Željko Tomac

 FRANCK FIFE Afp
ŽELJKO TOMAC ZA SN

Trener Norveške upozorio: ‘Uvjeren sam da će i Hrvatska imati jako teške kvalifikacije‘

‘Ovdje se neke stvari prihvaćaju puno realnije nego kod nas. Tu jedan loš rezultat nije smak svijeta‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 04. veljača 2024. 08:29

Norvežani se nisu proslavili na prvenstvu održanom u Njemačkoj prije nekoliko dana. Jako su oscilirali, od pobjede protiv Švedske od deset golova razlike, slično kao mi protiv Njemačke, do egala sa Farskim otocima, slično kao i mi protiv Austrije. Možda su očekivanja bila drugačija, ali situacija im nije išla na ruku, a kako i zašto najbolje zna naš Željko Tomac koji je trener u reprezentaciji, jedan od važnijih asistenata izbornika Jonasa Willea izbornika Norvežana. On je nakon prvenstva pod kritikama, ali njegov status je ostao neupitan i dalje će vidjeti Norvešku.

Što se dogodilo u Njemačkoj?

- Dogodilo se svašta, od samog starta kada nam se u prvoj utakmici ozlijedio Rod. Imali smo problem sa Goranom Johanessenom koji nije bio sto posto i već te dvije činjenice jako su narušile naš sustav. Mi nemamo toliku širinu kao neke druge selekcije, svaki igrač nam je važan, posebno Sagosen kojem u takvom ritmu nije bilo nimalo lako igrati. Nekako nismo uspjeli naći kontinuitet, nisu nas popratili vratari i kada se sve zbroji završilo je tako kako je završilo.

No, slika se ne mijenja.

- Ne, ovdje se neke stvari prihvaćaju puno realnije nego kod nas. Tu jedan loš rezultat nije smak svijeta. Norvežani to doživljavaju znatno drugačije, kao realnost u skladu s očekivanjima. Svi znaju da se željelo najbolje i to je najvažnije.

Je li teško biti muška selekcija pokraj fenomenalne ženske?

- Nije, one su posebna priča, to su stvari koje ne treba uspoređivati. To je već jedna rutina koju mi nemamo. Nedavno sam bio u Esbjergu gledati kćer koja igra za Vipers. U Esbjergu je cijela norveška reprezentacija, Vipersu ove godine ne ide, imaju nekih problema, ali Vipers je tu utakmicu vodio 10 razlike. To je ta moć koja se gradi. Prava momčad može. Mi smo to pokazali protiv Švedske, Hrvatska protiv Njemačke i Španjolske, e sad je pitanje da to postane konstanta. To je najteže.

Zašto vam se to uopće dogodilo, više se ipak očekivalo od Norveške?

- Kažem, kada nisi kompletan, a nemaš širinu da bi to nadoknadio na isti način, tu si u jednom problemu. Sezona je teška, naši igrači su svi vani, igraju jaka natjecanja pod velikim opterećenjem i nije jednostavno sve to u svakom trenutku nositi. S druge strane u Norveška nema pritiska da netko nešto mora. To puno jednostavnije funkcionira, jer onaj kojem se neke stvari ne sviđaju, može to reći javno i ne bi ti uz tim. I to nije baš nikakav nikakav problem. Teško je da se 20 ljudi uvijek složi u svemu, ali sve puno normalnije prihvaćaju.

Dolaze oni koji žele, ali jesu li spremni za to?

- To je stvar o kojoj se ovdje ne razgovara, nepojmljivo je da netko na okupljanju odrađuje bilo kakve fizičke pripreme. Igrači se brinu o sebi, dolaze pripremljeni i radi se rukomet. Ne može se dogoditi da netko dođe nespreman na okupljanje, to sigurno, to jednostavno nije u njihovom mentalnom sklopu. I zato mi znamo da su oni htjeli najbolje, ali jednostavno u ovom trenutku za tako nešto nisu bili spremni.

image

Željko Tomac

FRANCK FIFE Afp

Pali ste u posljednje vrijeme?

- Rezultati jesu, jer ovise o kvaliteti, a koliko mi god bili dobri bez Sagosena i s njim smo dva različita tima. Puno stvari se treba poklopiti oko igrača koji igraju jake lige, a igraju svi, da bi priča funkcionirala kako bi svi željeli. To nekad jednostavno nije moguće.

Neće vam biti lako ni u olimpijskim kvalifikacijama?

- Neće, jer ćemo igrati u Mađarskoj, jer je skupina u kojoj smo najjača, jer su tu Portugal i Tunis još. Baš gledam snimke njihovih utakmica i mogu reći da tu nema niti jedne reprezentacije od koje ne možeš izgubiti. Mađari su sjajna momčad, vidjeli ste i sami. A sada će igrati doma, što će nakon dobrog rezultata na Euru biti dodatni motiv za njih. Od Portugala smo na Euru izgubili, jer jednostavno nismo imali širinu za izdržati taj rukomet. Nakon 45 minute do koje smo bili u egalu sve je bilo OK, a onda smo pali, ne neočekivano. Tunis je treći u Africi zbog ždrijeba najviše, objektivno je odmah do Egipta. Ima sjajnih igrača i za svaki je respekt. I ako je nešto dobro, dobro je da s njima igramo treću utakmicu. Bit će nam jako teško i svi smo svjesni toga.

I još je naglasio…

- A pitanje je kakvi ćemo mi uopće moći biti, jer su nam igrači u Njemačkoj, recimo Overby i Reinkind u Kielu, O‘Sullivan u Magdeburgu, Bjornsen i Barthold igraju Ligu prvaka u Aalborgu, Tonnesen u PSG-u, neće biti Roda, tu su Reinkind i Tonnesen, što je dobro, ali mijenja koncepcijski neke stvari. Osim toga tu je Kolstad koji se bori za prolaz u Ligi prvaka u kojem Sagosen igra glavnu rolu, u kojem je većina. Dakle, kada sve to prođe znat ćemo na čemu smo.

Kako komentirate nastup Hrvatske?

- Iskreno, nisam uspio vidjeti sve utakmice, vidio sam samo onu posljednju protiv Njemačke i to mi je izgledalo jako dobro. Ne mogu komentirati zašto ostale utakmice nisu bile takve, jer nisam u tijeku, ali potpuno je jasno da Hrvatska ima ogroman potencijal. U jednom trenutku gledajući utakmicu protiv Njemačke, Sander Sagosen me upitao ‘pa gdje nađu sve te vratare, ovog velikog sam vidio u Ligi prvaka, ali ovog drugog nisam znao, a on je jako mlad‘. I to je otprilike slika koju je ova momčad ostavila. Naša očekivanja su uvijek visoka i to je ponekad i problem, ali generalno mislim da imamo puno dobrih stvari za budućnost.

Imamo i teške olimpijske kvalifikacije. Ispadanje iz njih bilo bi puno veća katastrofa od lošeg rezultata u Njemačkoj?

- Odlazak na Olimpijske Igre je velika stvar svima i to je normalno. Ali uvjeren sam da će i Hrvatska imati jako teške kvalifikacije, jer su u njima u prvom redu Austrija i Njemačka. Ne treba očekivati da će Njemačka igrati kao u onom susretu u Kolnu, za njih će to biti puno veći pritisak, a vrlo vjerojatno će igrati doma. Gislasson je pod velikim pritiskom, kažu nema igrača Magdeburga, Kiela, Flensburga, ali on za to nije kriv, jer u tim momčadima stranci vode glavnu riječ. U Kielu su tri Nijemca, sva trojica su se oprostili – Pekeler, Weinhold i Wincek, u Magdeburgu je Weber iza Kristajnssona i Claara, u Flensburgu su glavni Skandinavci. To je nije lako, a Nijemci imaju uvijek velika očekivanja od rukometa. Austrija je pokazala da može i ne vjerujem da se u glavama promijenilo razmišljanje da je to samo Austrija, da ne može dvaput biti dobra, jer po svemu što sam vidio radi se o jako dobroj reprezentaciji. Mi smo s njima igrali nedavno kvalifikacije i dobili smo ih jedva, a nije im igrao Nikola Bilyk koji je u sjajnoj formi što je bitna razlika. Teško da bismo dobili lako. Austrija je puna samopouzdanja, osjetila je na ovom Euru da može i nikad nije bila na Olimpijskim Igrama, a ovo joj je prva prava velika šansa. I za te stvari treba biti spreman, jer će to biti jako važna i teška utakmica – zaključio je Željko Tomac.

Tomčeve medalje s Norveškom

SP 2017.

(Francuska) SREBRO

SP 2019.

(Njemačka/Danska) SREBRO

EP 2020.

(Švedska/Austrija/Norveška) BRONCA

Dvojica smijenjenih nakon Eura

Dva su izbornika smijenjena brzo nakon Eura. Prvo Tony Gerona izbornik Srbije čiji se nasljednik još čeka, jer nema žurbe, jer Srbija ima malo više vremena jer ne igra OI kvalifikacije, a čeka ih u ždrijebu za SP ni manje ni više nego Španjolska, što je naravno uvijek opasno.

Drugi koji nije više na čelu selekcije je Xavi Pascual. Novi izbornik Rumunja je Georgi Buricea, a Španjolac se okrenuo samo Dinamu iz Bukurešta na osobni zahtjev. Sa strane gledano, čudan potez Rumunja koje je Xavi stavio na noge nakon dugo godina, ali vrijeme će pokazati.

Španjolac Jordi Ribera ostao je neupitno makar je ispao u prvom krugu Eura u Njemačkoj. Priznao je pogreške, neke je radio ciljano, ali ide dalje i na pitanje da će izvukao jako težak ždrijeb u kvalifikacijama za SP u Hrvatskoj, protiv Srbije, samo je odgovorio ‘bolje nismo ni zaslužili‘. (drp)

UO HRS-a sredinom idućeg tjedna

Kod nas nema promjena, u tijeku su razgovori, a od ponedjeljka i nalize nastupa u Njemačkoj na Euru. Što će se dogoditi, hoće li biti promjena, nitko ne može znati, ali se zna da ćemo odgovore dobiti do sredine idućeg tjedna kada će se sastati UO HRS-a i sve staviti na stol, te odlučiti kako ćemo dalje. Idući tjedan već moramo poslati popis igrača za OI kvalifikacije u ožujku, to je onaj širi popis od 35 igrača koje smijemo koristiti za tu akciju. (drp)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. ožujak 2024 11:47