RONALD GORSIC Cropix
NAJLUĐA SEZONA DO SADA

Liga prvaka pokazala je ono o čemu se priča godinama, a i Sigurdsson ima razloga za veselje

Zagreb je izborio osminu finala elitnog rukometnog natjecanja
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 08. ožujak 2024. 22:31

Završena je grupna faza Lige prvaka. Bila je to do samog kraja najluđa Liga prvaka do sada. Posljednje kolo donijelo je senzacionalni poraz Barce koja je zbog toga izgubila broj 1, donijelo je veliku pobjedu Magdeburga u Veszpremu…

Završilo je tako da je europski prvak Magdeburg s 24 osvojena boda najbolja momčad grupne faze, da su dva njemačka kluba broj 1 u skupinama, da bogati Kolstad nije prošao skupinu, da je bogati Szeged posljednji koji je prošao skupinu da bi se plasirao u eliminacijsku fazu, da je dvostruki finalist u posljednje dvije godine Kielce tek četvrto u skupini, da u četvrtfinale nije ušao vjerojatno najbogatiji danas – Veszprem, da je Zagreb nakon tri sušene sezone prošao skupinu i to sa čak 14 osvojenih bodova, a da Kolstadu za prolaz ni približno nije bilo dosta 11 s koliko se posljednjih godina prolazilo dalje.

Liga prvaka pokazala je ono o čemu se priča godinama, da će rukomet zbog sve većeg pritiska na igrače, postati izjednačen, jer te napore nitko normalan ne može izdržati. Biti dobro kompletiran košta i zato je uspjeh Zagreba koji se s najmanjim budžetom plasirao među 12 najboljih momčadi Europe veći.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Četvrtfinale može donijeti obračun PSG – Barcelona i Magdeburg – Kielce, a to su momčadi koje su lani igrale Final four na kojem je Magdeburg bio prvak Europe.

Lani su sva četiri kluba koja su izborila direktan plasman u četvrtfinale izborila nastup na Final fouru. Samo su korak bili do završnog turnira, a pri tome su uzvrate imali doma što je bila velika prednost. Prije dvije godine Aalborg je kao direktni četvrtfinalist ispao od Veszprema, godinu prije toga Veszprem od Nantesa, a Flensburg od Aalborga. Dakle, od devet puta tek tri puta su se klubovi koji su išli u osminu finala uspjeli plasirati na završni turnir. Zato su Magdeburg, Kiel, Barca i Aalborg veliki favoriti ove sezone.

Ispadanje Celja i Pelistera moglo bi značiti problem sa Sloveniju i Makedoniju u budućnosti, kao i Porta koji ima jako lošu posjetu u Ligi prvaka. Naš rejting se prolaskom Zagreba poboljšao, ali će nam vjerojatno još dogodine trebati wild card, jer po rankingu nemamo zajamčeno mjesto. No, Zagreb je 32 godine u Ligi prvaka, ima uz Kiel najbolju posjetu u Ligi prvaka, izborio je prolaz u iznimno teškoj skupini i to su odlični aduti pred odluku u Beču.

Ono što veseli su dobre igre naših igrača u Ligi prvaka. Zagreb je pokazao Mandića, Srnu, Klaricu, vratio Gojuna u reprezentaciju, makar nema veze s našom reprezentacijom ogroman je napredak Kosa. Duvnjak je s Kielom direktno u četvrfinalu, Načinović je sve bolji u Montpellieru, Šoštarić je prvi strijelac Szegeda, Lučin Wisle, a to su klubovi koji su prošli u drugi krug Lige prvaka.

image
RONALD GORSIC Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 15:09