RANKO SUVAR Cropix
EUROPA JE KRITERIJ

Zagreb je lakoćom odnio pobjedu u derbiju, ali postoji čitav niz problema uoči spektakla u Ligi prvaka

Zagreb je u derbiju djelovao uvjerljivo, a napravio je ponovo pregršt pogrešaka u napadu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 03. listopad 2024. 19:55

Zagreb je u zaostalom susretu drugog kola domaćeg prvenstva lako pobijedio Sesvete. Bilo je sklonih taj susret nazvati derbijem, ali realno to još nije derbi, makar treba pohvaliti napredak Sesvećana posljednjih sezona. Ima tu silnog potencijala (Gavrić, Tomić, Jelovčić, Raužan...), Igor Vori dobro radi i nastup u Europskoj ligi bit će savršen izazov za ovu momčad. Flensburg s kojim se prvo sastaju sljedeći utorak u Njemačkoj nije mjerilo, ali Tatabanya i posebno češka Karvina u nastavku natjecanja to jesu. Nije realan plasman među dvije najbolje momčadi u skupini, ali očekivati dobar otpor svima, pobijediti Karvinu, to svakako da.

Zagreb je u derbiju djelovao uvjerljivo, a napravio je ponovo pregršt pogrešaka u napadu. Sesvete nisu kvaliteta koja je to mogla naplatiti. To je problem koji Zagreb muči od početka sezone, koji je jako skupo platio na gostovanjima u Ligi prvaka u Kielcu i Trondheimu. To je ujedno i dalje najveća prijetnja akcijama Zagreba u nikad jačoj skupini Ligi prvaka.

Obrana Zagreba je od Sesveta primila 21 gol, od toga 19 iz igre. U jednoj utakmici velike rezultatske razlike, to je brojka koja potvrđuje da obrana Zagreba i dalje predstavlja glavi adut u igri hrvatskog prvaka. No, napad je dosta često izvan kontrole. Traži se. Postoje tu realnosti, ali i objektivnosti. Realnost je da ima dva ova srednja vanjska, da nijedan od njih do sada nije igrao Ligu prvaka, da se to osjeti i da je Kavčić taj koji je u ovom trenutku osigurač za obojicu, ali ne samo za to. Srna je jako važan u obrani, počinje i u napadu, ali taj ritam troši i Srna s vremenom pada.

Kos je taj koji ga treba zamijeniti, ali Kos ne igra obranu, pa se automatski mora mijenjati sredina obrane koja bez Srne i Gojuna nije ista. Osim toga Kos je na početku sezone pod ručnom, u Trondheimu nije zabio niti jedan gol, što se rijetko događa, onda je Zagrebu jako teško. Poseban problem je kada Kos mijenja Srnu na suprotnoj strani terena, što utječe na ritam. Ti detalji još od početka sezone nisu ispeglani u igri Zagreba, makar treba reći da je Kos protiv Sesveta naznačio da bi se mogao vratiti u pravom sjaju, golovima, ali i asistencijama. Zagreb tog Kosa koji ne gubi lopte treba - hitno.

Traži se Zagreb i na poziciji kružnog napadača. Faljića nema zbog ozljede, Trivković je prvi puta u Ligi prvaka i igra iznad očekivanja, ali Walczak je daleko od lanjske forme. I to je problem.

Dibirov je na krilu ostao sam jer je Ćavar ponovo ozlijeđen i vrlo je ozbiljno pitanje njegovog povratka, dok Dibirova s obzirom da ima 41 godinu treba nekad i odmoriti, makar on igra sjajno cijelo vrijeme. Filip Glavaš s druge strane je puno bolji nego lani, puno manje promašuje, Molc je uz njega, ali tu Zagreb čeka i povratak Kraljevića što može biti samo plus.

Nikolić mora ubrzano peglati stvari. Vrijeme prolazi, dok već sljedeći tjedan dolazi Szeged koji je puno bolji nego lani, pa će samim time bolji - ako želi nešto više - morati biti i Zagreb.

Filip Glavaš koji je u sezonu krenuo obećavajuće kaže:

- Shvatili smo Sesvete ozbiljno, jer oni to zaslužuju svojom kvalitetom. U drugom dijelu smo prelomili susret i rutinirano igrali do kraja. Pristup je bio pravi od početka.

Da, upravo to, ozbiljno, od početka do kraja, to su ključne riječi kada je riječ o Zagrebu danas.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. listopad 2024 10:22