Hrvatice čekaju prvo natjecanje nakon Eura 2020.
 JOZO ČABRAJA/KOLEKTIFF
BRONCA PROMIJENILA PUNO

Kako su poskupjele Kraljice šoka? Evo zašto u tome leži potencijalna opasnost za budućnost...

Uskoro slijede zahtjevne kvalifikacije rukometašica za odlazak na Euro 2022.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 22. rujan 2021. 08:23

Uskoro se na scenu vraća ženska rukometna reprezentacija. Početkom listopada kreću kvalifikacije za Euro 2022. godine kojem će domaćini u studenom 2022. biti Slovenija, Makedonija i Crna Gora. Na putu do Eura naše rukometašice imat će jako zahtjevan posao, jer u skupini od četiri selekcije treba biti barem među prve dvije. A u skupini su olimpijske pobjednice Francuskinje, vrlo jaka Češka i Ukrajina, koja ima vrlo jaku rukometnu tradiciju i koja se zbog toga nikad ne smije podcijeniti.

Kvalifikacije će početkom listopada početi u Rijeci protiv Ukrajinki, a onda nam slijedi gostovanje u Zlinu i jedna od najvažnijih utakmica na putu prema Euru.

Prije manje od godinu dana naše su rukometašice sve oduševile osvojivši u Danskoj brončanu medalju. Tada su za većinu bile nepoznanica, a danas to nisu, pa će samim tim i posao koji ih čeka biti znatno zahtjevniji.

Svaki rezultat nosi svoje, pa tako i ta europska bronca u Danskoj nakon koje su visoka očekivanja postala normalna stvar. Treba reći da nas u prosincu očekuje i nastup na SP u Španjolskoj, što je povratak na tu scenu nakon punih deset godina.
Dakle, bez obzira na broncu u Danskoj trenutno je ključ napretka ostvarivanje kontinuiteta igranja na velikoj sceni, jer samo s njim će nam rejting nastaviti rasti.

S njim će i sav razvoj ekipe postati bolje vidljiv. Konture su se vidjele u Danskoj, nadgradnja tek slijedi, jer Nenad Šoštarić je odavno sve dobro isplanirao, što se vidi i po sve boljim nastupima mladih selekcija. Njegove cure su bitno poskupjele u samo godinu dana i to je potencijalna opasnost za budućnost, jer u okretanju novca treba ostati na zemlji, birati prave klubove, igrati vrhunski, jer samo na taj način se može napredovati.

Ne ide sve glatko po tom pitanju, nisu sve naše igračice u elitnim natjecanjima, ako i jesu mnoge su na klupama, i to je problem s kojim se sada borimo.

Činjenica jest da je bronca promijenila puno toga, da je Larissa Kalaus došla u Ligu prvakinja s Podravkom, u kojoj se nakon problema vratila Dejana Milosavljević. Ana Debelić obukla je dres europskog prvaka Kristiansanda, Paula Posavec igra Ligu prvakinja u Krimu, Metzu se vratila Ivana Kapitanović, tamo u jakoj ekipi igra i Ćamila Mičijević.

U jakoj ligi i u drugom europskom kupu po jakosti su Tea Pijević i Katarina Ježić, u jakim ligama igraju Valentina Blažević u Rumunjskoj i Dora Krsnik u Francuskoj i gledajući po tome za buduće nastupe imamo sve više jakih argumenata. No, sada je važno da taj sastav održi stav, da u svakom trenutku zna prioritete, a da pritom domaće igračice, posebno u Lokomotivi i Podravki, pa i u Bjelovaru, Umagu... nastave napredovati i da izbore glavne role u svojim klubovima.

Linker
19. travanj 2024 12:12