Slavlje europskog naslova 2019. godine

 INA FASSBENDER Afp
Od vrha do ponora

Evo zašto dvostrukog prvaka Europe izbacuju iz Lige prvaka: Problem je nastao baš u danima najveće slave!

U sezoni 2001/02 na skoro isti način izbačen je Zagreb, jer je tužbu navodno uložio Andrej Lavrov
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. lipanj 2022. 08:44

Od euforije do izbacivanja iz Europe u samo pet godina. Čini se da je na tom putu dvostruki europski prvak Vardar u ovom trenutku. Razlog su neplaćeni dugovi prema igračima. Navodno su tri prijave zbog toga u Beču i tu je početak priče. Vardar je prošle godine bio pod prijetnjom izbacivanja zbog iste stvari, ali je EHF odlučio da će uz depoziti koji treba uplatiti imati pravo nastupa. No, očito sve nije izmireno i koliko god u Skoplju tvrde da je sve regularno, u Beču se očito ne slažu s tim i uvjereni su u svoju odluku za što naravno moraju imati pravne argumente. Vardar misli da ih nemaju, a što će biti konačno vidjet ćemo za nekoliko dana kada Izvršni odbor EHF-a mora odlučiti o 10 sigurnih sudionika Lige prvaka i šest pozivnica za istu. Vardar je među ovim sigurnim dijelom i ostane li bez mjesta u Ligi prvaka, Makedonija u njoj neće imati predstavnika. A to može značiti da Hrvatska kao prva ispod crte ima svog predstavnika među deset sigurnih. No, sve to treba potvrditi IO EHF-a.

U sezoni 2001/02 na skoro isti način izbačen je Zagreb, jer je tužbu navodno uložio Andrej Lavrov bivši ruski vratar zbog neplaćenih dugova. Zagreb tu godinu sve dok dug nije platio nije igrao u Ligi prvaka. Prije dvije godine pod velikim upitnikom bilo je Kielce, ali je Bertus Servaas platio sve dugove i Kielce je normalno nastvailo natjecanje.

Vardarov uspon, a sada će se pokazati i problemi počinju dolaskom u Skoplje Sergeja Samsonjenka. Ruski tajkun je uložio veliki novac, sagradio super tim i bio dvostruki prvak Europe. Onda se povukao, taj trošak je želio podijeliti s gradom i državom, došao u neke političke obračune i Vardar se našao u problemima. Momčad se polako osipala, ali je stari – novi predsjednik Mihajlo Mihajlovski koji je Vardaru udario temelje priču uspio držati visoko. Vardar je imao dobru momčad, sastavio je takvu i za novu sezonu, ali EHF očito ima neke argumente i više ne želi slušati Vardarove priče.

Za europski rukomet je to naravno velika šteta, ali ne i prva takva. Recimo, nakon tri naslova prvaka Europe propao je tada najbolji klub na svijetu Ciudad Real i njegov veliki šef Domingo Diaz de Mera, jer pa je nestao i Copenhagen kao plan iznimno moćnog Jespera Kasija Nielsena, pa HSV koji je dugo pratio Andreas Rudolph, pa madridski Atletico…

Vardar je osvježio europski rukomet, izdigao se kvalitetom iznad balkanskih priča tih godina i pokazao da je moguće popeti se na europski tron ako si stvarno vrijedan. U Skoplju su igrali Karačić, Cindrić, Čupić, Borozan, Maqueda, Canellas, Šiškarjev, Alex Dušebajev, Abutović, Marsenić, Moraes, Kristopans, Skube, Dissinger, Gorbok, Kalaraš, Kiseljev, klub su trenirali Raul Gonzales i Garcia Parrondo. Skoplje je živjelo s njima, dočekivani su kao ponosan Makedonije, kao nikad nitko u njihovoj državi. No, očito iza svega je ostao problem koji možda nije postojao, ali koji se počeo pojavljivati povlačenjem Sergeja Samsonjenka.

Kako će završiti vidjet ćemo ovih dana. Iskustva kažu da se Vardaru dobro ne piše, jer Beč odluke nikad nije promijenio. Što će se u tom slučaju dogoditi s momčadi koja je dovela Duartea, Anđelića, Cehtea, Andrejeva veliko je pitanje, jer oni sigurno nisu dovedeni za prvenstvo Makedonije.

U priču se uključio i RS Makedonije koji moli EHF za razumijevanje u nadi da će donijeti pozitivnu odluku za Vardar koji je brend ne samo Makedonije, nego i kompletnog Balkana. Odluka bi kažu imala loše posljedice za rukomet. Predsjednik Vardara i dopredsjednik RS Makedonije Mihajlo Mihajlovski najavljuje pravu borbu protiv EHF-a bude li odluka negativna, svjestan da će ona potrajati ako Vardar bude izbačen iz Europe. No, pravda je kaže Mihajlovski uvijek dostižna.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 00:29