DAMIR KRAJAČ/CROPIX
DIPLOMACIJA U AKCIJI

Klubovi koji su suspendirani zbog rata poslali pozivnicu Zagrebu. Čeka se odluka hrvatskog prvaka

Veliko je pitanje hoće li se SEHA liga u nekadašnjem obimu uopće više i igrati
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 24. srpanj 2023. 12:48

Zagreb je dobio poziv da početkom rujna odigra prijateljski turnir u Turskoj. Riječ je o pozivu starog SEHA društva koje je pod suspenzijom zbog situacije s ratom u Ukrajini.

Tako se ove sezone nije ni igrala liga koja je proteklih 11 godina donijela sportski gledano puno dobrog klubovima koji su u njoj igrali. Vardar je dvaput bio prvak Europe, Veszprem igrao finala u Kölnu, Zagreb stalno u Ligi prvaka, Nexe, Tatran i Pelister stalno u Europa ligi, Vojvodina osvojila Europski kup… A ostalo je veliko pitanje hoće li se ikada u nekadašnjem obimu uopće više i igrati, jer situacija nije obećavajuća.

Istok se proglasio SEHA ligom, iako to nije, pa je odigrao turnir na kojem je naslov odnio Meškov iz Bresta u društvu ruskih i bjeloruskih klubova, koji su pod sankcijama morali pronaći način da se ne ugase. EHF koji je uvijek podržavao SEHA ligu nije dozvolio nastup bjeloruskih klubova u Europi ni ove sezone, što je bilo otvoreno pitanje, kao što je bilo jasno da ruski klubovi neće moći igrati do daljnjeg u Europi, tj. dok god ne bude riješen ukrajinski problem. S druge strane, UEFA koja je predvodnik mnogih stvari u sportu, koja je znatno moćnija, povukla je potez kojim omogućava nastup bjeloruskim klubovima u Europi, pod uvjetom da utakmice ne igraju kod kuće, nego u nekoj trećoj zemlji.

Veliki sportski izazov

Tako je recimo prvak Bate Borisov ugostio Partizane iz Albanije u prvom pretkolu Lige prvaka u Mezőkövesdu u Mađarskoj, Neman je u Konferencijskoj ligi ugostio Vaduz iz Lihtenštajna u Gyoru, a Dinamo Minsk Željezničar iz Sarajeva u Bakuu. Mnogi bjeloruski klubovi pripremali su se i igrali prijateljske susrete prije starta sezone, koja traje i već je u 14. kolu, u Turskoj. Bjeloruske teniske zvijezde Arina Sabalenka i Vitorija Azarenka su među 16 najboljih, Sabalenka u polufinalu Wimbledona. Rusi Medvedev, Safijulin i Rubljov su bili među osam najboljih u Wimbledonu, Medvedev i polufinalist… I premda ne igraju pod ruskom zastavom, tu su.

No ruski klubovi ni za UEFA-u nisu dobili priliku, iako se liga igra normalno. I pitanje kad će uopće.

I sada nekadašnje SEHA društvo želi organizirati turnir prije početka sezone s klubovima koji su istu ligu nosili godinama. Isti je planiran u Turskoj, recimo idealno bi se s terminom poklopio Zagrebu u priprema za novu sezonu. Turnir je na poziv. Na njemu bi uz Zagreb trebali sudjelovati bjeloruski Meškov kao prvak istočnog dijela lige, mađarski Veszprem kao aktualni SEHA prvak i srpska Vojvodina kao osvajač Europske lige prošle sezone. Za uvodu u sezonu, sportski gledano, bio bi to jaki izazov za sve i sada je osnovno kako odgovoriti na to pitanje, a poštovati sve drugo, što se očekuje.

Vremena za vječnost

Što je moguće, što ne i ako jest, na koji način, pitanje je koje će vrlo uskoro dobiti svoj odgovor. On, nažalost, nije vezan samo uz sport, koliko god je činjenica da sport u cijeloj toj priči najviše ispašta.

Skoro vrijeme će pokazati u kojem smjeru ide priča, a sve opcije su moguće. Svojevremeno zbog rata ni Hrvatska nije mogla uvijek igrati doma, pa tako u sjećanju ostaju utakmice sa Srbijom u mađarskoj Százhalombatti, pa cijele sezone u kojima je Zagreb igrao u njemačkim gradovima Günzburgu i Göppingenu, pa u Grazu, i preživio u teškim okolnostima. Ta vremena su ostala posebna za vječnost. Motor iz Zaporožja igra danas u drugoj Bundesligi, a ženski klub Galinčanka iz Lvova igra u Poljskoj Superligi.

Diplomacija je sada u akciji, teško je predvidjeti u kojem se smjeru situacija razvija. Ono što je sigurno je da bi za Golužu i društvo, dvije jake utakmice u tom periodu bile jako dobro došle u priprema za možda nikad težu sezonu posljednjih godina. No koliko je to realno u ovom okolnostima teško je predvidjeti. Ništa ne ide na silu. Samo razum i strpljenje mogu donijeti odgovor.

Linker
19. svibanj 2024 17:28