RANKO SUVAR Cropix
BARCA NA LANIŠTU

Za Zagreb nije moglo teže: U situaciji kad se ‘bore za goli život‘, u Arenu stiže ‘monstrum‘ od momčadi

Zagrebaši pred sobom imaju veliki izazov i šansu da se pokažu
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 16. listopad 2024. 11:24

Danas u Arenu dolazi Barcelona, aktualni prvak Europe. Zagreb nikada u povijesti nije dobio Barcelonu u Zagrebu, dok su brojne velike utakmice su odigrali i te utakmice su veliki dio povijesti europskog rukometa. Nikad nitko triput uzastopno nije igrao finale kao Zagreb i Barcelona u drugoj poloviti devedesetih. Makar je Barcelona uvijek pobjeđivala, bili su veliki.

Moćna Barca iz Zagreba je odvela Ćavara, Vorija, Dominikovića, Loserta, Kopljara, to samo govori na kojoj su cijeni bili igrači Zagreba. Danas ta vrsta konkurencije ne postoji. Barcelona je veliki favorit, makar ni ona nije uvjerljiva kao nekad. Zagreb se bori za ostanak u Ligi prvaka nakon grupne faze. Zagreb u današnju utakmicu ulazi s dva boda, Barcelona s osam kao jedina momčad koja nije izgubila ni boda u Ligi prvaka ove sezone.

Problemi s pivotima

Nekada je Barcelona imala pritisak jake Španjolske lige, danas ga nema. Njene utakmice su uglavnom rekreacija uoči Lige prvaka, takva je bila i Cangasom prije dolaska u Zagreb koju su dobili 45:38. Reklo bi se da im se u okolnostima kada je budžet zadan za razliku do nekada, ta situacija ide na ruku i oni to sjajno koriste odličnim nastupima u Europi.

I Zagreb domaće obveze odrađuje lagano, ali u Europi ne posjeduje kvalitetu koja bi se približila europskom vrhu. Zagreb može biti sjajan, ali i ne mora, dok o tome ovisi najviše u svakoj utakmici. Istina, na tu činjenicu ide i druga, to je da se Barcelona više pita u ogledu koji slijedi. Nakon poraza u Kielcu i Trondheimu koji to nisu trebali biti, nakon domaćeg poraza sa Szegedom, težeg protivnika za Zagreb u ovom trenutku od Barcelone bilo je nemoguće zamisliti. No, što je tu je, zagrebaši pred sobom imaju veliki izazov, šansu da se pokažu, da prvi puta dobiju Barcelonu u Zagrebu. Šansa nije velika, ali je šansa.

Andrija Nikolić trener Zagreba pokušava nakon posrtanja dignuti momčad na noge.

- Najatraktivniji i najteži mogući protivnik u ovom trenutku. Sigurno jedna od najboljih momčadi na svijetu. Ipak, mislim da mi nismo rekli sve, vjerujemo u sebe i činjenicu da možemo igrati s Barcelonom. Ako nam se poklopi dobar dan sa svima možemo igrati, definitivno. Hoće li to biti u srijedu, ne znam, ali vjerujem da smo kada je rad u pitanju na dobrom putu.

image
RANKO SUVAR Cropix

Zdravlje je kao i obično problem.

- Istina, najviše s pivotima. Faljića nema duže, Walczaka muče leđa, primio je injekcije, Trivković se ozlijedio na utakmici s Rudama (zglob, koljeno, prst), ali ja se nadam da ćemo skucati dva, ako ne barem jednog. Imamo i neke rezervne varijante koje smo radili s Kavčićem, pa ćemo vidjeti. Manji probleme ima i Dibirov, ali ja sam uvjeren da će on biti spreman za utakmicu.

Kako protiv Barcelone?

- Prvi zadatak im je spriječiti tranziciju. Imaju takvu kvalitetu da mogu zabiti gol kada hoće. No, ključna je ipak tranzicija, jer tu su najopasniji. Golmani su ti koji im mogu dati zamah u tome. Al Ahly je dobio i nas i njih, odlična su momčad, ali ipak mislim da je tu Barca bila pod ručnom, jer je bila utakmica za treće mjesto na Super Globeu.

Hoće li biti problem da Dibirov nema zamjenu trenutno, Ćavar čeka operaciju?

- Mladi dečki još nisu spremni za te utakmice. Dobivaju priliku u domaćoj ligi, igraju dobro, imaju kvalitetu, ali još nisu spremni za ovu razinu. Imamo neke varijante i s krilom, ali vjerujem u prvom redu da će Timur to odraditi kako zna. Imao je slab dan protiv Szegeda, ali događa se svakome. Njemu jako rijetko.

Obrana je najopasnija u Barceloni.

- Kod njih nema puno kontakta. Izlaze duboko u obrani, vraćaju se, navlače na šut izvana, tu vratari dobivaju na značaju. Gledali smo Petrusa koji je njihov glavni obrambeni igrač, valjda je imao pet faulova u tri utakmice. Tu moramo imati jači napad jedan na jedan, definitivno. Imamo varijante, vjerujemo da će se Beljavskom i Klarici priključiti Kos koji će kada dođe u formu biti pojačanje za nas.

Na papiru je sve jasno

Što ćemo s izgubljenim loptama?

- Slažem se da su naše izgubljene lopte bile problem i činjenica da se takve stvari na ovoj razini ne mogu događati. Kao ni sedam promašenih čistih šutova protiv Szegeda. Je li to proces sazrijevanja, ne znam, ali znam da to moramo ispravljati, jer nas skupo košta - zaključio je Andrija Nikolić.

Na papiru je sve jasno. Obrana, vratari, polukontra i kontra s Arinom, Wanneom, Abellom i Jancom ili prvi val napada s Dikom Memom, to su ključne stvari koje se moraju spriječiti. Bit će jako teško, ali to ne znači da je nemoguće.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. listopad 2024 11:24