Katarina Ježić
 BO AMSTRUP
HRABRO SRCE

Kapetanica Hrvatske ima recept za Norvešku: ‘Ako to uspijemo spojiti... Čuda su moguća, vjerujem u nas!‘

‘Naravno da će biti teško, očekujem da damo sve od sebe i da se bacimo na glavu kao do sada‘
Piše: HinaObjavljeno: 11. prosinac 2020. 15:49

U subotu (18.15 sati) će se u Koldingu sudariti Hrvatska i Norveška, dvije reprezentacije s maksimalnim učinkom u dosadašnjem dijelu Europskog prvenstva za rukometašice, a uoči najtežeg ispita u Danskoj kapetanica hrvatske ekipe Katarina Ježić poručila je da se može do pobjede, ako postoji vjera da su čuda moguća.

"Prvenstveno očekujem od nas da damo sve od sebe i da se bacimo na glavu kao što smo to radile do sada. Naravno da će biti teško, ali ako vjerujemo u sebe i vjerujemo da su čuda moguća, možemo uzeti dva boda. Ja vjerujem u nas", izjavila je Katarina Ježić uoči sraza s najuvjerljivijom reprezentacijom u dosadašnjem dijelu EP-a.

image
BO AMSTRUP

Naime, Norvežanke su u prvom krugu ostvarile tri glatke pobjede protiv Poljske, Njemačke i Rumunjske u kojima su ostvarile gol-razliku plus 40. Drugi krug su započele u istom ritmu i 'zaledile' aktualne svjetske prvakinje Nizozemke na minus sedam (32-25).

Norveška je u četri susreta postigla 137, a primila 90 pogodaka. Sa 66 posto realizacije najbolja su reprezentacija Europskog prvenstva. Najslabiju reaizaciju Norvežanke imaju s devet metara (13/33, 39%), a najbolju u kontri (31/43, 72%). U svojoj ekipi imaju Noru Mork koja je sa 30 pogodaka najbolji strijelac EP-a.

Norvežanke su imale samo 31 tehničku pogrešku u četiri nastupa i u tome su daleko najbolje. Hrvatska ih je do sada imala 46, a ključ još jedne senzacije u Koldingu mogla bi biti upravo u što manjem broju pogrešaka.

"Prva stvar da bi igrali s Norveškom, moramo trčati. Moramo trčati u oba smjera, specijalno u fazi obrambene tranzicije, zaustaviti njihove kontre i polukontre. Tu su najjače, tu postižu više od 60, 70 posto golova. Ukoliko uspijemo to spojiti i zaustaviti u nekoj mjeri, mislim da i ako igramo 'šest na šest', da tu može biti jedna jako lijepa utakmica", najavio je dvoboj izbornik hrvatskih rukometašica Nenad Šoštarić.

Hrvatska je pobjedom nad Rumunjskom (25-20) došla nadomak polufinalu, čemu se nisu mogli nadati ni najveći optimisti. U sve dosadašnje pobjede naše su rukometašice utkale veliko zajedništvo, mirnoću u prijelomnim trenucima i odličnu, pokretljivu i čvrstu obranu.

"Obrana je bila naš adut ovo prvenstvo. Definitivno s dobrom obranom se može postići apsolutno sve i može se dati slobodu u napadu, tako da i ovu utakmicu moramo odigrati lavovski obranu i biti smirene u napadu", zaključila je Katarina Ježić.

Norveška je jedna od najtrofejnijih reprezentacija. Naime, radi se o dvostrukim olimpijskim pobjednicama, trostrukim svjetskim prvakinjama i sedmerostrukim europskim prvakinjama, a s najveći natjecanja su se se čak 27 puta vraćale s medaljom.

U međusobnim dvobojima na europskim prvenstvima je 1-1. Hrvatska je slavila sa 16-15 daleke 1994. kad su naše rukometašice osvajanjem petog mjesta ostvarile najbolji rezultat na EP-ima. Prije četiri godine u Helsingborgu hrvatske rukometašice su doživjele svoj najteži poraz na EP-u, kad su Norvežanke slavile sa 34-16.

Dvoboj u Koldingu započinje u 18.15 sati.

Linker
20. travanj 2024 14:38