MICHAL STANCZYK/CYFRASPORT/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Michal Stanczyk/cyfrasport/imago Sportfotodienst/profimedia
LIGA PRVAKA

Poraz Zagreba protiv Kiela, Nijemci lakoćom savladali goste i osigurali prvo mjesto u skupini

Zagreb se može u četvrtfinalu vratiti u Kiel, prođe li osminu finala Lige prvaka
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 06. ožujak 2024. 20:27

Kiel – Zagreb 33:22 (17:15)

KIEL Wunderino Arena. Gledatelja 10.200. Suci: Brunner i Salah (Švicarska)

KIEL: Bierfreund (2+1), Mrkva (9+1); Ehrig 1, Duvnjak 2, Reinkind 1, Landin 2, Overby 1, Weinhold 3, Wincek 1, Ekberg 9 (4), Johansson 1, Dahmke, Gurbindo, Wallinius 2, Bylik 7, Pekeler 3. Trener Filip Jicha

ZAGREB: Mandić (1), Panjtar (4), Grbavac (7+1); Kos 2, Ćavar 4 (3), Walczak 4, Faljić 1, Klis, Molc, Sirotić 1, Čupić 2, Dibirov 4 (2), Franković, Kavčić, Glavaš 2, Suholežnik 2. Trener Andrija Nikolić

SEDMERCI: Kiel 5 (4), Zagreb 7 (5), ISKLJUČENJA: Kiel 2 minute (Johansson 14), Zagreb 4 minute (Kos 9, 36, Suholežnik 7)

IGRAČ UTAKMICE: Nikola Bilyk


Na kraju grupne faze Zagreb je poražen u Kielu, no taj poraz ne umanjuje sjajan dojam koji su zagrebaši ostavili u grupnoj fazi ove sezone. Na jedan način utakmica je poslužila kao šansa za neke koji manje igraju i to je sigurno plus, makar je Kiel bio uvjerljivo bolji i potvrdio broj 1 u skupini.

Zagreb se pobjedom protiv PSG-a plasirao među 12 najboljih momčadi Europe, pa je gostovanje u Kielu imalo nešto manju važnost od očekivanog. A kako je za tjedan dana važan predolimpijski turnir u Hannoveru, zagrebaši su napora odlučili poštedjeti pola momčadi, pa u Kielu nije bilo Gojuna, Srne i Klarice. Jasno je da je to protiv jakog Kiela bio veliki hendikep, makar su Kielu nedostajali Skipagotu i Ballahacene, ali Kiel te probleme s većim budžetom lakše preživljava nego Zagreb.

Kielu je utakmica bila važna zbog jednog boda koji im je bio garancija broja 1 i izbjegavanja Barce, Magdeburga ili Veszprema u četvrtfinalu. Zato je Zagrebu bilo teže nego se pretpostavljalo tjedan dana ranije.

Počelo je sa 2:0 za Zagreb, nastavljeno sa 9:0 serijom Kiela i to nikako nije izgledalo dobro, jer se činilo da situacija već u samom startu utakmice izmiče iz ruku. Najviše problema bez Gojuna i Srne bilo je s formiranjem obrane, pa se Nikolić odlučio Kielu suprotstaviti sa 5-1 u kojoj je naprijed bio Dibirov, a iza njega Suholežnik.

No, obrane se pokazala kao manji problem, jer su izgubljene lopte Kiel gurnule u veliku prednost nakon koje je Andrija Nikolić morao time outom zaustavljati pad. Uspio je Zagreb vratiti situaciju pod kontrolu, Kiel je prednost malo zavarala, pa se opustio, a Zagrebu ne treba puno da iskoristi priliku što je nova velika kvaliteta ove momčadi ove sezone. Nakon 9:0 Kiela, Zagreb je napravio 7:2, pa se razljutio Jicha i vikao na time outu, ali Kiel se do kraja poluvremena nije vratio u onaj 9:0 ritam. Zagreb je bio ravnopravan uz sve probleme, najviše u obrani kada su stale napadačke greške uz koje je Glavaš fulao tri lopte što je još malo otežalo situaciju.

Čupić će bio desni vanjski, nije bilo izbora, Kos je bio jedni pravi šuter u momčadi, a onda je to teško. Pa je Kos uspio prebaciti težište napada na Walczaka koji je odlično odgovorio i Zagreb je izgledao vrlo dobro. Kiel nije djelovao presigurno, a da nije bilo Bilyka, teško bio i u prednosti. Austrijanac je u odličnoj formi i to je bile najbolja poruka Daguru Sigurdssonu da ćemo s njim u Hannoveru imati jako puno posla. Dobro se držao Zagreb, bio je nadomak izjednačenja, dvije lopte je propustio za to u jednom trenutku, pa je Kiel otišao na poluvrijeme sa +2, ali nakon onih 9:0 njemačkog sastava to je bila prava sitnica.

Kiel je nastavak otvorio sa 7:0, Nikolić je nakon 5:0 zvao time out, Zagreb je prvi pogodak postigao tek nakon 12 minuta, a to je ipak bilo malo previše za nešto ozbiljnije u Kielu. I tu je utakmica već bila završila. Kiel je dobio lakoću, Zagrebu je kako je utakmica išla kraju s manjkom u rosteru bilo sve teže. I Kiel je na polovici drugog dijela dosegnuo deset golova razlike (26:16). Sve ostalo bilo je samo pokušaj da se iz Wunderino Arene ponose pristojan poraz.

Dibirov je u takvim okolnostima morao forsirati, nije mu išlo, pa je ušao Ćavar, Molc je bio premlad za drugo krilo, pa je umjesto Glavaša koji nije bio raspoložen tamo otišao Čupić, a na njegovo mjesto Kavčić. Bilo je to doslovno krpanje koje protiv Kiela ne prolazi.

Na golu je na kraju dobio priliku Panjtar, u napadu na lijevom vanjskom Klis, a na desnom krilu Molc.

Zagreb se može u četvrtfinalu vratiti u Kiel, prođe li osminu finala Lige prvaka. No, o tom potom...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 16:43