Izbornik Nenad Šoštarić
 BO AMSTRUP
EKIPA IZNAD SVIH

Nova igračica Hrvatske dolazi na EURO, izbornik poručuje: ‘Ne dolazi promijeniti ništa, nije spasitelj!‘

‘Mi smo zadovoljni da imamo igračicu više na raspolaganju, ali vidjet ćemo, testiranja, treninzi...‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 11. prosinac 2020. 15:15

U subotu hrvatska rukometna reprezentacija igra protiv Norveške. Svakom po bod bilo bi ispunjenje želja i prije zadnje utakmice, no Norveška je tim koji ovdje na turniru zasad igra najbolji rukomet i bit će to jako težak posao za Hrvatsku.


Izbornik Nenad Šoštarić nije imao laku noć nakon Rumunjske.
- Bila je mirna, ugodna i neprespavana. Slušao sam glazbu u 4 ujutro, evo tako...


Rumunjska je apsolvirana neviđenom sigurnošću?
- Da smo očekivali da će ići gore-dolje nismo, ali da će biti teško to da. Oni ulažu najviše novca u ženski rukometu u Europi, to je državni zahvat. Ziceri su nas koštali lošeg starta, ali smo brzo ulovili konce i vratili se u igru, što je odlično saznanje.


Možda ne bude Norveška sa sto na sat?
- Norveška nikad neće igrati s pola gasa. Oni su ovdje doveli 20 i nešto igračica... Oni su mašinerija. Imaju sobe za sponzore, druženja, a kada to gledaš to nam daje podstrek da se s njima možemo i želimo nositi.

image
CLAUS FISKER


Kako ćemo s njima na kraj?
- Ako možemo trčati, možemo igrati. To je osnova svega. Jasno jaka obrana u prvom redu kada se to ispuni. Trčanje je važno u oba smjera, tu ne smije biti zabune, jer norveška živi od lakih golova.


Za mnoge je sve ovo senzacija, za Šoštarića to samo izmami osmijeh na lice.
- Vizija traje od prije šest godina kada sam preuzeo Lokomotivu, koju je dotad odlično vodio Ivandija. Dao sam svoje viđenje, radili smo godinama i sada nas se to vraća.


Dolazi vam i Dejana Milosavljević iz Podravke, koja ovdje nije imala nijednu igračicu?
- Dejana ne dolazi promijeniti ništa, ne dolazi kao spasitelj. Dolazi kao dio ekipe. Mi smo zadovoljni da imamo igračicu više na raspolaganju, ali vidjet ćemo, još je čekaju dva testiranja, dva dana karantene i kad je vidimo na treningu 13. prosinca bude li OK, odlučit ćemo što dalje.


Malo se priča o kemiji stožera, svi pričaju o kemiji u ekipi?
- Prvo, to nisu pomoćnici nego moji suradnici. Prije tri godine je bilo podsmijeha koliko će izdržati Petika i Šoštarić zajedno, jer neće to klapati, ali mi se od starta cijenimo, poštujemo. I kada je prije dvije godine u Francuskoj bilo teško, kada smo sve izgubili bilo je tako. Ja sam taj koji odluku mora donijeti, ali jako dobrih ideja dolazi sa strane... I od trenera vratara Bilušića i od svih ljudi koji su ovdje s nama. I ne samo od njih nego od igračica koje su završile psihologiju, molekularnu biologiju, koje moraš poštovati kao takve i znati da 11 njih dolazi iz skromnih uvjeta domaće lige koja je toliko podcijenjena. Mi igramo rukomet s ljudskim licem i to je velika pobjeda ove ekipe.


Tea Pijević lovi "žive" lopte Neagu, Mork je novi izazov?
- Nju motiviraju velike utakmice, nisam sreo puno takvih u karijeri. Studiozna je, profesionalnija je otkako je bila u Francuskoj i Mađarskoj gdje brani danas i to se vidi. Ona je posebna vratarka i moja kolegica koja uči za trenera.


Norveška? Što reći, a da se ne zna - dva olimpijska, tri svjetska i sedam europskih zlata. Super ekipa koju vodi Thorir Hergeirsson proglašen najboljim svjetskim trenerom. Imaju super vratarke, krenu na prvenstvu Granlund i Sando, sada ulaze Lunde i Solberg. U vanjskoj liniji Kristiansen - Oftedal, najbolja igračica svijeta i najbolja do njih Nora Mörk. Na krilima Herrem i Aune koji su avioni, na crti Bratseth, s pomoćnicom Heidi Loke, treba li uopće što više dodati. Treba, jer su za ovo natjecanje u obranu vratili najtrofejniju Marit Frafjord koja je čisti beton u toj 6-0 najbolje organiziranoj obrani na svijetu. Bit će teško, test pravi - sigurno.

Linker
19. travanj 2024 20:35