Andrija Nikolić

 DAMIR KRAJAC Cropix
PODIGAO PRVAKE

Čovjek iz sjene je jedan od najzaslužnijih za uspjeh Zagrepčana: ‘Moj put je prirodan, tako se najbolje uči‘

Andrija Nikolić potpisuje čak 10 od 12 osvojenih bodova hrvatskog prvaka u LP
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 27. veljača 2024. 06:45

Suradnik" Nenada Šoštarića na klupi RK Zagreba Andrija Nikolić potpisnik je čak 10 od 12 osvojenih bodova hrvatskog prvaka u ovoj sezoni u Ligi prvaka. "Čovjek iz sjene", koji nikad nije bio u nekoj od glavnih uloga, pokazao je ove sezone zavidnu raskoš pripreme i vođenja, mora se priznati, jedne limitirane momčadi. Naravno, momčadi limitirane po imenima u odnosu na suparnike u nikad jačoj skupini, ali ne i u doslovnom smislu, što su ti mladići i pokazali u dosadašnjem tijeku europske sezone dok su pratili savjete i upute s klupe koje im je davao Nikolić. Unatoč tome i unatoč činjenici da cijelo vrijeme nije "capo di tutti capi" i nije onaj koji samostalno donosi odluke, Nikolić je na terenima diljem Europe pokazao da je domaći kadar na koji se ozbiljno mora računati. Uz to je "obdaren" samozatajnošću i mirnoćom, koje nisu svojstvene današnjim trenerima, i u tom je smislu baš kao njegov "šef/suradnik" Šoštarić. Sam sebe najmanje "reklamira" dok podvlači crtu pod ono što je dosad u sezoni ostvario RK Zagreb.

Kako biste ocijenili ono što je Zagreb ostvario ove sezone, prvenstveno u Ligi prvaka?

- Doma ide sve prema planovima, a u Europi smo napravili solidan iskorak u odnosu na nekoliko prošlih sezona kad nismo prošli skupinu. Najvažnije je da smo uspjeli dokazati i da s puno slabijim budžetom od konkurenata možemo pobjeđivati. Doveli smo se pred prag prolaska skupine, iz utakmice u utakmicu rasli i nakon dva početna poraza došli do 12 bodova...

Kad se sjetimo one sezone 2020.-2021. kad Zagreb nije osvojio niti bod u 14 utakmica...?

- Nije se u momčadi toliko toga promijenilo koliko su stasali oni mladi igrači, među njima i neki koje sam vodio kad me je Zagreb kao svoj kadar ‘posudio‘ Gorici. Većina se njih podigla, napokon su kroz mnoge poraze shvatili da mogu protiv najboljih. Došle su neke pobjede koje su im podigle samopouzdanje, naprosto su dečki ‘eksplodirali‘ jer su shvatili da to imaju u sebi.

image

Andrija Nikolić, Nenad Šoštarić

DAMIR KRAJAC Cropix

Kakva je suradnja s glavnim trenerom Šoštarićem?

- Odlična, riječ je o pravom čovjeku s kojim je lijepo raditi. Stalno smo u kontaktu, iako je on sada ‘izvan stroja‘. Konzultiramo se cijelo vrijeme, u konačnici su odluke na njemu. Trenutačno je puno više toga na meni dok se on ne vrati i zadovoljan sam što ovako dobro stojimo...

Koja priča stoji iza "lika i djela" Andrije Nikolića. Kako biste sami sebe opisali?

- Volio bih kad bi to drugi odradili umjesto mene. Mogu samo reći da sam ja ‘vojnik kluba‘, tu sam započeo nakon što sam došao iz Opuzena u Zagreb na Kineziološki fakultet. Igrao sam rukomet i jednog dana zaključio da bih volio biti rukometni trener. Krenuo sam u Zagrebu s klupskim kadetima. I kad sam bio tih nekoliko godina u Gorici, bio sam zapravo ‘na posudbi‘. Bio sam dvije godine pomoćnik Željku Babiću u Brest Meškovu i sad sam opet samo Zagrebov.

Vi zapravo prolazite onaj prirodni put i razvoj, iz manjih uloga prema onim pravima?

- Na taj se način najbolje uči. Ne razmišljam sada ni o kakvim velikim stvarima i ‘ulogama‘, o vođenju nekih velikih europskih klubova ili reprezentacija. Trenutačno ja i jesam u velikoj ulozi jer sam u velikom klubu kao što je Zagreb. ‘Pomagao‘ sam Veselinu Vujoviću, Slavku Goluži, pokojnom Zlatku Saračeviću, Kasimu Kamenici... Imao sam od koga i što naučiti. Kad sam bio u Gorici, trenirao sam Klaricu i Kraljevića, a oni su nam sada u Zagrebu nositelji igre. I tamo sam radio da bi Zagreb imao bolji kadar.

Slijedi završnica natjecanja po skupinama; u Zagreb dolazi moćni PSG i onda se ide u goste Kielu. Neugodni su to protivnici?

- Nažalost, imamo dosta ozlijeđenih igrača i jako smo tanki. Ozlijeđeni su Klarica, Kraljević, Morales i Srna, no i u Kolstadu smo bili bez Srne i Klarice pa smo ih uvjerljivo pobijedili u jednoj od boljih naših utakmica. Presudila je naša energija i volja tih mladića, koji su dali i više nego što smo mogli očekivati. Pripremamo se dobro za Parižane, analizirali smo ih i idemo pružiti veliki otpor jednoj od najboljih svjetskim momčadi.

image

Andrija Nikolić

DAMIR KRAJAC Cropix

Što mislite, koja je vaša najveća trenerska odlika?

- I to bi bilo bolje da drugi odgovore umjesto mene, no reći ću to da najviše volim dobru pripremu utakmice i mislim da sam tu najjači. Velik dio trenerskog posla sastoji se i u tome da uvjeri igrače da su sposobni napraviti velike stvari. Ako se u nekoj grupi ljudi stvori kohezija, onda je pola posla obavljeno. Mora se bez onih kojih nema...

Zagreb bi mogao ostati na ovih 12 bodova, no to bi trebalo biti dosta za prolaz skupine?

- Ako i izgubimo od PSG-a i Kiela, Kielce nam treba malo pomoći pobjedom protiv Kolstada koju se realno može očekivati jer Norvežanima u zadnjem kolu stiže Pelister, kojeg će pobijediti. Bez obzira na to kako sve prođe, ova je sezona bila dobra.

Teško je imati kontinuitet kad se najbolji igrači prodaju?

- Klub namjerava zadržati one najbolje i ja vjerujem da ćemo dogodine biti još bolji bude li to tako. Budžet nam je skučen i ne možemo na tržištu kupovati neke najbolje igrače. Moramo ih stvarati i zadržati ih što je dulje moguće i tada ćemo moći opet napraviti neki novi iskorak ka vrhu. Nažalost, ozljede nas često dodatno limitiraju i bili bismo još bolji i uspješniji da nije tako. U tom smislu imam samo jednu želju - da igrači ostanu zdravi. Ostalo ćemo nadoknaditi srcem i borbenošću, koja ovim mladićima ne nedostaje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. ožujak 2024 14:53