki gazda prelomio: ‘Kao odgovoran za tisuću zaposlenih primoran sam na ovaj potez...‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. lipanj 2020. 12:24

Drama u Kielcu. Veliki gazda Bertus Sarvaas i njegova tvrtka Vive više nisu glavni sponzor kluba. O tome je javnost izvijestio sam Servaas, a razlozi su poslovne prirode uzrokovani korona krizom. Kaže predsjednik:
- Tvrtka je u krizi imala velike gubitke, naši dućani nisu radili, a ja kao odgovoran za tisuću zaposlenih primoran sam na ovaj potez.
Pokušao je ublažiti šok riječima:
- Vrlo sam zahvalan, jer sam oko 20 godina bio sponzor kluba, imao ga priliku graditi od nule do europskog vrha. Ne isključujem povratka jednog dana, ali sljedeće godine će to biti nemoguće.


Priča nije novost, jer i proteklih godinu i pol Servaas je upozoravao da bez pomoći gradskih i državnih institucija neće moći sam voditi klub koji je četiri puta doveo do Kölna i jednom se s njim popeo na europski tron. Ta upozorenja o odlasku shvaćanja su kao neka vrsta ucjene, ali je korona kriza očito bila ona posljednja kap koja je prelila čašu. Rekao je Servaas i da će se klub iduće godine zvati PGN Kielce, no i ta naftna kompanija već je na početku korona krize svoj udio financiranja kluba smanjila na pola od prošlih godina. I to, preko noći situacija je postala prilično dramatična. Sa dva cijela, spali su na 'frtalj' sponzora i svima je jasno da to tako dalje neće ići.

image
Igor Karačić
Miljenko Karacic

Što će se sada dogoditi s poljskim prvakom vrlo je upitno, jer je izvjesno da glavni igrači bez novca ostati neće. A tu su na meti mnogih najjačih u prvom redu Igor Karačić, Andreas Wolff, Aleks Dušebajev i Artjom Karaljok, ali i trener Talant Dušebajev. Za Karačića je automatski zainteresiran Vardar, no kako će to izvesti prvak Makedonije ostaje upitno, jer financije nisu sjajne, a Karačić nije jeftin, osim ne slome li ga sentimentom. Premda, predsjednik Vardara Mihajlo Mihajlovski kaže 'dovest ćemo Karačića'. Sam naš igrač zatečen je raspletom u Kielcu, mislio je da su to samo želje i konstrukcije medija da ga ponovo vide u Makedoniji, no ovaj puta se čini ozbiljno.

- Ne znam, zatečen sam, prvi glas. Znao sam da se stalno vode razgovori kako grad da pomogne klubu, da postoji određeni nazovimo pritisak da se to dogodi, ali ovo je sad nešto novo. Nekako još uvijek vjerujem da se to neće dogoditi i da će se ipak pronaći rješenje – komentirao je odluku Servaasa Igor Karačić, a isto je komentirao i Andreas Wolff sjajni njemački vratar.


Situacija je komplicirana, jer svi ti igrači imaju ugovore, na njima vrhunske cifre i nije to samo tako lako za prekinuti. Malo koji klub u Europi to je spreman preuzeti, a preuzimanje je samo minimum minimuma. Karačića je nedavno želio i Veszprem, Talanta Dušebajeva bi rado vidjeli na klupi ruskog Spartaka, Alex Dušebajev mogao bi birati i vjerojatno izabrati Kiel, Andreas Wolff mogao bi se vratiti u Bundesligu, a Artjom Karaljok želja je PSG-a i Barcelone.

A sve to se događa uoči novog izdanja Lige prvaka u kojem je Kielce kao bilo sigurno među elitom, no što ako ova situacija kulminira, teško je reći. Kielce je automatski optimiziralo budžet stavivši ga u realne okvire, no oni su znatno tanji nego dosadašnji i dosadašnja slika u njih jednostavno neće ići. A ne treba smetnuti s uma da postoje i dugovi od prošlih sezona i potraživanja igrača zbog kojih je moguće da im EHF oduzme i licencu za natjecanja, što dosad nije bilo pravilo, ali morat će postati i u rukometu, koliko god bolno bilo. Jer, sve drugo više nema smisla.

Servaas je rekao da je odgovoran prema ljudima u svojoj tvrtki, no za očekivati je da bude odgovoran i prema rukometašima, jer sve ovo što se događa dogodilo se puno kasno kada je riječ o prijelaznom roku. Tako su nestali Teka Santander, Ciudad Real, Portland San Antonio, Atletico Madrid, Kopenhagen, HSV, Vardar sa Samonjenkom, Metalurg sa Jordanovom, sada i Kielce sa Servaasom. Uvijek isto – rizik priče koja ovisi o jednom čovjeku. A ništa se ne mijenja i samo je pitanje tko je slijedeći.

Linker
26. travanj 2024 10:14