DAMIR KRAJAC Cropix
LIGA PRVAKA

Zagreb upisao poraz na gostovanju u Norveškoj i otežao si situaciju oko prolaska skupine

Momčad Andrije Nikolića nije uspjela ponoviti igru iz prošlog kola kada je u Areni "pao" europski doprvak Aalborg
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 25. rujan 2024. 20:50

Zagreb nije uspio u Norveškoj. Izgubio je u Kolstadu jako važnu utakmicu za mogući prolaz u skupini. Makar je Liga prvaka tek na startu, to je svakako minus koji neće dobro doći u nastavku natjecanja.

Nakon turbulentnog starta, nepotrebnog poraza u Kielcu i sjajne pobjede protiv Aalborga rukometaši Zagreba su bili gosti Kolstada. Kolstad iz prva dva kola ima dva poraza od Magdeburga i Barcelone, ali ovo je ustvari za norveškog prvaka bio pravi start europske sezone. Za Zagreb koji je Kolstada lani dobio u dva susreta 20 golova razlike, pobjeda je bila jako važna, ali svima je bilo jasno da će do toga biti znatno teže doći nego lani.

Da su bar stali na loptu...

Jako loše je Zagreb odigrao prvih 20 minuta. Ponovo isti problem, lagano izgubljene lopte, tehničke greške, brzo primljeni golovi nakon njih. Pomogao je s nekoliko obranjenih zicera i Bergerud i Kolstad je imao 10:5, pa je Zagreb na sredini prvog poluvremena bio u iznimno teškoj situaciji. No, srećom, Kolstad je zacrtao svaki napad završavati što brže može, jer je Berge tako isplanirao u pripremi utakmice i to ga je skupo koštalo. Nisu se prilagodili velikom plusu.

Da je stao na loptu i bio strpljiviji, Zagreb bi se teško spasio velikog minusa u prvom dijelu. No, Kolstad je jurišao bezglavo i Zagreb je na račun sjajnog Mandića dobio priliku za povratak. Odigrao je 5-1 Zagreb s Dibirovom, to je bio dodatno teški plus za Kolstad. I počelo se micati iz minusa. Beljavski je odigrao s Dibirovom sjajnu napadačku rolu i slomio Bergeruda koji je u početku susreta napravio puno problema zagrebašima.

Ništa nije slutilo na takvu utakmicu. Zagreb je krenuo u 5-1 sa Srnom, da bi usporio Kolstad nenaviknut igrati protiv takve obrane. I bilo bi to OK, da nije bilo izgubljenih lopti u napadu, a redom su griješili Klarica, Srna, Kos... To je bilo previše i Kolstad je to iskoristio. Prvo je velike probleme brzinom radio Sagosen, onda se on ozlijedio, pa kada je izašao Kolstad nije više bio tako siguran kao dotad.

Norvežani su zaslužili pobjedu

Sve je bilo u redu osim tih izgubljenih lopti koje su poremetile puno toga u igri. Na to se nadovezalo u startu isključenje Kavčića koji je stao u sedmorki na sredini napada. No, to obično tako bude kada jedna stvar krene po zlu. Na sreću, Kolstad nije znao iskoristiti ponuđenu priliku i Zagreb je još zamalo dobio prvo poluvrijeme, nakon serije pogrešaka Norvežana. Nakon lošeg starta, kraj poluvremena vratio je krv u obraze zagrebašima. Reklo bi se da su se vratili doslovno iz izgubljene situacije već nakon 20 prvih minuta.

Nekako identično išlo je drugo poluvrijeme. Kolstad koji je izašao bez Sagosena prvi se odvojio na 18:16 nakon izgubljenih lopti zagrebaša. Jako je čvrsto i borbeno izgledala obrana Kolstada s Vetle Agom, Gullerudom i Jepssonom. Još je malo pomogao Bergerud. Morao je Zagreb u novo stizanje. Nećemo sumnjati, ali nije bilo OK da EHF odredi mađarske suce za ovakvu utakmicu, jer je Szeged direktno zainteresiran suparnik ova dva sastava u skupini. A nije jednostavno stalno stizati.

I opet je Zagreb stigao na 19:19, Mandić je konačno uspio skinuti i nepogrešivog Gudjonssona. Ući bez minusa u finiš utakmice bilo je jako važno. Kolstad je bježao, Zagreb stizao, trebalo je biti jako koncentriran za finiš jako naporne utakmice, kakvu su si zbog prvih 20 minuta priuštili zagrebaši. Kada je Kolstad otišao na 24:22 bilo je jako opasno za zagrebaše, a to je osjetio devet minuta prije kraja i Andrija Nikolić pozvavši time out.

Na gol je poslao Grbavca, tražila se obrana više. No, napad nije uspio zabiti, Bergerud je odlično branio i dao Kolstadu vjetar u leđa. Kritično je bilo na -3 (25:22), no Zagreb se uspio vratiti, ali je Beljavski zapucao sedmerac. I Sondena je nakon cepelina opalio novi torpedo u Zagrebov brod 5 minuta prije kraja. Tu je situacija postala bezizlazna. Kolstad više nije jurišao pod svaku cijenu. Napadi su bili kontroliraniji i Norvežani su utakmicu mirno priveli kraju. Zaslužili su pobjedu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 20:50