Staš Skube

 Valentina Claret/panoramic/bestimage/profimedia
STAŠ SKUBE

‘Krpamo se kako najbolje možemo. Ne bih rekao da smo mi favoriti, ali nisu ni Zagrepčani‘

‘Imali smo puno uspona i padova. Valjda nikad tako. Osnovni razlog za to su ozljede‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 26. ožujak 2024. 13:03

Mali pakleni Slovenac Staš Skube jedan je od ključnih igrača Zagrebovog protivnika u osmini finala Lige prvaka Montpelliera ove sezone. U nimalo jednostavnoj sezoni za klub koji je obilježio najveći dio povijesti francuskog rukometa, Skube je razlog da Montpellier plovi visoko kada je riječ o ambicijama. Nakupilo se iza našeg ‘suseda‘ iz Novog Mesta puno godina iskustva, sjajnih igara, od Trebnja gdje je počeo, do Gorenja gdje je krenuo u sve, pa onda Szeged, Vardar, Meškov i sada Montpellier. Uvijek i gdje je god bio ostavio je trag, jer njegov rukomet je izuzetno brz i pametan i otvara vrata mnogima.

Sada to sjajno radi u Montpellieru koji luta ove sezone, ali ipak se drži još uvijek visoko.

- Baš tako, imali smo puno uspona i padova. Valjda nikad tako. Osnovni razlog za to su ozljede kojih valjda nikad nije bilo toliko kao danas. Moram reći da se u Montpelleiru odlično radi, da je Caneyer tu skoro 30 godina, da je sve super posloženo, no ozljede su nekad jednostavno stvar koja se ne da izbjeći. Mene je mučilo dugo, Simoneta nije bilo skoro četiri mjeseca, sada nema zbog tetive Villeminota, zbog koljena Hechama, pa se krpamo kako najbolje možemo. Ulovili smo dobar ritam, ali nije nam lako. Evo, možda je posljednja utakmica protiv PSG-a u Kupu koju smo izgubili savršen primjer. Oni dođu bez Prandija, braće Karabatić, Tonnesena i lagano nas dobiju u Montpellieru i ta utakmica možda najbolje oslikava nas ove sezone. A prije toga dobijemo utakmicu u Barceloni, odigramo savršeno…

U jakom ste ritmu, to vam ne ide na ruku…

- Ali smo na tako nešto navikli, to nam je svakodnevica. Nakon reprezentativne stanke u kojoj smo imali jako puno igrača, dos Santos za Brazil, Simonet za Argentinu, Desbonet, Bolzinger, Porte, Lenne za Francusku, Načinović za Hrvatsku, Karlsson i Pellas za Švedsku… imali smo PSG u kupu doma, pa prvenstvo u nedjelju u Parizu s Creteilom. Zagreb je već u srijedu, pa između dva Zagreba prvenstvo sa Chartresom. Navikli smo.

Ipak, dobro stojite.

- S obzirom na sve dobro. U Ligi smo treći, lovimo Nantes za drugo mjesto. Oni još igraju u Parizu, pa ako to izgube igraju kod nas što je dobra prilika da ipak ulovimo cilj, a to je drugo mjesto koje nam garantira Ligu prvaka i dogodine. Ali opet, trebamo još gostovati kod Chamberyja, Saint Raphaela, a to su teška gostovanja i jako je daleko do kraja za bilo kakve konkretnije prognoze. U Ligi prvaka smo došli u osminu finala. Iskreno, imali smo nešto lakšu skupinu nego recimo Zagreb i to je na neki način bilo očekivano, makar smo i tu dosta oscilirali. No, polako se lovimo, vratio nam se Simonet i moj dojam je da ćemo rasti kako sezona ide kraju. Dokle ćemo stići, ne znam.

Kako vidite Montpellier ove sezone?

- Onako kako su ozljede oblikovale situaciju. Na krilima, crti, na golu nemamo problema, ali u vanjskoj liniji posebno na lijevoj strani smo imali puno i previše. Sada smo na neki način trojica lijevo i u sredini Simonet, dos Santos i ja, vrtimo to koliko se može, pomognu i mladi, nekad to izgleda super, ali ne uvijek. Dos Santos igra u velikoj formi.

A Zagreb će vam biti veliki protivnik?

- Zagreb je igrao sjajnu sezonu. Osvojio je 14 bodova u skupini za koju su skoro svi mislili da će neće proći, koja je bila daleko teža od naše. Takav Zagreb za mene je najugodnije iznenađenje ove sezone. Igraju iznimno jaku obranu, imaju odlične vratare i siguran sam da će to biti žestok okršaj na gol–dva ukupno gledajući. Mi igramo slično i to je veliki izazov za obje momčadi. Arena u Zagrebu će biti puna, bit će puna i kod nas u uzvratu. Ne bih rekao da smo mi favoriti, ali nije to ni Zagreb. Kažem da su šanse 50:50.

image

Staš Skube

LAURENT LAIRYS Dppi Via Afp

Puno je iskusnih igrača u Zagrebu, s nekima ste i igrali, tri su slovenska reprezentativca u Zagrebu s kojima ste opet vezani na drugi način…

- Da, jako dobro poznam Zagreb. Da idem pričati o Dibirovu i Čupiću koji su istinske rukometne legende, nema nekog posebnog smisla, jer s njima sam u Vardaru proveo dvije najljepše godine svoje karijere i popeli smo se na europski tron. Oni sve znaju o rukometu, a uvijek su nepredvidivi i to ih čini posebnima. Znam koliko su nama značili za momčad, pa samo mogu pretpostaviti kako je to u jednom mlađoj momčadi kao što je Zagreb. A što se tiče Panjtara, Kavčića i Suholežnika, prva dvojica su bila u istom klubu kao ja u Velenju, ali nikad nismo igrali skupa, jer sam ja malo stariji od njih. No, dobro ih poznam i siguran sam da su velika snaga Zagreba.

Vi više niste velika snaga Slovenije, u reprezentaciji je poprilična gužva.

- Meni je 35 godina, nekad s tim godinama nije realno biti tu posebno kada je konkurencija jaka kao što je jaka u Sloveniji. Stvarno imamo super izbor, svi naši srednjaci igraju u jakim europskim klubovima – Bombač u Szegedu, Zarabec u Wisli, Ovniček u Nantesu, Vlah u Aalborgu… Treba biti realan, drugo je kada treba pomoći i biti na raspolaganju.

Vaše Trebnje blizu je naslova u Sloveniji, a to se nikad prije nije dogodilo?

- Mislim da ima šest kola do kraja, ali da im činjenica da su izgubili prije dva kola u Slovenjgradecu ne ide u prilog, jer ako budu na egalu s Gorenjem, Velenjčani će biti u prednosti jer su u međusobnim dvobojima osvoji tri boda. No, opet, nije nitko tako nadmoćan u ligi da bi bio siguran u sve pobjede i mislim da će do kraja biti zanimljivo – zaključio je Skube.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 15:34