Igor Vori

 RONALD GORSIC Cropix
IZLAZAK U EUROPU

Legendarni hrvatski rukometaš vodi klub iz predgrađa Zagreba u povijesnoj sezoni: ‘Bit će to veliki izazov‘

Sesvećani su lani igrali finale domaćeg Kupa, skoro do samog kraja bili broj 2 u domaćoj ligi
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 04. listopad 2024. 15:45

Sesvete su protekle dvije godine najveće osvježenje hrvatskog rukometa, momčad koja se na vrhu priključila Zagrebu i Nexeu i svojim igrama prvi put izborila nastup u grupnoj fazi Europske lige koja je ove sezone doživjela male promjene.

Za Sesvećane je to veliki izazov, dosta problema imali su zbog pitanja hoće li im EHF dopustiti da igraju u Sesvetama, no sve je dobro završilo i od sljedećeg tjedna pa do kraja godine u Sesvetama ćemo gledati europske utakmice u dvorani u Jelkovcu. Proširiti kvalitetni vrh jako je važna stvar za hrvatski klupski rukomet, jer što ga više budemo širili optimizam će rasti. Zato je uloga Sesveta vrlo važna danas.

Sesvećani su lani igrali finale domaćeg Kupa, skoro do samog kraja bili broj 2 u domaćoj ligi, dvije posljednje godine igraju Europu. U tom okruženju stasala je jedna dobra mlada momčad koja sada pokušava napredovati. U našim okolnostima to nije lako, ako se financijski uspoređujemo s Europom, ali danas je to ozbiljan profesionalan klub koji ima svoj put, svoje ciljeve, koji zna što želi.

Zanimljivi mladi igrači

I ono što je jako važno, kroz svoje igre nudi sve više mladih igrača koji u perspektivi mogu biti i te kako zanimljivi hrvatskom rukometu. To su sada najbolji srednjak domaće lige Davor Gavrić, najtalentiraniji mladi igrač u Hrvatskoj Josip Tomić, dva vrlo dobra mlada pivota Raužan i Jelovčić, perspektivni šuteri Hršak i Ivanišević, čvrsti i obrambeno nezamjenjivi Karlo Godec na krilu, perspektivni vratari Kahlina i Perić koji rade sa Ivanom Stevanovićem... A na vrhu te momčadske piramide je Igor Vori, naš nekada sjajni pivot koji je našao sebe u trenerskom smislu u Sesvetama nakon iznimno turbulentnog početka trenerske karijere.

- Pa, danas iz ove perspektive mogu reći da je bilo turbulentno, ali korisno. Dobio sam priliku u Zagrebu brzo, bio sam novi na klupi, okolnosti nisu išle na ruke. Nakon toga su bile mlade selekcije, pa sam bio u Njemačkoj u Grosswallstadtu koji je Druga liga. Ostali smo za gol, kasnije su od nas očekivali da budemo odmah Prva liga, a to nije bilo realno. No, ta epizoda u Njemačkoj me puno toga naučila. Sada sam u Sesvetama, zadovoljan sam apsolutno sa svime što imam. Vidim da napredujemo i to me čini zadovoljnim. Dokle ćemo stići, ne znam.

Posljednjih godina cijevi su narasli. Kakvi su ove sezone?

- Ova sezona će biti specifičnija za nas od svih ostalih ranije. Prvi puta ćemo igrati grupnu fazu Europske lige, to je sjajno za napredak momčadi i igrača pojedinačno, ali to je u našim okolnostima jako naporno i ne znam kako će momčad reagirati na ritam srijeda - subota u kojem smo na neki način već sada. Oni takva iskustva nemaju, prvi puta se sreću s tim i ja ću učiniti sve da reagiraju kako najbolje mogu u ovom trenutku. Ciljevi su realni, to je plasirati se na Final Four domaćeg Kupa, u domaćem natjecanju biti do Zagreba i Nexea, a u Europi što uspijemo, uspijemo. Mi smo u tom pogledu definitivno autsajderi i tu moramo biti realni. Ta Europa je veliki izazov za nas i ja samo želim da budemo što zdraviji, a već u startu nismo, jer smo bez Dumenčića, vjerojatno i bez Štrkovića, a svaki igrač u takvom ritmu je dragocjen.

Flensburg pa Mađari

A društvo u Europi je vrlo ozbiljno?

- Flensburg je prvi u utorak, a prije toga smo u Trogiru, pa nakon toga s Metkovićem, pa nam odmah dolazi Tatabanya, treći mađarski sastav iza Veszprema i Szegeda. Mislim da ne trebam reći koliko će nam biti teško, ali ja kao trener mogao sam samo poželjeti da igramo pred 6000 navijača protiv momčadi koja je vrijedna završnice Lige prvaka u ovom trenutku. Realno, i Tatabanya je iznimno moćna, a kao treća je češka Karvina, koja je vratila 4-5 svojih bivših igrača iz Njemačke, koja je jako iskusna momčad. A kod nas su to dečki koji su do jučer igrali Drugu hrvatsku ligu. Tu moramo biti realni i pokušati se izgrađivati da bismo kod kuće pružili pravi otpor svima. To je neka europska želja. Volio bih reći da je prolaz cilj, ali u ovom trenutku još to nije realno.

Imate odličnih mladih igrača?

- Davor Gavrić je na vrhunskoj razini već dvije godine, Josip Tomić je igrač silnog potencijala koji je do jučer išao u školu, koji je mladi reprezentativac, koji nije zbog prvenstva mladih napravio kompletne pripreme s nama. Momčad je mlada, šteta je da smo ostali bez Svržnjaka kojeg je vratio Zagreb, ali što je tu je. Moramo biti strpljivi, oni će se sada prvi puta sudariti s drugačijim rukometom nego dosad.

Što je najveći uspjeh Sesveta?

- Mislim da je to činjenica da se klub i igrački i organizacijski postavio na čvrste temelje. Imamo sve uvjete za rad, imamo mlade kategorije s vrhunskim rezultatima. Lako je reći da mladi trebaju igrati, ali činjenica da mi u tome moramo imati kontinuitet kroz sve godine govori da moramo raditi jako ozbiljan posao. Nama će i dalje odlaziti igrači za svojim napretkom, a stvaranje igrača je proces od tri godine minimum i tu ako se ne ulovi kontinuitet sve postaje uzaludno. Mi to pokušavamo činiti u ovom trenutku.

Kako vam se čini Zagreb u kojem ste "ostavili kosti" kroz igračku karijeru?

- Zagreb ima dobru momčad, veliki potencijal. Svi su nakon prošle godine pomislili "sad će poletjeti", ali to nije tako lako. Činjenica da imaju sjajnu utakmicu s Aalborgom, te dvije loše u Kielcu i Trondheimu govori o oscilacijama i da će im trebati vremena da se opet postave, isto kao i lani. I tu ima igrača koji do jučer nisu igrali Ligu prvaka, a to nije nimalo jednostavno.

Sigurdsson ima plan

Možemo pretpostaviti da vam nije bilo lako gledati reprezentaciju na Olimpijskim Igrama u Parizu?

- Naravno da nije. Dobro znam izbornika Sigurdssona i znam da takvim nastupom u Parizu nije zadovoljan ni on, ni momčad, ni nitko tko je gledao. Svi su očekivali više. Vidjeli smo neke stvari, sad imamo jedan po meni laganiji uvod kroz kvalifikacije za Euru prema SP kojem ćemo biti domaćini i to treba biti bolje. Sad, što i kako, ne bih ulazio u to, Sigurdsson sigurno ima plan.

A što kažete na činjenicu da se mučimo s pivotima iz perspektive vrhunskog pivota nekad?

- Ono osnovno je da mi još na tom planu nismo dobili, ni odlučili ništa, te da smo jako puno mijenjali posljednjih godina u toj trojki koju smo imali na crti. Mislim da je to prva stvar koju moramo odlučiti, stabilizirati, da bismo krenuli naprijed - zaključio je Igor Vori.

Novi show Dominika Kuzmanovića

Da je i dalje u sjajnoj formi Dominik Kuzmanović je potvrdio na startu sezone u dresu novog kluba njemačkog Gummersbacha. U 1/16 finala Kupa Njemačke Kuzmanović je opet briljirao. Kod vodstva Gummersbacha 28:27 na gostovanju u Erlangenu, Kuzmanović je na isteku vremena zaustavio sedmerac domaćina i odveo svoju momčad u osminu finala. Od prvoligaša ispao je Stuttgart na gostovanju u Cobburgu (25:22), Wetzlar kod Balingena (34:32), dok su ostali favoriti prošli dalje.

Sydney bolji od Eaglesa

U ultimativnom rukometnom spektaklu na Super Globeu, svjetskom klupskom prvenstvu u rukometu, koji se održava u Kairu, u borbi za začelje Sydney je bio bolji od California Eaglesa 35:30. Goedert, Gaulin, Kleinendam za pobjedu su zabili po 6 golova, Raff je za poražene zabio 7. Briljirali su vratari Roszavolgyi 13 obrana za pobjednike i Kroeger 14 za poražene. Najveći dosadašnji rukometni spektakl ove vrste bio je 2007. na SP u Njemačkoj kada je u Halleu pred 7.500 gledatelja Grenland svladao Australiju 34:25.

Preminuo trener Trtik

Najpoznatiji češki trener posljednjih godina Rastislav Trtik preminuo je u 63. godini. Trtik je u dva navrata bio izbornik Češke, bio je trener Melsungena, Karvine i Tatrana iz Prešova koji je igrao SEHA ligu.

Linker
04. listopad 2024 15:45