CROPIX
NIJE MOGLO BOLJE POČETI

PODRAVKA SPREMNA ZA NOVA 'IZNENAĐENJA' NAKON SJAJNOG OTVARANJA LIGE PRVAKA Iznenadit ćemo mi još nekoga, a nećemo se uplašiti niti Györa

JOVANA RISOVIĆ Golmanica Podravke Vegete nakon trijumfa na gostovanju kod njemačkih prvakinja koji je pokazao da Koprivničanke nisu slučajno opet u europskoj rukometnoj eliti
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 09. listopad 2018. 15:04

Pobjeda na gostovanju kod njemačkih prvakinja Thüringera pokazala je da Podravka Vegeta nije slučajno opet u europskoj eliti. Iako je projekt revitalizacije jakoga kluba zapravo tek na početku, uloženo se već vraća.

Tko bi rekao da će Koprivničanke u svega nekoliko mjeseci od ekipe koja je izgubila Kup protiv Lokomotive postati društvo koje iznenađuje renomirani europski klub, dosad nepobjediv u međusobnim omjerima.

Detaljna priprema

- Kad smo prošle kvalifikacije, znale smo da možemo još više i bolje, jer ono što smo pokazale protiv Craiove nije bio naš maksimum. Detaljno smo se pripremale za ovo gostovanje, znale smo da je Podravka tamo dva puta gubila s velikom razlikom, i bile smo uvjerene da možemo napraviti iznenađenje. Thüringer je bio veliki favorit, to je realnost, ali mi smo željele tu pobjedu i to smo pokazale već na početku. Odlično smo krenule u prvih pet minuta, djevojke su od prve minute stisnule u obrani, u očima sam im vidjela da možemo pobijediti - rekla je Jovana Risović, junakinja velikog trijumfa u Nordhausenu, golmanica koja je u Podravku stigla ljetos iz mađarskog Kecskemeta.

Kaže kako je priprema za nastup bila uobičajena, pogledala je puno snimki i pripremala taktiku s trenerom Zlatkom Saračevićem i trenericom vratarki Barbarom Stančin.

- Otišle smo tamo mirne glave, vjerovala sam u nas, znala sam da možemo.

Ipak, nije to za nju bio običan dan. Bivša (a možda i buduća) reprezentativka Srbije baš je u nedjelju proslavila 25. rođendan. I lijepo se počastila, uz 13 obrana uspjela je postići i pogodak i dati veliki doprinos velikom uspjehu.

- Pričali smo o tome prije utakmice, i rekla sam curama da mi ništa ne treba, da će mi pobjeda biti najljepši poklon. Moja igra? Uvijek može bolje, ali ovo je bila moja prva utakmica u grupnoj fazi Lige prvakinja, još k tome u gostima, tako da moram biti zadovoljna. Suigračice su dosta pomogle, odigrale su jako čvrsto u obrani pa je i meni bilo lakše. A što se gola tiče, takva je bila situacija, njihov je gol ostao prazan, bila je čista situacija, vježbali smo to...

Rad se uvijek isplati

Nije moglo bez drame, sa +7 Podravka je u završnici stigla na samo gol prednosti.

- Dobile smo nekoliko neočekivanih isključenja, igrale smo i s četiri igračice, napravile par pogrešaka, pritisak je bio velik. Bilo je baš napeto, no u tim trenucima sam razmišljala o tome da je potrebna samo jedna obrana, moja ili cijele ekipe, i da ćemo ih dobiti. Cijelu utakmicu smo vodile, bila bi sportska tragedija da smo to prokockale.

Reakcije su iznimno pozitivne među ljubiteljima rukometa u Hrvatskoj, ali i u Srbiji.

- Dosta ljudi mi se javilo i čestitalo, nisu očekivali da možemo pobijediti u Njemačkoj.

Vremena za slavlje nije bilo.

- Odmah nakon utakmice sjele smo u autobus, čekalo nas je 15 sati puta do Koprivnice. U ponedjeljak smo se malo odmorile, od danas sve kreće ispočetka, po dvije utakmice tjedno. No, tjelesno smo dobro pripremljene, mislim da možemo sve to izdržati.

Pobjedom u Njemačkoj otvorile su hrvatske prvakinje vrata drugoga kruga gdje ih nije bilo dugih 10 godina.

- Tek smo na početku, ovi bodovi su nam dali dodatnu motivaciju, vjerujemo da to možemo ostvariti. Igramo još s Thüringerom doma pa dvije utakmice s Krimom. Ova ekipa ima velik potencijal, potvrdile smo to i na terenu, a imamo i odličnu atmosferu. Dobar rad kad-tad donosi uspjeh.

Veliki okršaj

Naravno, veliku ulogu u cijeloj priči ima i trener Saračević.

- Čula sam za njega ranije, ali nikad nismo imali nekih dodirnih točaka, nisam imala ni prijatelje koje bi on trenirao. No, sada sam se uvjerila da je i vrhunski trener, osim što je bio vrhunski igrač. Vidi se to po načinu njegova razmišljanja, po nekim detaljima kako utječe na ekipu i atmosferu. Stvarno drži sve konce u svojim rukama. I Barbara koja je zadužena za nas golmanice je super, uvijek radimo nešto novo, kvalitetno nas vodi.

U nedjelju u Koprivnicu dolazi Györ, aktualni europski prvak.

- Gledali smo njihovu utakmicu i vidjeli smo koliko se Krim uplašio od samog početka. Nama se to neće dogoditi, čeka nas veliki okršaj na našem terenu protiv najbolje europske ekipe i našim navijačima ćemo prirediti pravi spektakl. Treba uživati u toj utakmici, imala sam prilike igrati protiv njih u mađarskoj ligi, i to mi je bilo stvarno veliko iskustvo. Idemo dalje korak po korak, kako smo i došle do tuda, sad prvo razmišljamo o srijedi i Zrinskom. A u Ligi prvakinja ćemo mi još nekog iznenaditi - poručila je Jovana Risović.

Linker
19. svibanj 2024 09:05