DAMIR KRAJAC Cropix
JOŠ JEDNA SJAJNA PARTIJA

Zagreb nije Barcelona ili Veszprem, ali ima razloga za slavlje. Momčad poprima ozbiljnu europsku vrijednost

Na pravom putu su putu da ove godine budu i najgledanija momčad Lige prvaka na domaćem terenu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 01. prosinac 2023. 08:26

Stalno misliš popustit će, ali oni ne popuštaju.

Sjajan je Zagreb ove sezone, protiv Szegeda je odigrao jako dobru utakmicu. Bila je to jako važna utakmica, jedna od onih koje se moralo dobiti jer je zaostatak pred ostatkom skupine bio minimalno tri boda. To je najteže, jer Zagreb nije Barca ili Veszprem.

A Zagreb je dobio, glatko, makar je morao, makar su gosti krenuli s tri gola prednosti. Mirno, bez ikakvog nerviranja zagrebaši su prvo eliminirali prednost Mađara i dodali gas da bi utakmicu puno prije kraja priveli u mirnu završnicu.

Rijetko se takve stvari događaju u Areni, ali eto u Zagrebu drugi puta ove sezone, što je za svaku pohvalu. Kolstad - 11 razlike, Szeged - 5, pa ako je po onom da su to glavni konkurentni za prolaz…

Lijepo je saznanje to što je Zagreb napravio u srijedu, jer je pobijedio protivnika od kojeg nije zasluženo izgubio u Szegedu, a u tom susretu još nije bilo Zvonimira Srne, koji je sada bio najbolji Zagrebov igrač, a Szeged je bio kompletniji za Zoltana Szitu.

Szeged koji ima barem trostruko veći budžet od Zagreba, koji je moćan i izvan terena, što se pokazalo ove sezone u nekoliko navrata, ovaj puta u Areni nije mogao baš ništa.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Arena se dizala na noge da bi ispratila fenomenalne cepeline Glavaša i Kosa, Kosa i Klarice, sjajnu realizaciju Faljića, nevjerojatno zakucavanje Moralesa čija je frustracija u jednom trenutku skoro probila gol Rolanda Miklera.

Beton od obrane

Matej Mandić je još jednom pokazao da Zagreb ove sezone ima vratara vrijednog razine Lige prvaka.

Vrte se potezi zagrebaša na EHF-u maksimalno. Taj mali Mandić brani penale, zicere, taj mali razliku na terenu i takav kapital kakav Zagreb ima s njim, Srnom, Klaricom, Kosom, Faljićem, danas ima malo koji europski klub.

Svi ti dečki nisu došli u Zagreb kao gotovi igrači, a polako rastu i postaju ozbiljne europske vrijednosti. Samo o njihovom strpljenju ovisi kolike će biti. E to je Zagreb, ona pravi Zagreb koji se prepoznaje, koji zna kuda i kako ide.

Ta obrana je protiv Szegeda s Gojunom na čelu primila 21 gol iz igre, a Szeged ima duplu vanjsku liniju u kojoj su svi igrači skuplji od svakog Zagrebovog vanjskog, vanjsku liniju koja se zabila u Zagrebov beton i kako je jedan trener jednom rekao ‘moraju vidjeti da ne mogu s nama što hoće, u prvoj minuti, da 60 minuta znaju na čemu su’.

I vidjeli su, ne samo oni.Arena je sve bolje popunjena, u njoj se uživa u rukometu, u teškom trenutku za hrvatski klupski sport Zagreb je opet svjetlo kao što je bio i kada se sve stvaralo počekom 90-tih.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Te trenutke je teško usporediti, ali je lijepo za usporediti na svoj način. I zato se svaka sljedeća utakmica u Areni čeka sa željom više, a kako Zagreb voli pobjednike, ne treba sumnjati da je na pravom putu da možda ove godine bude i najgledanija momčad Lige prvaka na domaćem terenu.

Može se i još bolje

A sada malo o samoj igri. Za obranu smo rekli. Da je u njoj bio Walcszak koji zbog ozljede nije mogao igrati, imali bi Faljić i Srna rotaciju više, pa bi možda u nastavku kada je bilo +9 sve otišlo na +10 i više golova razlike, ali ta rotacija je vjerojatno razlog da se Szeged pristojno proveo u Areni.

Bilo bi samo zanimljivo pitati francuske sestre Bonaventura što one misle o pobjedi Zagreba u Areni, o načinu kako je ostvarena, jer ono što su one napravile u Mađarskoj je sramota i njih i EHF.

Zagreb je osim jake obrane koja je s Mandićem nosila priču, imao još puno dobrih stvari u igri. Ali bilo je zastoja, što je stvar koja se mora nadograditi.

Bila je vidljiva želja Moralesa da se vrati u život, na momente je uspio, ali to još nije kao na početku sezone. Zato nekad Kos krene u nemoguće…

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Dobro je bilo vidjeti da se Glavaš vraća, da s njim Zagreb ima plus, ali Glavaš i dalje previše promašuje i morat će to popraviti, jer Kraljević čeka k’o zapeta pušta, dok ‘penzioner’ Čupić to odrađuje majstorski, rutinom, poigrava se s Miklerom. Tko zna kolika će mu biti mirovina?

I to je Zagrebova sreća. Dibirov je ‘winner’, još jednom dokazano.

Fula dva zicera u startu, onda zabije dva nemoguća. Taj nikad ne gubi, uđe Ćavar i to izgleda bez problema. Srna u prvom valu sjajno reagira, Faljić je sve bolji i bolji. Suholežnik malo šteka, ali u situaciji s pivotima je od pomoći, što je najvažnije.

Možda je Grbavac makar je Mandić bio sjajan zaslužio koju minutu, čisto da Mandić predahne, jer braniti 60 minuta u komadu nije lako, što se pokazalo i na prošloj utakmicu u Kielcu gdje je super startao, pa onda stao…

Sve to govori da Zagreb ima još potencijala, da i te kako može iz te obrane s takvim vratarom potrčati naprijed i lakše realizirati kontre, a to su detalji koje treba koristiti i koji su jako važni.
Liga prvaka je jako teška, svaki gol je važan i kada se dobije Szeged pet razlike, a jedan se izgubio u Szegedu, onda je to jako vrijedno. Pa, vidjet ćemo, Zagreb je sljedeće kolo u Bitoli, Kolstad je u Kielu, a Szeged doma čeka Kielce.

Biste li rekli da će Zagreb biti u šansi imati deset bodova na kraju polusezone? Samo su rijetki vjerovali, bilo je i takvih. A

u šansi je i to je samo dokaz koliko nam malo fali da budemo još moćniji i bolji. Samo to. Da, samo…

U subotu Zagreb gostuje u Osijeku

U subotu Zagreb u 12. kolu skupine A Paket Premijer lige rukometaša u Kutiji šibica od 18.00 dočekuje Osijek. Zasad s utakmicom manje Zagreb vodi u skupini s učinkom 10/10, ima zaostalu utakmicu u Trogiru i očekivano ide prema maksimalnom učinku u prvom dijelu sezone. Utakmica s Pelisterom u Bitoli u sljedećem kolu Luge prvaka na programu je u četvrtak od 18.45 sati. (drp)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 19:15