GERHARD KOFFLER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Gerhard Koffler/Imago Sportfotodienst/Profimedia
DAGUR SIGURDSSON ZA SN

‘Budimo vrlo jasni - Hrvatska u ovom trenutku ima standarde za momčad na razini od 4. do 14. na svijetu!‘

Izbornik hrvatskih rukometaša nakon ždrijeba olimpijskog turnira i uoči turnira u Norveškoj
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 22. travanj 2024. 14:19

Sve je kupio normalnošću i mirnoćom otkada je sjeo na hrvatsku klupu. Dagur Sigurdsson je briljantno otvorio svoju priču u Hannoveru, plasirao se na OI, ali veliki posao počinje tek sada. Treba odigrati jaki turnir u Norveškoj, treba se pripremiti za Igre, odigrati dobre OI, a nakon toga okrenuti se Svjetskom prvenstvu kojem ćemo biti domaćini u siječnju s Danskom i Norveškom. U Hannoveru nije imao vremena za neke posebne zahvate, neće ga imati ni sada prije Norveške, makar je rezultatski pritisak znatno manji. Tek nakon toga, kada krenu pripreme za OI, imat ćemo jasniju sliku o onome što Islanđanin želi napraviti s Hrvatskom u narednom periodu. Dagur je trenutno na Islandu, a evo što kaže na aktualnosti posljednjih dana.

Kada sažmete svoju prvu akciju u Hannoveru, jeste li zadovoljni i što ste vidjeli za budućnost?

image
FRANZISKA GORA/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Franziska Gora/imago Sportfotodienst/profimedia

- Naravno da sam zadovoljan, jer rezultat u Hannoveru je bio fantastičan iako nismo imali puno vremena zajedno. Ali budimo vrlo jasni - u ovom trenutku ispunjavamo standarde za momčad na razini od 4. do 14. na svijetu. To je nešto na čemu moramo raditi cijelo vrijeme. Teško će biti izazvati prva tri na svijetu. Još uvijek možemo pobijediti ili izgubiti od svih momčadi od 4. do 14. mjesta, tako da se moramo stabilizirati u toj skupini i onda krenuti u izazov kada nam se ukaže prilika.

Možete li prokomentirati ždrijeb za Olimpijske igre, o svakom protivniku kratko i moguće spajanje sa skupinom B u kojoj su Francuska i Danska?

- Zajedničko svima je da je to skupina dobrih momčadi na našoj razini. Sve će se svesti na to koliko se dobro pripremimo i kako možemo nastupiti konkretnog dana. No, iako dolazimo s 11. mjesta na Euru, želio bih se boriti za medalju na Olimpijskim igrama. To znači da moramo pokušati pobijediti u našoj skupini. Zvuči jako teško, i jest teško, ali ne želim ići u Pariz kao turist.
Druga vaša akcija je turnir u Norveškoj. Možete li prokomentirati promjene koje ste napravili u sastavu. U odnosu na Hannover nema Karačića, Glavaša, Mihića, Gojuna, Pilipovića, a novi igrači su Ivić, Mandić, Mileta, Brozović i Pavlović?

- Turnir u Norveškoj je jako važan za nas jer smo imali malo vremena za zajednički rad dosad. Moram poznavati što više igrača. Za mene je momčad 25-35 igrača i moram vidjeti koliko se dobro igrači uklapaju u momčad. Ne znamo hoće li svi igrači biti spremni na ljeto. Ovo je dobra prilika da upoznam druge igrače i vidim kako oni reagiraju na veću odgovornost.

image
RONNY HARTMANN Afp

Što očekujete od turnira u Norveškoj, imat ćemo tamo vrlo ugledne protivnike tri olimpijska tima Dansku, Norvešku i Argentinu. Ni s jednim nećemo igrati u skupini u Parizu, reklo bi se za trenere idealno?

- Želim pobjeđivati u utakmicama i vidjeti da igramo dobro. Nikada ne bismo trebali raditi test na osnovi rezultata. Ovo je turnir s vrhunskim momčadima, pa bi postizanje dobrih rezultata bio korak u pravom smjeru. Također moramo razviti našu igru i pripremiti se za neočekivane situacije u budućnosti.

Kako ste planirali pripreme za nastup na OI u Parizu, broj igrača, pripremni susreti…?

- Radimo po našem planu, imamo okvirni raspored. Sve momčadi će se spremati za utakmice protiv olimpijskih sudionika i doći spremne u Pariz. Koliko ćemo igrača pozvati na ljeto ovisit će o tome koliko je roster spreman. Počet ćemo krajem lipnja i odigrat ćemo nekoliko utakmica prije OI. Iznimno je važno da naši igrači dobro igraju u svojim klubovima prije kratke stanke nakon sezone i uoči početka priprema za Pariz. Bit će dobro ako se takvi priključe našoj momčadi - zaključio je Dagur Sigurdsson.

Protivnici za očekivati u priprema za Pariz su u prvom redu Mađarska i Egipat s kojima nismo u skupini u Parizu. Mogućnost postoji za Sloveniju i Argentinu, ali ne za odlazak u Njemačku ili Francusku kojima će pozivi u ovom slučaju vjerojatno biti odbijeni, jer bi taj odlazak bitno utjecao na ritam rada uoči Pariza, a to nitko ne želi.

Linker
22. travanj 2024 14:20