TOM DUBRAVEC Cropix
MARIO ŠOŠTARIĆ

‘Teško mi je pao neuspjeh s reprezentacijom u Parizu, svi smo zakazali! No vjerujem da ćemo pokazati da možemo bolje‘

Desno krilo Hrvatske briljira u Ligi prvaka i vjeruje u bolje dane reprezentacije
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 15. rujan 2024. 23:20

U prvom kolu Lige prvaka dogodilo se jedno iznenađenje. Makar je riječ iznenađenje možda pretjerana, jer u Ligi prvaka slabih momčadi nema, ipak poraz Magdeburga u Szegedu tako treba okarakterizirati. Jedna od najboljih momčadi na svijetu, prvak Njemačke, momčad za Final Four Lige prvaka poražena je od momčadi koja se posljednjih godina “krpa”, ne izgleda dobro, ali je pokazala da u novom ruhu može izgledati i te kako opasno. Definitivno drugačiji Szeged, nego prošle sezone iz skupine sa Zagrebom.

Mario Šoštarić je jedan od naša dva aduta u tom sastavu Szegeda. Desno krilo hrvatske reprezentacije briljirao je u utakmici protiv Magdeburga sa šest golova bio najefikasniji domaći igrač i, uz Ronalda Miklera, bio je junak pobjede Szegeda protiv Magdeburga. To je svakako vrijedno znati uoči nastavka reprezentativnog posla koji nas čeka prvo u kvalifikacijama za Euro 2026. pa potom na Svjetskom prvenstvu kojem smo domaćini u siječnju.

- Sigurno možemo reći da je naša pobjeda na neki način iznenađenje, jer ni sami nismo znali gdje smo i što možemo. Mi smo samo vjerovali da možemo to dobiti. Novi trener, novi igrači, treba vremena sigurno, ali pohvatali smo se dosta brzo. Apelgrenovo viđenje rukometa je drugačije i to sada nadograđujemo. Ne igramo protiv svakoga isto, pripremamo se različito. Bili smo u drugoj brzini lani, trebamo doći sada u petu, tako bih to ocijenio. Obrana je podržala Miklera koji je bio briljantan, Kalaraš je tu odigrao značajnu rolu, malo smo gušći nego lani. Time smo slomili Magdeburg.

image
FRANK MOLTER Dpa Picture-alliance Via Afp

Malo je tko to očekivao.

- I nas je iznenadilo ugodno. Apelgren je zadržao je neke stvari iz španjolskog sustava koji je kod nas dominirao godinama, ali stavio je puno svoga. Doveo je neke svoje igrače i svi su to izveli super. Definitivno drugačije razmišljamo, posebno u obrani gdje je Jonas Kallman koji je pomoćnik, koji je ovdje zaštitni znak, dao puno svog. On je s nama na treningu u igri, objašnjava, radi. Iskreno, imamo i puno veću širinu u sredini obrane s Totom, Garciandijom, Banhidijem, imamo dva super vratara, Thulina i Miklera pa sve to stvarno izgleda odlično.

Posebno kada je Mačkovšek na ekstra razini...

- Da on igra sjajno, došao je u odličnom raspoloženju s Olimpijskih igara, gdje je Slovenija imala vrhunski nastup i tako je nastavio. Takav Borut je naša velika snaga.

Propuštena prilika u Parizu

Dva nova srednjaka, umjesto Bombača i Martinsa sada su tu Kukić i Smarasson?

- To je najveća promjena, njima je bilo najteže, ali su brzo polovili ideje. Naravno da za neke stvari treba vremena, no ekstra su igrači i vjerujem da to može biti samo bolje.

Kako ste preživjeli Pariz i neuspjeh reprezentacije?

- Teško, iskreno rečeno. Trebalo mi je nekoliko dana da saberem osjećaje i misli. Osobno nisam bio najzadovoljniji sa sobom, mislim da nije ni momčad koja od mene nije dobila ono što je očekivala. Sigurno jedna dobra pouka za budućnost. Svi smo zakazali. Žao mi je te propuštene prilike, jer Olimpijske igre su svake četiri godine...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Da malo zagrebemo po rezultatu?

- Nismo bili dobri, posebno u obrani u kojoj smo bili premekani. Puštali smo da nam zabiju previše golova, dok smo griješili. Trebala nam je ta obrana da se vratimo, ali nismo uspjeli. No, ja vjerujem da ta momčad može bolje i da ćemo to u skorom vremenu i pokazati. Naravno, neke stvari su i na izborniku, ali je puno toga na nama.

Vratimo se na Szeged, kakve su ciljevi postavljeni?

- Klub ima najviše ciljeve otkad sam ja ovdje, sada dovođenjem nekih igrača to samo potvrđuje. Dolaze igrači najviše razine iz jakih liga i osnovni cilj je doći na Final Four Lige prvaka. Vjerujem da ćemo to uspjeti dok sam ovdje.

Nikad teža skupina

Koliko ste još tu?

- Zasad do kraja sljedeće sezone, dalje ćemo vidjeti.

Prokomentirajmo za kraj skupinu Lige prvaka.

- Mi jesmo krenuli s pobjedom protiv Magdeburga, ali ne pamtim da je grupa ikad bila toliko teška. Dobiješ Magdeburg, sljedeći tjedan ideš u Barcelonu. Tu su dvije momčadi koje su lani igrale Final Four, tu su finalisti Aalborg i Barcelona, Magdeburg koji je prije njih bio na tronu. Stvarno, ja se ne sjećam da je grupa ikad bila tako teška. Kad bismo mogli planirati, onda bi bilo idealno proći i biti četvrti barem, da bi križanje u osmini finala bilo lakše. Zato nam ova pobjeda nad Magdeburgom na startu vrijedi duplo - zaključio je Mario Šoštarić.

Dobro je znati da igra vrhunski na vrhunskoj razini. Dobre poruke šalju i Kuzmanović, Mandić, Martinović, Klarica, Srna... Što više takvih poruka bude, izborniku Daguru Sigurdssonu će biti lakše donijeti odluke. Dok znamo kakve nam odluke trebaju. Samo da dobijemo ljude koji to mogu napraviti na terenu. Čini se da nam to najviše nedostaje, trenutno.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. rujan 2024 23:21