Aleks Kavčić

 RONALD GORSIC Cropix
FINALE U POREČU

Zagreb po 30. put osvojio Kup Hrvatske: Sesvetska bajka zaustavljena na zadnjoj stepenici do trofeja

Za Zagreb je to, na neki način bila rutina, a Sesvete su ispisale povijest
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. svibanj 2024. 18:43

Zagreb - Sesvete 27:19 (14:10)

POREČ SD Žatika. Gledatelja 2.000. Suci: Jurinović (Zadar) i Mrvica (Biograd)

ZAGREB: Mandić (2), Grbavac (5); Kos 6, Walczak, Faljić, Gojun 2, Srna, Molc, Horvat, Sirotić, Čupić 3, Dibirov 7 (3), Franković, Kavčić 6, Glavaš 3, Suholežnik.

Trener Andrija Nikolić

SESVETE: Perić (8+1), Prpić (1); Čaprić 1, Hršak 1, Jelovčić 1, Dumenčić 3 (3), Tomić, Turčić, Raužan 2, Šuker, Gavrić 6, Godec 2, Finek, Ćuk 2, Lasan 1, Topić.

Trener Igor Vori

SEDMERCI: Zagreb 4 (3), Sesvete 3 (3)

ISKLJUČENJA: Zagreb 10 minuta (Faljić 22, 47, Srna 25, 36, Horvat 55), Sesvete 64 minuta (Raužan 13, Šuker 29, Čaprić 55)

IGRAČ UTAKMICE: Aleks Kavčić


Rukometaši Zagreba po 30. puta su pobjednici Kupa Hrvatske. U svom 31. odigranom finalu bili su bolji od Sesveta. Kontrolirali su rezultat, osjetilo se da je kraj sezone i da tu nema nekog posebnog gasa, ali su posao odradili baš kao što je bio plan.

Veliki je dan to bio za Sesvete koje su prvi puta igrale svoje veliko finale Kupa nakon sjajne pobjede nad Nexom u polufinalu. Za Zagreb je finale bilo na neki način rutina. Zagreb je bio oslabljen za neigranje Klarice kojeg su stisnula leđa, dok su se u sastav vratili Srna i Horvat. Bilo bi previše da su svi nedostajali, makar je Zagreb Zagreb u odnosu na ostale. Sesvećani su bili kompletni u svom najjačem sastavu.

Krenuo je Zagreb sa Čupićem na desno vanjskom, sa dvije izmjene obrana – napad, Kos i Čupić igrali su prvo, a Gojun i Srna drugo. U obra pravaca bili su pivot i dva krila, te Aleks Kavčić. No, Sesvete su iznenadile sa 5-1 obranom s Hršakom i s napadačkih 7 na 6 od samog starta. Nije se pokazalo kao pogodak, jer je Zagreb u startu zabio dva laka gola na praznu mrežu i Vori je od ideje morao brzo odustati.

Dominirala je po tradiciji obrana Zagreba koja je bila teška za Sesvećane, protiv koje je samo brzi Gavrić mogao rješavati stvari. Kasnije se i Čaprić dobro nosio sa zagrebašima iz istih razloga. Sve ostalo je bilo teška borba i ako je Mandić u poluvremenu imao samo dvije obrane, Sesvete su u prvih 30 minuta uspjele zabiti 10 golova, od čega 9 iz igre. Za više im je trebao bolji napad.

Zagrebov napad je bio skučen bez Klarice, bez klasičnog šutera ljevaka, Kos se mijenjao obrana – napad, pa je bilo teško postići neki jači ritam za slomiti protivnika. No, Zagreb je i tako igrao dosta konkretno. Vrlo dobro je počeo Kavčić, onda je malo iznenadio Čupić, Kos je bio asistent, pa iako se činilo da su u brzini niže imali su kontrolu rezultata. Sesvećani su obrambeno dobro odgovorili, čak je Perić na njihovim golu imao prednost pred Mandićem, ali nije puno pomoglo.

Zagreb je odmah u startu otišao na 6:1 i to je odredilo prvo poluvrijeme. Uspjeli su se Sesvećani spuštati do -3, ali dalje od toga nisu mogli, makar se vidjela silna želja kod njih da se pokažu u svom prvom finalu.

Grbavac je došao na gol Zagreba u nastavku, sve drugo je bilo identično kao od starta. Dibirov je počeo zabijati nemoguće, Zagreb je skočio na +6 i Vori je odmah na startu drugog dijela pozvao time out da bi zaustavio nokaut. Uspio je i u dosta sporom ritmu Sesvete su držale minus koji Zagrebu nije dao mirno spavati do kraja utakmice. Zagreb je čekao priliku dovršiti utakmicu, a Sesvete napasti prednost ne baš inspiriranog Zagreba.

Kos je u tim trenucima golovima i asistencijama držao Zagrebovu kontrolu utakmice. Sesvećani koji su dobro branili svoj gol njega nisu uspjeli zaustaviti. Kada se Zagreb sedam i pol minuta prije kraja dignuo na +6 ponovo, kraj je bio izvjestan koliko god otpor Sesveta bio dobar. Zagreb je mirno priveo utakmicu kraju i upisao još jedan naslov.

Zagreb 31 od 32 finala

Ovo je bilo 32. finale Kupa Hrvatske za rukometaše, trebalo je biti 33, ali zbog COVID-a 19 prije nekoliko sezona Kup je otkazan. Zagreb je dosad igrao 31 od 32 finala, jedini put nije igrao u godini kada je Metković naslov osvojio protiv Zameta. A u 31 nastupu Zagreb je imao čak 15 različitih protivnika. Najviše puta je igrao protiv Medveščaka, nakon toga na red po broju nastupa u finalu dolaze Nexe, Zamet, Karlovac, Dubrava, Poreč, Moslavina, Đakovo, Umag, Osijek, PIPO IPC, Kaštela, Varaždin, Trogir i Sesvete. (drp)

Poljak i dalje tajnik, Dvoršek vodi junior

Uoči finala Kupa rukometaša u Funtani kod Poreča održan je UO HRS-a. Tri su odluke dominirale.

Novi mandat na čelu saveza kao glavni tajnik dobio je dosadašnji Damir Poljak, jednoglasno. Druga važna odluka je da će juniore od sada umjesto Kreše Ivankovića koji je na klupi Nexea voditi Boris Dvoršek koji je bio pomoćnik prošlom izborniku seniorske reprezentacije Goranu Perkovcu. I treća odluka je da će HRS aplicirati za domaćina Eura rukometašica i rukometaša 2030. i 2032. godine. U dodatku ćemo reći, nešto ćemo vjerojatno uloviti nakon što smo bili domaćini Eura za rukometaše dvaput i za rukometašice jednom. (drp)

Linker
18. svibanj 2024 18:45