PREKID ILI NASTAVAK

Prva pobjeda rukometašica: ‘Otvaranje dijaloga je početak, ali ostajemo kod zahtjeva za nastavak liga‘

87% ženskih klubova koji igraju u spomenute 4 hrvatske lige ima isti stav o odluci UO HRS-a
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 20. travanj 2021. 13:37

Čak 41 od 47 ženskih klubova koji igraju 1. HRL te tri druge lige (Sjever, Jug i Zapad) uputilo je prošli tjedan zajednički zahtjev Upravnom odboru Hrvatskog rukometnog saveza za promjenu odluke o višetjednom prekidu liga (od 10. travnja do sredine svibnja).

Činjenica da 87% ženskih klubova koji igraju u spomenute 4 hrvatske lige ima isti stav o odluci UO HRS-a dovoljno je jak argument, a to da su se napokon i povezali i izašli sa zajedničkim dopisom pokazalo se kao argument koji HRS nije mogao ignorirati. Ne bi ni bilo normalno, jer to bi značilo da im uopće nije bitno što misli praktično kompletni ženski rukomet u Hrvatskoj. Doduše, nije im bilo bitno što misle “žene” kad su donosili odluku, jer da jest prije odluke bi pitali klubove o čijoj sudbini odlučuju za mišljenje, ali recimo da je to bilo i prošlo. A da je inicijativa ženskih klubova pokazala da se može i mora drukčije.

Na zasluženoj razini

Rezultat je poziv HRS-a na sastanak koji će se održati u prostorijama HRS-a u srijedu, 21. travnja, u 11 sati.
- Drago mi nam je će se ostvariti dijalog s predstavnicima ženskih klubova i vjerujemo da je to dobar početak za dizanje ženskog rukometa na razinu koju zaslužuje, što uostalom najbolju pokazuju i rezultati ženske reprezentacije - kaže Vlatka Mihoci, direktorica RK Podravke Vegete, jednog od potpisnika zahtjeva.

Nije tajna da je priopćenje Podravke Vegete i čvrst i argumentiran stav zašto su protiv višetjednog prekida prvenstava itekako pomogao da mnogi klubovi shvate da ne moraju šutjeti i da se imaju pravo boriti za svoje interese. Shvatili su i da je lakše kad se povežu, jer zapravo ih muče isti problemi, iako to na prvu ne izgleda tako, i Podravku i Lokomotivu i Dalmatinku i Osijek i bilo koji od klubova iz drugih liga.

Na sastanak u HRS su pozvani, kako piše u mailu, “predstavnici 11 klubova 1. HRL žene, potpisnici dopisa klubova prema HRS-u, Tomislav Grahovac, predsjednik HRS-a, Damir Poljak, tajnik HRS-a, Romeo Vrečko, predsjednik Nadzornog odbora HRS-a i član Epidemiološke komisije HRS-a, Tamara Poljičanin, predsjednica Epidemiološke komisije HRS-a, Ante Ančić, povjerenik za natjecanja HRS-a, Boris Milošević, predsjednik UHRS-a (Udruga hrvatskih rukometnih sudaca) i Matija Gubica, član UO UHRS-a”.
Zašto je pozvano samo 11 od 41 potpisnika zahtjeva? Taj dio je u mailu objašnjen “epidemiološkim razlozima”, odnosno kako piše:

Po jedan predstavnik

“Na sastanak je pozvan ograničeni broj sudionika radi udovoljenja epidemiološkim mjerama, te su pozvani samo predstavnici klubova 1. HRL žene. Isto tako Vas molimo da svaki klub bude zastupljen samo s jednim (1) predstavnikom/com, kako bi lakše proveli epidemiološke mjere.”
No, ne treba uopće sumnjati da će predstavnici 11 klubova koji će biti na sastanku na njemu zastupati sve klubove koji su potpisnici zahtjeva, jer ovo je zajednička inicijativa, ponavljamo, 41 od 47 hrvatskih ženskih klubova koji igraju 1. HRL i tri druge lige.
- Mi predstavnici ženskih klubova prije sastanka u HRS-u održat ćemo online sastanak i pripremiti se za razgovor s čelnicima HRS-a - potvrđuje i Vlatka Mihoci.
Ostajete li kod zahtjeva da se lige nastave i da prekid nikako ne bude sve do 22. svibnja, odnosno za druge ženske lige do 15. svibnja?
- Da, ostajemo kod zahtjeva da se lige nastave kao što smo tražili - jasna je Vlatka Mihoci.
Kako god završio sastanak, logičan je zaključak da su ženski klubovi prvu pobjedu izvojevali. A njezina najveća vrijednost ne očituje se u tome da u pozvani na sastanak, nego u tom da su pokazali i sami sebi koliko su jači i koliko se bolje čuju kad udruže snage.

Linker
20. travanj 2024 16:09