GORAN MEHKEK/Cropix
SLAVKO GOLUŽA:

‘U Zagrebu se igra Liga prvaka, očekujem da publika to prepozna. Evo im savršene pozivnice‘

"Malo smo spustili kriterije i držim da to nije dobro", kaže trener hrvatskog prvaka
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 05. rujan 2023. 15:47

U petak od 18.00 startaju u Premijer ligi rukometaša zagrebaši. Gost u Kutiji šibica bit će Moslavina. Odmah iza toga u četvrtak starta i Liga prvaka, a na premijeru će u 18.45 u Arenu doći njemački prvak Kiel.

Ako je Moslavina zagrijavanje uz dužno poštovanje Kutinjanima, onda je Kiel najveći mogući izazov za Zagreb na startu nove sezone. Poznato je da posljednjih godina zagrebaši nisu uspjeli proći grupnu fazu Lige prvaka, da su dobili pozivnicu EHF-a da se natječu u Ligi prvaka i ove godine i sada tu pozivnicu svakako žele opravdati dobrim igrama i rezultatom, a savršen rezultat bio bi prolaz skupine koja možda nikad nije bila jača posljednjih godina kada je Zagreb u pitanju.

Što je napravljeno u pripremama u proteklih mjesec i pol dana, najbolje zna Slavko Goluža. Trener koji je Zagreb preuzeo lani, koji je osvojio dva domaća naslova, koji je osvojio sve dobrom igrom u Ligi prvaka, ali ta igra nažalost nije bila dovoljan za prolaz. Goluži je nakon sezone ugovor istekao, Zagreb je pregovarao s trojicom trenera, jedan od njih bio je Goluža, a konačna odluka je da Goluža ostane na čelu kluba i u sezoni koja slijedi.

Kako ste zadovoljni obavljenim u ovim pripremama?

- Zadovoljan sam načinom na koji su igrači reagirali i ponijeli teret. Nije im bilo jednostavno, jer smo neke stvari radili drugačije i intenzivnije, a najviše sam zadovoljan činjenicom da su svi dali svoj maksimum i da nismo imali dodatnih ozljeda. To je jako važna stvar za nas i vjerujem da će nam pomoći u sezoni u koju ulazimo.

Imali ste čudan ritam igranja?

- Jesmo, ali mislim da je bilo korisno. U Doboj koji je bio izuzeto jak turnir došli s direktno s visinskih priprema, kasnije smo nastavili doma, igrali s Ferlachom i Alkaloidom. Željeli smo u ova zadnja dva tjedna prije starta odigrati još nešto, ali nismo uspjeli, jer slovenski klubovi su ili igrali Superkup ili Europu, tako da smo se bazirali na međusobne utakmice. Bilo je OK. Najveći problem je bio u činjenici da smo u vanjskoj liniji imali četiri igrača, jer Srna nije igrao, bio je u posebnom programu. Morales je tek došao, bilo mu je jako teško, Klaricu smo morali dozirati i još uvijek to činimo nakon što je izašao iz mononukleoze. U tim okolnostima učinili smo što smo mogli, vidjeli i što smijemo i što ne smijemo, što tko može, a što ne može. Najbolje se sve vidjelo protiv Barcelone, ali kažem situacija je dobra, nemamo ozljeda, Glavaš i Srna su nam bili u posebnom programu, ali su sada OK, Kos nam je imao udarac u mišić, sad je OK, Walcsak nam je došao u sredini priprema. Sve to smo na neki način odradili, znam da su dečki dali maksimum i to mi je najvažnije.

image

Nekad suparnici u finalima Lige prvaka između Barce i Zagreba, danas u trenerskim ulogama - Carlos Ortega, Slavko Goluža i Thomas Svensson

RK PPD ZAGREB

Ići ćemo po pozicijama, prvo obrana od koje sve počinje?

- Bez Muse je to bilo jasno sasvim nešto novo. Gojun je naš stožerni igrač, tu su pivoti, tu je Faljić koji je jako napredovao, jer smo zadnjih pola godina s njim radili individualno i to se vidi. Uz njih trojicu s crte imamo i Srnu čiji nam povratak može puno donijeti i ja sam uvjeren da će to biti OK. Vidjeli smo probleme, moramo raditi na njima, ali sve u svemu ja sam optimist.

Imate tri dobra vratara?

- Mandić nam se vratio, od njega očekujemo svi puno posebno nakon dobrih priprema i dobrog prvenstva juniora u Njemačkoj. Tu su Panjtar i Grbavac, dali su obojica dosta. Grbavcu treba i malo više vremena za privikavanje, jer je u toj trojci novi, ali OK.

Krila na standardno visokoj razini?

- Čekamo Glavaša čije su mogućnosti jako dobro poznate. Dibirov, Čupić, Čavar su bili na tradicionalno dobro razini, imamo tu i Kraljevića. Neće biti problema.

Pivoti su novi, uz Faljića koje ste već spomenuli?

- Nije im bilo lako, posebno Suholežniku koji je vukao više dok nije stigao Walcsak. Poljak je došao naknadno, ima dobar potencijal, ali mora popraviti realizaciju. Za Faljića sam rekao. To je OK.

Vanjsku liniju ste naznačili kao problem u pripremama?

- Da, kada nije kompletna to se bolje vidi. No vjerujem da tako neće biti, da nam dolazak Srne može donijeti bitno rasterećenje. Kavčić je prešao na sredinu, neke stvari u tom smislu smo morali prilagoditi, ali mislim da se on dobro nosi s tim iako nije klasični srednjak. Rekao sam, Morales je iskusan, on sigurno u prijateljskim susretima nije isti kao i na ozbiljnim utakmicama, tu očekujemo puno. Klarica se vraća, imao je jako tešku prošlu sezonu u kojoj je vukao uglavnom sam i to je ostavilo traga, pa ćemo s njim strpljivo. Više koncentracije očekujemo od Sirotića, mora raditi na strpljenju, realnim rješenjima, jer je on igrač koji nam u brzom rukomet može donijeti puno, što se vidjelo protiv Barcelone. Kos je bio OK. Kažem, kada smo kompletni, to je drugačija priča, ali ne kukam, svjestan sam od starta svega i cilj mi je od momčadi izvući najbolje u datom trenutku. Gledam vrlo optimistički na sezonu.

Jeste li zadovoljni ostankom u Zagrebu?

- Zadovoljan sam, želio sam to. Možda okolnosti nisu uvijek idealne, ali od nas se uvijek očekuje više i mene to osobno veseli, jer to vidim kao priznanje. Zagreb je u tom smislu poseban, ali svi skupa moramo raditi na podizanju kriterija u svakom pogledu, da bismo dobili više i bolje. Malo smo u tom smislu kriterije spustili i držim da to nije dobro.

Pratite i protivnike Zagreba u Ligi prvaka?

- Naravno. Kiel kojeg čekamo u četvrtak je u velikoj formi. To je jako uigrana momčad koja ne mijenja stil igre u kojoj igrači igraju već godinama zajedno, a tako je uvijek lakše nego u našem slučaju kada svake godine imamo pet-šest novih. Njihova polukontra, brzi centar izgledaju savršeno. Pelister se bitno pojačao u ovom pripremnom razdoblju, o Szegedu, Aalborgu, Kolstadu, Kielcu ili PSG-u ne treba trošiti riječi. Mislim da nas očekuje jako zanimljiva sezona i da mi imamo svoje adute za nju.

Kiel kao pozivnica za Arenu?

- Mislim da je savršena pozivnica, da se radi o jednoj od najboljih europskih momčadi. Mi s druge strane u gradu igramo Ligu prvaka, što je lijepo saznanje za grad, što je po meni veliki izazov i zato očekujem da publika to prepozna i da nas dođe podržati u četvrtak. Neće biti lako, ali smo pozitivni i to bi trebalo biti OK. Nitko ne može reći da će dobiti Kiel sigurno, ali znam da ćemo učiniti sve da to uspijemo - zaključio je na startu sezone trener Zagreba Slavko Goluža.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 14:43